Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC review: mic, dar neaşteptat de puternic

25.10.2018
Gigabyte GeForce RTX 2080 Gaming OC review: mic, dar neaşteptat de puternic
Prezentare şi specificaţii

După două versiuni de GeForce RTX 2080 „de top”, a venit momentul să testăm şi o variantă mai „mainstream”, cu o performanţă uşor scăzută, în teorie. Modelul Gigabyte RTX 2080 Gaming OC pare să dovedească faptul că este un succesor de succes pentru modelul GTX 1080 din urmă cu doi ani din aceeaşi serie şi o soluţie atractivă pentru cei care îşi configurează PC-uri de gaming de dimensiuni mai mici.

Prezentare

În timp ce implementările precedente de RTX 2080 pe care le-am testat erau modele cu sisteme de răcire avansate, care puteau ocupa chiar şi trei slot-uri în carcasă, soluţia Gaming OC de la Gigabyte este mai mică, fiind doar puţin mai înaltă decât un model de referinţă care ocupă două slot-uri. Astfel, placa este şi mult mai uşoară, fiind livrată fără un suport metalic care să o susţină. Totodată, lungimea sa este mai mică, putând fi încadrată şi în sisteme cu carcase mai puţin încăpătoare. Chiar şi aşa, nu avem de a face cu o placă foarte compactă, ci doar cu un model de dimensiuni „normale”.

În comparaţie cu un GTX 1080 Gaminc OC de la Gigabyte, aceasta pare să fie puţin mai mare, însă design-ul său exterior s-a păstrat în marte parte. Singura diferenţă imediat evidentă este lipsa accentelor portocalii de pe carcasa din plastic care găzduieşte cele trei coolere şi faptul că pe laterală, logo-ul Gigabyte este iluminat cu LED-uri RGB. Iluminarea este însă la nivel de bază, configurarea sa şi efectele fiind modeste.

Spre diferenţă de celelalte două modele, care necesitau două alimentări cu 8 pini, modelul RTX 2080 Gaming OC are nevoie doar de unul cu 6 pini şi unul cu 8 pini, asemeni modelului de referinţă, cât şi variantei Founder’s de la NVIDIA. Acest lucru sugerează că posibilitatea de overclocking este limitată, aspect pe care îl vom discuta mai târziu, la capitolul dedicat din articol.

Gigabyte a mers pe configuraţia de referinţă pentru conectivitate pe acest model, oferind trei port-uri DisplayPort 1.4, un HDMI 2.0b şi un USB Type-C. De asemenea, similar cu alte plăci din ultimii câţiva ani, pe spatele PCB-ului, avem amplasată o placă metalică, care ajută componentele de pe acesta să fie mai eficient răcite.

Specificaţii

GPU NVIDIA GeForce RTX 2080 (TU104)
SMs 46
CUDA Cores 2944
Tensor Cores 368
RT Cores 46
Texture Units 184
ROPs 64
Giga Rays/s 8
RTX Performance 60T-RTX OPS
GPU Base Clock 1.515 MHz
GPU Boost Clock 1.815 MHz (Default) / 1.830 MHz (OC)
Memory 8 GB GDDR6
Memory Clock
14.000 MHz
Memory Interface 256-bit
Memory Bandwidth 448 GB/s
TDP 230 W (alimentare 1 x 6pin + 1 x 8-pin)
Conectori
  • 3 x DisplayPort 1.4
  • 1 x HDMI 2.0b
  • 1 x USB Type-C
Dimensiuni 28,65 x 11,45 x 5 cm

 

Părţi pozitive

Mai uşor de integrat în anumite sisteme, datorită dimensiunilor reduse
Consum mai mic de energie (TDP 230W)
Preţ mai mic decât al altor implementări de RTX 2080
Posibilitate mare de overclocking

Părţi negative

Dimensiunea redusă duce la turaţie mai mare a ventilatoarelor
Rulează la temperaturi mai mari decât alte modele RTX 2080
Nu este atât de ieftină pe cât ne-am fi aşteptat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult