Asus LED P1 – videoproiector compact pentru mediul business

30.01.2012
Asus LED P1 – videoproiector compact pentru mediul business

Asus LED P1 este un videoproiector cu design compact, bazat pe tehnologie LED şi adresat îndeosebi mediului business.

Asus LED P1

Descriere

LED P1 atinge o luminozitate maximă de 200 cd/m2 şi poate afişa imagini cu diagonală de 40 inch de la o distanţă de numai un metru. Prin urmare produsul este recomandat folosirii în încăperi de dimensiuni mici, cu lumină ambiantă redusă şi condiţii pentru amplasarea dispozitivului la o distanţă mică faţă de suprafaţa de proiecţie.

Dacă luminozitatea oarecum modestă nu e o problemă, LED P1 poate fi utilizat şi pentru aplicaţii multimedia, cum ar fi vizionarea de filme, unde formatul widescreen nativ şi rezoluţia HD 1280 x 800 pixeli asigură condiţii optime de vizionare.

Asus LED P1

Cu dimensiuni 125.5 x 33.5 x 130 mm şi greutate de numai 415 grame, LED P1 intră în categoria videoproiectoarelor portabile, fiind suficient de mic pentru a încăpea într-o geantă de mici dimensiuni, pe care o putem purta oriunde fără prea mult disconfort.

În afara dimensiunilor şi greutatea redusă, Asus LED P1 are şi avantajul unor costuri de întreţinere aproape neglijabile. Pentru început, sursa de lumină cu tehnologie LED are o durată de viaţă de până la 30.000 ore (aproximativ 20 ani cu un regim de funcţionare de 4 ore pe zi), faţă de 2000 – 6000 ore în cazul videoproiectoarelor cu lampă de tip halogen.

Asus LED P1

Consumul de energie este un alt avantaj important, mai ales la un regim de utilizare intensiv, unde scăderea de la aproximativ 300W (consumul mediu pentru un proiector obişnuit cu lampă halogen) la numai 45W pentru modelul de faţă se traduce prin economii importante cu factura de energie electrică. Consumul de energie redus se traduce şi printr-o cantitate mult diminuată de căldură degajată în timpul funcţionării, respectiv mai puţin zgomot din partea sistemului de răcire.

Detalii tehnice:

  • Tehnologie: 0.45″ DLP
  • Sursă de lumină: LED
  • Durată de viată: 30 000 ore (max)
  • Rezoluţie: WXGA 1280 x 800 pixeli
  • Luminozitate: 200 ANSI lumeni
  • Rată de contrast: 2000:1
  • Raport proiecţie: 1.16 @ 16:10 (40″ @ 1m)
  • Distanţă proiecţie: 0.5 ~ 3 metri
  • Dimensiunea proiecţiei/ecranului de proiecţie: 20 ~ 120 inci
  • Moduri de proiectare: 7 Moduri (Standard / Tablă neagră / Tablă albă / Dinamic /Joc / Peisaj / Cinema)
  • Auto Keystone : Da
  • Aspect: 16:10/ 16:9 / 4:3
  • Mod pornit: ≦45W
  • Compatibilitate cu adaptor de laptop ASUS: ≧65W
  • Conector Tripod: Da
  • Reglare de înălţime instant: Da
  • Dimensiuni fizice (WxHxL): 125.5 x 33.5 x 130mm
  • Greutate netă (Aprox.): 415g

Performanţe şi impresii

Asus LED P1 porneşte în aproximativ 5 secunde, atinge luminozitatea optimă aproape imediat şi poate fi oprit la fel de repede, nefiind necesară menţinerea în funcţiune a sistemului de ventilaţie pentru răcirea în condiţii de siguranţă a lămpii de proiecţie.

Funcţia Auto Keystone asigură corecţia automată a geometriei de proiecţie, indiferent dacă preferăm modul de proiecţie orizontală sau deschidem suportul de susţinere retractabil. Singura operaţiune realizată manual rămâne ajustarea focalizării imaginii, rotind inelul prevăzut pe obiectiv.

Luminozitatea imaginii nu pune probleme dacă eliminăm majoritatea surselor de lumină ambiantă, însă dacă dorim să vizionăm şi altceva în afară de grafice simple şi text este de preferat să păstrăm o diagonală de proiecţie nu mai mare de 30 inch.

Claritatea imaginii este destul de bună, însă redarea nu tocmai ideală a nuanţelor de culoare îi va nemulţumii pe amatorii de filme.

Sistemul de răcire menţine temperatura carcasei la un nivel apropiat de cea ambiantă, dar zgomotul ascuţit produs de ventilator este o potenţială sursă de disconfort, mai ales dacă poziţionăm dispozitivul în imediata vecinătate a laptop-ului de la care lucrăm.

Asus LED P1

Concluzie

Asus LED P1 se prezintă drept o alegere ideală pentru cei care obişnuiesc să călătorească mult şi au nevoie de o modalitate rapidă pentru susţinerea de prezentări în faţa unui public nu foarte numeros.

Dacă pentru grafice şi text, proiecţia imaginilor la diagonala maximă de 40 inch nu pune probleme de vizibilitate, în ceea ce priveşte afişarea de conţinut multimedia cerinţele sunt ceva mai stricte şi reduc dimensiunea optimă a imaginii la nu mai mult de 30 inch.

Privind din alt punct de vedere, caracteristicile constructive şi durata mare de viaţă estimată pentru lampa de proiecţie LED recomandă modelul Asus LED P1 drept posibil înlocuitor pentru un monitor secundar, suficient de mic pentru a fi transportat oriunde şi gata de utilizat în doar câteva secunde, oriunde avem la dispoziţie o suprafaţă de proiecţie adecvată şi priză AC pentru alimentare.

Plusuri si minusuri

[+] construcţie compactă
[+] dimensiuni reduse
[+] resoluţie HD si format wide-screen nativ
[+] consum de energie redus
[+] tehnologie de iluminare LED, cu durată de viaţă ce acoperă întreg ciclul de viaţă al videoproiectorului

[-] luminozitate redusă, dacă ne raportăm la un videoproiector obişnuit cu lampă halogen
[-] calibrarea culorilor putea fi mai bună

Asus LED P1 poate fi achiziţionat la un preţ de aproximativ 1999 Lei (inclusiv TVA).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News