Apple a lansat un update de software pentru cablul de încărcare de la MacBook

20.02.2023
Apple a lansat un update de software pentru cablul de încărcare de la MacBook

Ne-am obișnuit cu actualizări periodice de software pentru dispozitivele pe care le folosim zilnic, fie că vorbim despre computere, telefoane, tablete sau chiar accesorii precum căști wireless. Actualizările software ar trebui să ne îmbunătățească experiența de utilizare și să asigure securitate crescută, chiar dacă, uneori, efectul este tocmai invers. Totuși, până acum, nu am mai auzit despre actualizări pentru cabluri, dar Apple exact asta a lansat: un update pentru cablul de încărcare de la modelele recente de MacBook.

Cablurile Apple includ cipuri care pot fi actualizate

Alături de noile actualizări lansate săptămâna trecută, Apple a lansat, în secret, și o nouă versiune de software pentru cablurile de încărcare USB-C to MagSafe. Aceste cabluri sunt compatibile cu MacBook Pro-urile cu M1 și M2 lansate în 2021 și 2023, cât și cu noul MacBook Air M2, lansat în vara anului trecut. Toate celelalte modele, care se încarcă exclusiv prin USB-C nu primesc acest update.

Apple nu a comunicat existența acestui update și nici ce probleme rezolvă mai exact. Nu știm dacă era o problemă de încărcare, dacă a fost îmbunătățită viteza sau o vulnerabilitate ciudată, însă nici nu ai de ales dacă să îl instalezi sau nu. Actualizarea se face automat, la fel ca în cazul căștilor AirPods.

Atât timp cât ai cablul conectat la un MacBook compatibil, acesta se va actualiza, cândva, de unul singur, fără să anunțe utilizatorul. Astfel, cablul de încărcare de pe Mac ajunge la versiunea 3.1.12.

Cum este însă posibil ca Apple să actualizeze un cablu? Ei bine, compania este cunoscută pentru faptul că include cipuri în mufele cablurilor sale oficiale. Astfel, dispozitivele le pot recunoaște drept cabluri originale sau „licențiate” și pot primi acces la toate funcțiile disponibile, precum încărcare mai rapidă sau transfer de date la viteze mai mari. Alternativ, anumite cabluri care nu sunt recunoscute, sau care sunt marcate drept „periculoase” din diverse motive, pot fi refuzate de dispozitive.

De la cablul de încărcare de iPhone și până la adaptorul de la Lightning la jack de 3,5mm, toate cablurile Apple sunt echipate cu mici cipuri. Totuși, până acum nu am mai văzut un astfel de cablu să se actualizeze cu versiuni noi de software.

sursa: Lifehacker

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult