Intel dezvăluie noi detalii despre Core i7 8809G, noul procesor prevăzut cu grafică integrată Radeon Vega M

Parte din gama Core i7 8000 series, procesorul ţinteşte un consum TDP de 100W şi permite overclocking pentru optimizarea suplimentară a performanţelor.

Afişând un design multi-chip care prevede atât grafică Intel HD 630 pentru aplicaţii low-power şi accelerator Radeon Vega M pentru creşterea performanţelor în jocuri,  noul procesor de tip quad-core + HyperThreading este destinat laptopurilor de gaming din gama superioară de preţuri, optimizate pentru a oferi performanţe ridicate dintr-un format mai compact decât ar fi posibil într-o configuraţie cu accelerator grafic separat.

Potrivit informaţiilor furnizate chiar de Intel, Core i7 8809G este un procesor cu frecvenţă de 3.1GHz (până la 3.9GHz în modul Turbo), probabil cu un consum nu mai mare 35W-45W. Restul de 55W-65W din consumul total de 100W revin unui accelerator grafic Radeon RX Vega (probabil din seria Radeon RX 550 sau Radeon RX 560), asistat cu 4GB memorie video HBM2. Separat, procesorul de sistem dispune de 8MB memorie cache şi un controller dual-channel conectat la memorii DDR4-2400.

Aparent, conexiunea între procesorul Intel şi chip-ul grafic furnizat de AMD este dată de o interfaţă PCIe 3.0, cel din urmă funcţionând la fel ca o placă video separată, complementând grafica integrată furnizată de Intel.

Apărut pentru scurt timp într-o listă Intel rezervată procesoarelor cu sufix X şi K, Core i7 8809G ar putea avea suport pentru overclocking, lăsând utilizatorilor posibilitatea să optimizeze atât performanţele acceleratorului VEGA M, cât şi procesorul de sistem.

Procesorul Intel Core i7 8809G este aşteptat să-şi facă apariţia în noi modele de laptopuri şi mini PC-uri pregătite pentru lansare la în prima parte a acestui an.