Camerele Xiaomi „smart home” transmit imagini către alţi utilizatori. Google opreşte accesul acestora la serviciile sale [UPDATE]

06.01.2020
Camerele Xiaomi „smart home” transmit imagini către alţi utilizatori. Google opreşte accesul acestora la serviciile sale [UPDATE]

UPDATE 06.01.2020: Xiaomi a identificat problema pe care utilizatorii de camere de supraveghere au identificat-o săptămâna trecută, iar Google a restaurat accesul dispozitivelor companiei la serviciile sale de control vocal. Iată declaraţia pe care Xiaomi a oferit-o celor de la Android Police:

„Xiaomi a prioritizat întotdeauna securitatea şi intimitatea informaţiilor utilizatorilor. Ştim că a existat o problemă la sistemul de supraveghere Mi Home Security Camera Basic 1080p care trimtea imagini statice pe Google Home Hub către alţi utilizatori. Ne cerem scuze pentru deranjul care a fost cauzat utilizatorilor noştri.

Echipa noastră a luat acţiuni imediate pentru a rezolva problema, care acum nu mai există. Investigaţia noastră a scos la iveală o problemă cauzată de un update care a avut loc pe 26 decembrie 2019, care era menit să îmbunătăţească calitatea stream-ului video. Problema a apărut doar în cazuri extrem de rare. În acest caz a apărut în cadrul integrării Mi Home Security Camera Basic 1080p cu Google Home Hub în condiţii în care reţeaua avea conexiune slabă.
 
Am identificat 1.044 de utilizatori care îndeplineau aceste criterii de integrare şi doar câţiva care aveau reţele cu conexiuni slabe, care puteau să fie afectaţi de problemă. Această probemă nu apărea dacă camera este conectată la aplixaţia XIaomi Mi Home.
 
Xiaomi a comunicat şi reparat problema alături de Google şi a dezactivat serviciul până când problema de la bază a fost complet rezolvată, pentru a asigura că astfel de situaţii nu se vor repeta.”

Ştirea originală: Sistemele de camere de supraveghere inteligente par a fi problematice în ultimele câteva luni, indiferent de companiile care le produc. Fie că vorbim despre Ring de la Amazon, Wyze sau mai nou Xiaomi, toate produsele de acest gen s-au confruntat cu probleme de intimitate şi securitate în ultima perioadă. Xiaomi este cel mai nou jucător important de pe piaţa smart home ale cărui produse încalcă intimitatea utilizatorilor: sistemul său de camere Mija afişează imagini pe dispozitivele Google Home de pe camerele altor utilizatori.

Această problemă a fost depistată pe 1 ianuarie, de către unul dintre utilizatorii camerei Xiaomi Mija 1080p Smart IP, care a încercat să îşi verifice camera folosind un dispozitiv Google Home Hub. Acesta a primit însă în locul unui stream video de pe camera lui, o imagine statică parţială a camerei unui alt utilizator. Încercările următoare au adus în prim-plan imagini cu alte camere ale altor utilizatori. Din fericire, conţinutul afişat era static şi doar parţial, feed-ul video fiind corupt. Din păcate, această problemă încalcă intimitatea altor utilizatori şi opreşte utilizatorul camerei de la a avea control asupra propriului dispozitiv.

Se pare că Google a acţionat repede şi a oprit accesul dispozitivelor smart home de la Xiaomi prin intermediul Google Assistant şi a dispozitivelor Google Home. Astfel, acestea nu vor mai putea accesa serviciile Google, deci cei care folosesc dispozitive Xiaomi în casă nu le vor mai putea controla prin intermediul ecranelor inteligente, însă în acelaşi timp, pierd acces şi la controlul vocal. Această limitare este însă temporară, până când Xiaomi reuşeşte să îşi rezolve problemele de infrastructură care au dus la această problemă.

Între timp însă, Xiaomi nu a oferit detalii despre motivul pentru care aceste probleme au apărut şi despre un termen de rezolvare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult