NVIDIA a lansat Quadro M6000, placa video profesională cu 24 GB memorie

23.03.2016
NVIDIA a lansat Quadro M6000, placa video profesională cu 24 GB memorie

Seria de plăci grafice profesionale Quadro de la NVIDIA au fost întotdeauna în fruntea soluţiilor pentru utilizatorii de rând. Anul trecut, compania lansa modelul Quadro M6000 cu 12 GB memorie video, iar acum vedem şi primul model „upgrade” al acestui produs, care dublează cantitatea de VRAM disponibilă. Diferenţele hardware între aceste variante se opresc însă aici, singurele alte avantaje notabile putând fi observate în noile opţiuni software.

Vorbim despre acelaşi Quadro M6000 bazat pe cipul GM200. Acesta vine echipat cu 3072 nuclee CUDA, 192 unităţi de texturare, 96 unităţi ROP şi lăţime de bandă pentru memorii pe 384 biţi. Frecvenţa maximă a procesorului poate atinge 1140 MHz, cu un consum de 250 W. Memoria de 24 GB GDDR5 a rămas la aceeaşi viteză de 6,6 Gbps, asemeni modelului precedent. Avantajul noului Quadro M6000 este însă preţul, acesta fiind introdus în ofertă tot la 5.000 de dolari, acelaşi preţ pe care NVIDIA l-a cerut şi pe modelul cu 12 GB în urmă cu un an.

Software-ul este însă marea atracţie a lui M6000, întrucât placa a primit un firmware îmbunătăţit. Utilizatorii pot controla manual frecvenţele procesorului şi ale memoriilor, pentru a asigura nivelul de performanţă dorit şi pentru a evita supraîncălzirea şi throttling-ul aferent. Desigur, aceste opţiuni sunt dedicate companiilor care plănuiesc să folosească mai multe astfel de plăci grafice în tandem, unde funcţionarea la un anumit standard este foarte importantă.

Se pare că NVIDIA mai are loc să adauge memorie pe această arhitectură, probabil pregătind deja o nouă versiune de Quadro M6000 pentru ultima parte a anului care să fie echipată cu 32 GB GDDR5. Probabil că această mişcare va fi făcută după ce AMD va lansa un nou model de placă video profesională din seria Fire GL, modelul actual de top fiind echipat cu „numai” 16 GB de memorie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult