Apple Watch: Detalii complete dezvaluite de iOS 8.2 beta

Apple Watch: Detalii complete dezvaluite de iOS 8.2 beta

Cea mai recentă variantă beta a sistemului de operare iOS 8.2, programat să apară probabil odată cu Apple Watch, a dezvăluit detalii noi despre integrarea noului dispozitiv în experienţa de utilizare a smartphone-urilor şi tabletelor Apple. Dacă până în prezent nu ştiam aproape nimic despre modul în care ceasurile se vor conecta la celelalte dispozitive, ce funcţii vor îndeplini şi cum vom interacţiona cu ele, acum avem o idee destul de bună despre direcţia în care compania îşi va împinge noua gamă de produse.

Se pare că totul va fi centralizat prin intermediul unei aplicaţii de iOS numită „Apple Watch Companion”, care va oferi accesul la întreaga plajă de setări pentru ceas. Din câte informaţii există în acest moment, reiese că ceasul pe cont propriu nu va oferi foarte multe în afara funcţionalităţii de bază şi nu va avea nici măcar un meniu dedicat pentru setări.

Meniul principal, care oferă acces la toate aplicaţiile instalate pe Apple Watch, va putea fi personalizat doar pe un smartphone sau tabletă. Mozaicul de aplicaţii va fi reprezentat vizual în aplicaţia de mobil, iar utilizatorul va putea să aranjeze ordinea acestora prin simple gesturi drag & drop. O funcţie asemănătoare se poate găsi în aplicaţia iTunes de pe PC şi Mac OS X pentru organizarea aplicaţiilor de pe dispozitivele cu iOS.

Întrucât vorbim despre un ceas, funcţiile legate de indicarea orei sunt probabil cele mai importante. Pe lângă faptul că vom avea la dispozitive mai multe moduri de afişare, va exista opţiunea de a edita monograma din fundal. Astfel, fiecare utilizator va putea să aibă un ceas puţin diferit de celelalte. De asemenea, ceasul va oferi acces la bulele roşii pentru notificări, care pot fi activate sau dezactivate, cât şi acces la o simplă privire la informaţii rapide precum starea unei companii la bursă.

Aplicaţia de mesaje va primi integrare destul de complexă cu Apple Watch. Utilizatorii vor putea afişa mesajele direct pe micul display al ceasului şi vor putea să răspundă la acestea folosind două metode: fie înregistrează mesaje audio şi le trimit mai departe, fie folosesc vocea pentru a dicta. De asemenea, va exista suport pentru primirea de confirmări la primire şi poate fi setat numărul de alerte la primirea unui mesaj text.

Apple Maps vor include funcţionalitatea Taptic Engine, care va atenţiona utilizatorul prin vibraţii atunci când trebuie să vireze la stânga sau la dreapta. În ton cu restul produselor produse de companie şi Apple Watch va asigura o experienţă de utilizare mai uşoară pentru cei cu dizabilităţi. Setările de accesibilitate vor include funcţia VoiceOver, care descrie prin intermediul vocii conţinutul de pe ecran, zoom pentru a mări conţinutul afişat, cât şi opţiunea de a reduce fidelitatea animaţiilor, setări pentru balans audio, afişare în alb-negru şi mărirea textului la nivel de sistem de operare.

În urma întâmplărilor de lunile trecute, Apple încearcă să îmbunătăţească securitatea, mai ales pentru produse atât de personale precum ceasurile şi smartphone-urile. Poţi astfel seta un Passcode dedicat ceasului, sau poţi sincroniza deblocarea telefonului cu deblocarea ceasului. Pentru că Apple Watch va oferi suport pentru Apple Pay, plăţile vor fi activate abia după introducerea parolei personale. Odată ce ceasul părăseşte mâna utilizatorului această funcţie va fi blocată şi va fi nevoie ca acesta să se întoarcă pe mâna şi ca parola să fie introdusă din nou pentru a putea iniţia din nou plăţi prin intermediul acestui dispozitiv. Asemeni produselor iPhone şi iPad, există opţiunea de a şterge toate datele de pe Apple Watch dupa a zecea încercare eşuată de a introduce parola.

Toate aceste funcţii sunt interesante, însă pot fi realizate şi doar prin intermediul telefonului, ceasul oferind doar scurtături către acestea direct de pe încheietura mâinii. iOS 8.2 beta oferă însă detalii şi despre funcţiile dedicate ale noului dispozitiv. Aplicaţia Companion va include opţiunea de a activa alerte  la 4, 6 sau 8 ore pentru a îndemna utilzatorul să facă mişcare şi va afişa statistici despre progresul făcut prin intermediul Health Kit. De asemenea, senzorii de mişcare şi ritm cardiac vor putea fi activaţi sau dezactivaţi la comandă.

În cele din urmă, aplicaţia de mobil include o secţiune „About”, unde sunt afişate informaţii despre Apple Watch. Aici sunt listate detalii despre spaţiul disponibil, numărul de melodii şi fotografii stocate, cât şi starea conexiunilor Bluetooth şi WiFi.

Aceste detalii oferă doar o primă privire asupra capabilităţilor Apple Watch, care probabil vor fi valabile doar la lansare. Urmărind evoluţia iPhone şi iPad, ne putem aştepta la actualizări software majore cel puţin odată pe an, care să adauge noi funcţii dispozitivului. De asemenea, nimic din ce a fost prezentat mai sus nu este bătut în cuie, iar Apple nu a confirmat până în prezent nimic în mod oficial.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult