Android 13 ar putea spori autonomia căștilor wireles folosind conexiune Bluetooth LE Audio

24.12.2021
Android 13 ar putea spori autonomia căștilor wireles folosind conexiune Bluetooth LE Audio

Android 13 promite suport complet pentru conexiuni audio în modul Bluetooth LE, standardul wireless dezvoltat inițial pentru a facilita funcționarea cât mai eficientă a dispozitivelor din categoria low-power, reducând la minimum consumul de energie în modul standby.

Problema cu standardul Bluetooth LE este că optimizările aduse pentru a face posibil un consum de energie cât mai redus chiar și în timpul transferurilor de date vine cu o penalizare majoră asupra lățimii de bandă disponibilă. Astfel, pentru a face posibilă redarea audio la un nivel acceptabil de calitate prin Bluetooth LE a fost necesară implementarea unor formate mult mai eficiente pentru compresie audio.

Bluetooth LE Audio

Standardul LE Audio a fost introdus de Bluetooth SIG la ediția CES de anul trecut, ca parte a setului de specificații Bluetooth 5.2. Înainte de versiunea 5.2, Bluetooth LE era folosit strict pentru transferul de date și nu permitea transmisia audio. Caracteristicile cheie ale LE Audio includ consumul de energie mai mic, suportul Multi-Stream Audio pentru o experiență audio îmbunătățită pe căști din categoria true-wireless, capacitatea de a transmite unul sau mai multe fluxuri audio la un număr nelimitat de dispozitive audio și multe altele.

Modificările necesare sunt adăugate în versiunea Android 13 sub forma unui nou API, având ca element central LC3 (Low Complexity Communications Codec), un nou format de compresie audio optimizat pentru consum redus de energie și calitate ridicată a audiției, chiar și în condițiile unui bitrate sever limitat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult