Apple, obligată să ofere căști în pachetul iPhone 12 de o țară europeană

16.10.2020
Apple, obligată să ofere căști în pachetul iPhone 12 de o țară europeană

Apple justifică eliminarea perechilor de căști și încărcătoarelor din pachetele modelelor iPhone 12 și celorlalte telefoane pe care încă le are la vânzare din generațiile mai vechi spunând că face asta pentru a proteja mediul. Obiectivul Apple este ca în 10 ani să aibă o amprentă neutră de carbon, iar eliminarea accesoriilor din pachet vor elimina excesul de deșeuri electronice, scăzând producția lor, dar vor ajuta și la consumul mai mic de combustibil pentru transportul dispozitivelor către magazine, întrucât cutiile devin mai mici. Se pare însă că în Franța, compania Apple nu poate scăpa atât de ușor, fiind obligată să ofere un accesoriu important în pachet.

Legea din Franța obligă Apple să ofere căști pentru iPhone 12

Conform legislației în vigoare din Franța, Apple, la fel ca alți producători de smartphone-uri, trebuie să ofere în pachetul telefoanelor o pereche de căști sau un hands-free. Poate părea o lege arbitrară, însă se pare că a fost adoptată pentru a proteja copiii de 14 ani sau mai mici de radiațiile electromagnetice ale telefoanelor. Pentru că nu poți limita copiii să folosească doar anumite modele, toate trebuie să fie livrate cu căști, pentru a putea fi folosite de către aceștia în timpul apelurilor de voce.

Se pare că autoritățile franceze nu au încredere în studiile realizate până acum care spun că radiațiile electromagnetice nu sunt periculoase, în special în cazul copiilor. Se pare că amenda pentru companiile care nu respectă această lege nu este mare, fiind stabilită la 75.000 euro, însă probabil că încălcarea repetată va duce la interzicerea dispozitivelor de la vânzare. De altfel, autoritățile franceze nu par să aibă foarte multă simpatie pentru giganții din domeniul tehnologiei, oferind în trecut amenzi mari jucătorilor de pe această piață.

Pentru a se feri de eventuale probleme, Apple oferă alături de iPhone 12, iPhone 11, iPhone XR și iPhone SE și o pereche de căști EarPods în Franța. Foarte important de menționat este faptul că legea franceză obligă companiile să ofere căști cu fir, ceva ce ar putea deveni problematic în următorii câțiva ani. Se zvonește că Apple va elimina complet port-ul de încărcare Lightning în favoarea noului standard MagSafe. Astfel, telefonul nu va mai avea cum să ofere conectivitate cu o pereche de căști pe fir.

Până atunci însă, utilizatorii de iPhone din Franța vor fi singurii privilegiați din lume, putând primi gratuit în pachetul telefoanelor lor ceea ce alți clienți Apple din alte țări nu primesc.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video