Stocare externă - soluţii pentru toţi

În acest articol nu vom încerca să explicăm cum se scriu datele pe un stick USB sau cum sunt citite de pe un harddisk. Intenţia noastră este să trecem în revistă soluţiile de stocare externă care sunt disponibile la ora actuală, să le analizăm avantajele şi dezavantajele şi să vă ajutăm s-o alegeţi pe cea potrivită. Articolul nostru se doreşte a fi un răspuns pentru întrebări cum ar fi "stick USB sau harddisk extern?" şi "cu ce mă ajută USB 3.0?" Preţurile estimative menţionate în articol sunt luate din ofertele magazinelor online de profil din ţara noastră.

Stick-ul USB

Stick-ul USB a rămas cea mai populară opţiune pentru stocare externă. Marile sale avantaje sunt preţul scăzut per GB şi dimensiunile reduse. Nu cu mult timp în urmă am testat un stick cu puţin mai mare decât mufa USB ce putea stoca 16 GB. Din păcate, odată cu trecerea la capacităţi de 8 GB, 16 GB, 32 GB şi chiar 64 GB, viteza de transfer nu a crescut. Ba mai mult, cu 3-4 ani în urmă găseam stick-uri USB cu viteze mai mari de transfer decât cele care se vând la ora actuală.

Corsair Voyager GT - un stick USB 2.0 performant

În practică, viteza maximă de transfer la scriere sau la citire pe care o poate avea un stick USB 2.0 este de aproximativ 30 MB/s. Pentru a se apropia de ea, producătorii foloseau în trecut cipuri de memorie flash de tip SLC (single-level cell). Ele erau rapide, consumau puţin şi erau mai rezistente în timp. Din păcate, ele erau şi mai scumpe şi mai mari decât cele de tip MLC (multi-level cell). Acestea din urmă stochează mai mulţi biţi într-o celulă de memorie. Stick-urile USB actuale sunt dotate aproape exclusiv cu cipuri MLC şi au viteze de scriere şi citire destul de scăzute.

De ce este importantă viteza de scriere şi citire? Dacă avem un fişier de 4 GB, cu 20 MB/s îl vom transfera pe stick în mai puţin de 4 minute. Cu 10 MB/s transferul durează 7 minute, iar cu 3 MB/s informaţia este scrisă în aproape 23 de minute. Din păcate, foarte multe stick-uri USB care se găsesc la ora actuală în magazine au viteze de scriere ce variază între 3 MB/s şi 10 MB/s. Din motive lesne de înţeles, producătorii nu menţionează vitezele de scriere şi citire în specificaţiile produsului, iar utilizatorii pot avea parte de surprize foarte neplăcute.

Două stick-uri USB de la Kingston

Într-o piaţă cu foarte mulţi producători de stick-uri USB şi cu diferenţe de performanţă chiar între versiuni cu capacităţi diferite ale aceluiaşi model, aproape că nu mai există teste comparative care să-i ajute pe cumpărători. Dacă vreţi să achiziţionaţi un anumit stick USB, eventual de capacitate mare, căutaţi întâi pe Internet date despre el. Poate găsiţi un articol sau o postare în legătură cu vitezele sale de transfer.

Când cumpăraţi un stick USB trebuie să verificaţi pentru ce sistem de fişiere este formatat. Informaţia o găsiţi în câmpul File System din meniul Properties (click-dreapta pe stick-ul USB în Explorer). Sistemul NTFS este cel mai indicat pentru stick-urile cu capacitate mai mare de 4 GB. El permite scrierea unor fişiere mai mari de 4 GB, în comparaţie cu sistemul FAT32 care este limitat la această valoare. Pentru a schimba sistemul de fişiere trebuie să formataţi stick-ul, iar în meniul de formatare veţi găsi o opţiune în acest sens.

Avantaje şi dezavantaje:

+ dimensiuni reduse
+ accesibil ca preţ
+ rezistent la şocuri
- viteze mici de transfer
- capacitate de stocare limitată la 32/64 GB

Preţ: 4-6 lei/GB

Stick USB 3.0

Aceasta este o tehnologie de ultimă generaţie care îmbunătăţeşte semnificativ performanţele dispozitivelor. Singurul model pe care l-am avut la test ne-a impresionat cu 77 MB/s la citire şi 50 MB/s la scriere. Din nefericire, calculatorul trebuie să aibă un port USB 3.0 pentru a beneficia de aceste viteze. Nu mai vorbim de preţ care trece de 10 lei/GB. Un astfel de stick USB 3.0 cu 32 GB costă mai bine de 300 lei. Pe un port USB 2.0, stick-ul se comportă mai bine decât majoritatea dispozitivelor compatibile 2.0 de pe piaţă.

Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 cu port USB albastru

Avantaje şi dezavantaje:

+ viteze de transfer foarte bune
+ dimensiuni reduse
+ rezistent la şocuri
- puţine PC-uri au port USB 3.0
- preţul este mare

Preţ: 10-12 lei/GB

HDD extern

Cei care doresc o capacitate mare de stocare externă trebuie să apeleze neapărat la un HDD extern. Aceste dispozitive se împart în două categorii în funcţie de HDD din interior. Cele mai compacte au în carcasă un HDD pentru laptop, cu indicele de dimensiune de 2.5". Cele mari pot avea unul sau mai multe HDD-uri de 3.5", întâlnite în PC-urile desktop. HDD-urile externe de 2.5" au marele avantaj că se alimentează de la mufa USB cu care sunt conectate la calculator, fiindu-le necesar un sigur cablu. Cele de 3.5" au nevoie de alimentare externă şi sunt semnificativ mai voluminoase. Ele nu sunt recomandate pentru cei care caută o soluţie portabilă.

Seagate Expansion - un HDD extern de 2.5"

HDD-urile externe de 2.5" se găsesc cu capacităţi de la 160 GB la 1,5 TB, pe când cele de 3.5" oferă minim 500 GB şi maxim 3 TB. Majoritatea HDD-urilor externe cu port USB 2.0 oferă viteze de transfer de 20-30 MB/s, atât la scriere cât şi la citire. Acesta este un avantaj clar faţă de stick-urile USB care folosesc acelaşi port. Dacă HDD-ul extern foloseşte noul port USB 3.0, vitezele de scriere pot depăşi 60 MB/s, iar cele de citire pot ajunge la 90 MB/s. La data publicării articolului, preţul un HDD extern cu USB 2.0 şi capacitate de 320 GB era de aproximativ 180 lei. Noi vă recomandăm însă versiunile cu port USB 3.0 deoarece preţul este cu 10-30 lei mai mare. Cât despre popularitatea porturilor USB 3.0, ea este în creştere. Din ce în ce mai multe plăci de bază şi laptopuri sunt livrate cu aşa ceva.

Marele dezavantaj al HDD-ului extern este sensibilitatea la şocuri. Dacă a căzut de pe masă în timpul funcţionării, probabilitatea de defectare este mare. Chiar şi atunci când este transportat, un şoc puternic poate defecta mecanismul capului de citire. În ambele cazuri, informaţia de pe HDD ar putea fi recuperată, însă cu un deranj destul de mare. La anumite service-uri IT există aparate care pot să citească platane extrase dintr-un HDD defect şi să salveze datele pe un HDD nou. Chiar dacă preţul per GB este de 10 ori mai mic decât la un stick USB 2.0, preţul de achiziţie al unui HDD extern este mai mare.

Western Digital My Book Essential - HDD extern de 3.5"

Avantaje şi dezavantaje:

+ capacitate mare de stocare
+ performanţe bune pe USB 2.0
+ performanţe excelente pe USB 3.0
- preţ de achiziţie mare
- sensibil la şocuri
- portabilitate limitată sau foarte scăzută

Preţ: 0,4-0,6 lei/GB

SSD-uri portabile

Aceasta este o soluţie de stocare externă care nu se adresează utilizatorului de rând. Ea combină capacitatea mare de stocare a unui HDD cu rezistenţa la şocuri a unui stick USB şi cu viteza de transfer a portului USB 3.0. Harddisk-urile portabile cu SSD pot fi cumpărate ca atare sau pot fi construite combinând o carcasă HDD portabil cu port USB 3.0 cu un SSD de 2.5". Din punct de vedere al performanţelor, vorbim aici de viteze ce depăşesc 100 MB/s la scriere şi pot ajunge la 200 MB/s la citire. Preţurile sunt şi ele pe măsură, depăşind lejer 10 lei/GB. SSD-ul portabil este un produs de nişă care se găseşte destul de greu pe piaţa din România.

OCZ Enyo - SSD extern disponibil în România

Avantaje şi dezavantaje:

+ capacitate mare de stocare
+ viteze foarte mari prin portul USB 3.0
+ rezistent la şocuri
+ portabilitate bună
- preţ foarte prohibitiv

Preţ: > 10 lei/GB

Concluzie

Am încercat în cele de mai sus să trecem în revistă soluţiile de stocare externă pe care le găsim la ora actuală pe piaţa românească. Stick-urile USB reprezintă cea mai accesibilă soluţie, însă vitezele de transfer pot lăsa de dorit. Copierea unui fişier de 4 GB în 20 de minute nu este o experienţă plăcută. Stick-urile compatibile USB 3.0 au avantajul unor performanţe mai bune, chiar şi prin portul USB 2.0, însă costă de două ori mai mult. HDD-ul extern ocupă mai mult spaţiu în buzunar, însă are o capacitate foarte mare, iar cele cu port USB 3.0 se comportă foarte bine la scriere şi citire.

Pentru cei care doresc cât mai mult spaţiu de stocare şi nu sunt interesaţi de portabilitate, HDD-urile externe de 3.5" pot fi conectate la router cu port USB şi pot fi accesate prin reţea. SSD-urile portabile sunt cele mai performante unităţi de stocare externă. Vitezele de transfer se încadrează uşor între 100 MB/s şi 200 MB/s, însă preţul mare le transformă în produse de nişă. Ţie ce soluţie de stocare externă ţi se potriveşte?