BusKill: cablul USB care poate să îți distrugă computerul dacă este deconectat. VIDEO

20.12.2021

Un proiect independent numit BusKill dorește să ofere utilizatorilor de laptop-uri o soluție rapidă pentru blocarea sau chiar distrugerea computerului, în cazuri de urgență. Proiectul este dedicat în special jurnaliștilor de pretutindeni, sau militanților pentru drepturile omului din țări în care acestea nu sunt respectate, dar poate fi util pentru oricine deține date confidențiale, pe care nu dorești să le poată accesa nimeni.

Cablul BusKill este dedicat jurnaliștilor sau altor persoane care ar putea deține informații importante

Modul de funcționare al BusKill este simplu. Permanent, în utilizare, trebuie să ții cablul USB special conectat la unul dintre port-uri. Atunci când conexiunea între computer și cablu este întreruptă, computerul se blochează automat. Există multiple metode de configurare, însă. Poți să îl blochezi temporar, putând să îl deblochezi atunci când este conectat din nou la acel cablu, sau poți să setezi autodistrugerea computerului, fără posibilitatea de a-l recupera, prin criptarea datelor stocate.

Cazul de utilizare este destul de clar. În cazul în care autoritățile vin să confiște computerul unui jurnalist sau altor persoane de acest gen, datele de pe computer devin inaccesibile imediat ce computerul este ridicat. Noua versiune comercială a acestui cablu folosește o mufă magnetică, care face blocarea laptop-ului similară cu deconectarea cablului MagSafe de pe un laptop Apple. La capătul celălalt al cablului există o carabinieră care poate fi atașată de un punct fix solid.

Proiectul BusKill există de peste doi ani, însă funcționa doar pe Linux și era mai mult o soluție „do it yourself”, în care trebuia să îți compilezi singur codul pentru a rula pe laptop. Acum însă, după o campanie de crowdsourcing, cablul poate fi cumpărat, alături de software la prețul de 59 de dolari americani. Acesta funcționează atât pe Linux, cât și pe Windows sau macOS. Criptarea datelor este însă disponibilă doar pe Linux.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult