Nvidia Ion, forţe noi pentru Intel Atom

19.12.2008
Nvidia Ion, forţe noi pentru Intel Atom

Pentru mulţi, Intel Atom este un procesor de jucărie care-şi face bine treaba atunci când navighezi pe Internet şi asculţi muzică. Se pierde însă atunci când îi arăţi un film HD în format MKV şi prea multe pagini web cu animaţii flash îl reduc la tăcere. Platforma iniţială oferită de Intel pentru Atom era bazată pe un chipset relativ vechi şi cu performanţe scăzute care ar trebui să fie la acelaşi nivel cu potenţialul procesorului. S-a dovedit însă că micuţul CPU poate mai mult şi Nvidia a decis să ofere o soluţie alternativă.

Nvidia Ion - Intel Atom si Nvida GeForce 9400M

În locul celor două chipset-uri (northbridge 945G şi southbridge ICH7) de pe platforma Intel, Nvidia a pus noul GeForce 9400M. Acesta este cu mult mai mare decât procesorul în sine, aşa cum se poate vedea din imagini, şi îl ajută din multe puncte de vedere. Conform producătorului, noua configuraţie este în stare să redea fără probleme un film la rezoluţie 1080p, comprimat cu H.264. Deşi chipsetul GeForce 9400M de la Nvidia este creat pentru calculatoare portabile şi este inclus printre altele de noile MacBook-uri, primul calculator ce-ar putea fi lansat nu este un laptop, ci un miniPC.

Nvidia Ion - placa de baza picoITX

Intel Atom şi GeForce 9400M au încăput pe o placă de bază picoITX. Aceasta este dotată cu un singur slot de memorie DDR3 şi dispune de conectori video: DVI şi HDMI 1.3. Totul încape într-o cutiuţă ce poate fi uşor ţinută în palmă. Harddisk-ul este de 2.5”, iar placa de sunet oferă suport pentru sisteme audio 7.1. Conform producătorului, soluţia grafică este de până la 10 ori mai rapidă decât cea de la Intel şi ar putea chiar rula câteva jocuri cu cerinţe mai reduse. Preţul sistemului ar trebui să fie cu maxim 50 $ mai mult decât cel standard cu chipset Intel, iar consumul micuţului PC de referinţă să nu depăşească 25 W. Primele implementări de la producătorii majori sunt aşteptate în prima parte a anului 2009.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News