ZOTAC va prezenta la CeBIT ZBOX MAGNUS EN980, un PC high-end de mici dimensiuni

11.03.2016
ZOTAC va prezenta la CeBIT ZBOX MAGNUS EN980, un PC high-end de mici dimensiuni

ZOTAC a anunţat lansarea unui nou computer de dimensiuni mici, dedicat gamerilor şi pregătit din toate punctele de vedere pentru realitate virtuală. În ultimii ani, hardware-ul mobil a început să prindă din urmă în termeni de performanţă componentele de PC desktop, iar diverşi producători încearcă să ofere alternative pentru birou de dimensiuni mici, folosint astfel de soluţii. Noul ZBOX MAGNUS EN980 pare a fi un candidat bun pentru a înlocui un desktop de dimensiuni mari, fiind echipat cu procesor Intel pe arhitectură Skylake şi GPU GTX980 de la NVIDIA, într-o carcasă atractivă şi cu un consum limitat de energie.

Deşi nu avem la îndemână detalii complete despre acest computer de gaming până săptămâna viitoare, când va fi prezentat la GDC şi CeBIT, ZOTAC a dezvăluit destule cât să ne atragă atenţia. Nu ştim dacă este vorba despre un procesor Skylake desktop sau mobil şi nici dacă face parte din familia i5 sau i7, însă în teorie, oricare dintre aceste variante ar trebui să ofere destulă performanţă pentru a rula noile jocuri de pe piaţă, cât şi viitoarele experienţe în realitate virtuală. Diferenţele între desktop şi mobile la capitolul CPU s-ar simţi însă în aplicaţii de procesare video şi atunci când luăm în calcul consumul de energie al sistemului.

Alegerea unui cip grafic GTX 980 pentru mobile sugerează însă că placa video nu va putea fi înlocuită în timp. Acest cip este foarte apropiat de versiunea pentru dekstop în termeni de performanţă, oferind 2048 de unităţi de procesare, 128 de unităţi pentru texturi, alături de memorii pe 256 biţi. Ce nu a anunţat ZOTAC este cantitatea de memorie video integrată, existând însă doar două posibilităţi: 4 sau 8 GB GDDR5.

Pentru a păstra dimensiunile reduse ale carcasei, compania a apelat la un sistem de răcire bazat pe apă pentru ZBOX MAGNUS EN980. Designul final nu a fost încă prezentat, ZOTAC oferind doar o fotografie de sus a computerului. Carcasa metalică şi grila cu model hexagonal sugerează că acestea vor fi folosite la eficientizarea fluxului de aer şi a degajării de căldură din radiator pentru a asigura o funcţionare fără zgomot.

Când vine vorba despre conectivitate, ZBOX MAGNUS EN980 va oferi tot ce avem nevoie pentru a conecta noi accesorii şi pentru a prinde viteze înalte pe internet. Micul computer de la ZOTAC va integra două port-uri de reţea gigabit, WiFi 802.11ac, Bluetooth, cel puţin un port USB 3.1 cu mufă Type-C, şi alte câteva port-uri normale precum USB 3.0 şi jack audio.

Preţul nu a fost încă anunţat, însă probabil că aceste informaţii vor veni odată cu prezentarea oficială de săptămâna viitoare, unde va fi dezvăluit designul exterior, cât şi specificaţiile tehnice complete.    

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult