BenQ treVolo Review

12.07.2015
BenQ treVolo Review
Prezentare

Surprinzător prin calitatea audio neaşteptat de bună, raportat la dimensiunile sale compacte, BenQ treVolo se deosebeşte de alte sisteme audio portabile prin folosirea unor difuzoare neobişnuit de subţiri, de tip electrostatic.

BenQ treVolo

Prezentare

Mai mult decât o simplă boxă wireless, BenQ treVolo este un sistem audio compact numai bun pentru utilarea unui birou modern. Dispozitivul oferă mod speakerphone pentru preluarea apelurilor telefonice recepţionate pe telefonul mobil şi mai multe intrări pentru semnal audio: Line-In, USB şi Bluetooth.

În prezent, singura boxă portabilă echipată cu difuzoare electrostatice, BenQ treVolo se face remarcat prin cele două difuzoare laterale care se pliază pentru transport. Practice şi surprinzător de elegante, acestea sunt ajutate cu încă două difuzoare frontale vizibile în spatele ornamentului din aluminiu şlefuit. Alte două difuzoare de tip pasiv pot fi întrezărite în lateral, acestea având rolul de a completa spectrul audio în gama frecvenţelor medii şi joase.

Având în vedere puterea audio destul de mare, raportată la spaţiul unei incinte acustice de mici dimensiuni, folosirea unor materiale puţin dense cum este plasticul sau panourile subţiri din lemn ar fi riscat compromiterea experienţei audio prin introducerea de vibraţii nedorite, cauzate de intrarea boxei în rezonanţă. În schimb, BenQ a evitat această problemă folosind un şasiu solid, confecţionat dintr-o bandă continuă de aluminiu. În plus, pe lângă obţinerea unui sunet mai clar la volum ridicat, alegerea făcută are beneficii uşor sesizabile şi la capitolul estetică.

\BenQ treVolo\

Livrată fără telecomandă, BenQ treVolo este în schimb controlat folosind butoanele poziţionate la partea superioară a carcasei, de unde putem ajusta volumul sonor şi răspunde/respinge apelurile telefonice. Trebuie spus că în modul speakerphone, BenQ treVolo oferă inclusiv funcţie noise-canceling, asigurată prin folosirea unei configuraţii cu două microfoane.

Ca sursă de semnal putem folosi telefonul mobil asociat prin conexiune bluetooth, intrarea Line-In cu mufă jack 3.5 mm sau cablul USB, cel din urmă suportând redare audio în mod stereo, cu rezoluţie 16-bit/48kHz. În ce priveşte conexiunea bluetooth, BenQ treVolo suportă tehnologie aptX, promiţând calitate audio superioară la folosirea cu telefoanele şi tabletele compatibile. Tehnologia aptX ocoleşte limitările conexiunii bluetooth în ce priveşte lăţimea de bandă, permiţând transmiterea fluxului audio fără pierderi de calitate.

BenQ treVolo

Atunci când nu este conectată la adaptorul AC, boxa este alimentată de acumulatorul intern, care promite până la 12 ore de autonomie.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Cu siguranţă cea mai comod de folosit, conexiunea bluetooth este foarte uşor de realizat, fiind suficientă pornirea boxei şi selectarea acesteia în meniul bluetooth al telefonului mobil. Odată asociată cu un dispozitiv, boxa treVolo este detectată şi conectată automat la fiecare utilizare.

Carcasa cu difuzoare pliabile este simplu de strecurat în bagaje, iar acumulatorul încorporat oferă suficientă autonomie pentru cel puţin câteva ore de utilizare la volum ridicat, sau chiar întreaga zi dacă preferăm un volum sonor moderat. Totuşi, greutatea cam mare dată de construcţia predominant metalică poate fi considerată un dezavantaj, BenQ treVolo nefiind chiar un accesoriu pe care să-l porţi fără grijă în rucsac.

BenQ treVolo

În ce priveşte calitatea audio, BenQ treVolo atrage prin sunetul clar şi destul de bogat în gama frecvenţelor medii şi joase. Totuşi, pasionaţii de muzică ceva mai pretenţioşi vor remarca bass-ul nu chiar atât de plin şi redarea inconsistentă a frecvenţelor înalte. Al doilea aspect ţine însă de limitările conexiunii Bluetooh şi poate fi remediat dacă activăm suportul aptX în meniul telefonului mobil.

Volumul sonor limitat uşor la folosirea cu acumulatorul din dotare este totuşi suficient pentru o încăpere de dimensiuni medii, sau audiţie de la 3-4 metri distanţă în spaţii deschise. Un aspect de care trebuie ţinut cont este tendinţa boxei de a direcţiona sunetul predominant în faţă, astfel că pentru a beneficia de întreaga fidelitate audio este necesar să orientăm difuzoarele cât mai precis în direcţia ascultătorului.

Preţ şi disponibilitate

Boxă portabilă cu design compact, BenQ treVolo este oferită la preţul de aproximativ 1450 Lei.

Concluzie

Lăsând la o parte preţul cam piperat, BenQ treVolo poate fi o alegere excelentă pentru cei aflaţi în căutarea unei boxe portabile la care să poţi asculta muzica preferată în condiţii decente de calitate. Designul cu difuzoare pliabile este foarte practic şi elegant, iar autonomia este suficientă pentru ieşirile în natură şi călătorii, fie şi întinse pe durata întregii zile. 

Părţi pozitive

Design plăcut şi cu finisaje de calitate
Sunet clar şi puternic
Multiple opţiuni pentru conectare
Modul speakerphone
Autonomie

Părţi negative

Sunetul redat prin difuzoarele pliabile este direcţionat predominant în faţă, impunând orientarea precisă a boxei
Preţul cam piperat

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult