Addonics CipherUSB – criptare hardware pentru orice

02.04.2012
Addonics CipherUSB - criptare hardware pentru orice

CipherUSB este adaptor USB prevăzut cu chip de criptare hardware, ce permite securizarea rapidă şi fără bătăi de cap a tuturor datelor stocate pe dispozitive USB flash, harddisk-uri externe şi chiar discurile create cu inscriptorul DVD/Blu-ray.

Addonics CipherUSB

Creaţia celor de la Addonics se interpune pe conectorul USB al dispozitivului pe care vrem să-l securizăm şi funcţionează în mod complet transparent faţă de utilizator şi PC-ul la care este conectat. Mai mult decât atât, CipherUSB nu necesită folosirea unei parole de acces şi nici software specializat care să fie instalat în calculator.

Cifrul de criptare/decriptare este unic pentru fiecare dispozitiv şi are la bază standardul de criptare AES pe 256 biţi, descris ca având un nivel de securitate foarte ridicat. Datele securizate sunt accesibile de pe orice PC dotat cu port USB, cu condiţia să avem la îndemână dispozitivul care a fost folosit pentru criptarea acestora. Altfel, un harddisk criptat conectat fără adaptor CipherUSB va apărea ca fiind gol şi neformatat, nelăsând vizibil nici un indiciu despre datele stocate pe acesta.

Cei un pic paranoici au chiar posibilitatea de a conecta în serie mai multe astfel de dispozitive, fiecare urmând să aplice propriul cifru de criptare asupra fluxului de date. Datele rezultate sunt din nou accesibile numai dacă deţinem toate exemplarele CipherUSB folosite iniţial şi le conectăm în ordinea exactă în care au fost utilizate.

Proiectat pe baza unui chip de criptare de la Enova Technology, CipherUSB are avantajul de a nu lăsa urme pe PC-ul la care este conectat, cum ar fi cheia de criptare în memoria RAM sau alt fişier pe harddisk. Deoarece nu există o parolă de acces care să poată fi interceptată de hackeri, dispozitivul în sine rămâne singura modalitate de accesare a datelor.

Fiecare adaptor CipherUSB este livrat cu un utilitar software ce permite programarea unei chei personale de acces cu lungime de până la 32 caractere, ce este securizată apoi în memoria dispozitivului folosind acelaşi standard de criptare AES pe 256 biţi. Putem apela la acest utilitar pentru a programa mai multe dispozitive cu aceiaşi cheie de criptare, sau înlocuirea cheii de acces cu una nouă.

Addonics CipherUSB a fost deja lansat şi este oferit la un preţ accesibil, de 29.95 dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult