Chromecast, adevăratul smart TV: instalare, utilizare, aplicaţii utile, tips&tricks

Chromecast, adevăratul smart TV: instalare, utilizare, aplicaţii utile, tips&tricks
Aplicaţii utile pentru Android

Lucrurile devin şi mai interesante pe mobile. În special pe Android, fieful Google, unde există numeroase aplicaţii pentru sau compatibile cu Chromecast.

În primul rând, avem suportul Chromecast din Chrome Beta care ne permite să vedem prin Chromecast clipurile în format MP4 de pe orice site. Asta în teorie, pentru că în practică, cel puţin la versiunea actuală, suportul pentru Chromecast este problematic şi funcţionează sporadic.

Recent, Firefox pentru Android, în versiunea sa de test, a introdus suport pentru redarea pe televizor a tab-urilor prin intermediul Chromecast. Deocamdată, streaming-ul se face cu un lag de câteva secunde atunci când nu se blochează de tot, semn clar că cei de la Mozilla mai au de lucru această funcţie.

Există însă alternative. Am testat, de exemplu, Web Video Caster, aplicaţie care are unele probleme dar funcţionează oricum mai bine decât Chrome. Este practic un browser care scanează paginile web în căutarea de clipuri în format MP4 şi le trimite către Chromecast. Procesare este făcută de Chromecast, nu trebuie să-ţi faci griji că ţi se va consuma rapid bateria la telefon, pentru că el nu mai are niciun rol (în afară de telecomandă) din momentul în care stream-ul a fost preluat de Chromecast.

Una dintre cele mai interesante aplicaţii este cu siguranţă AllCast. Aceasta îţi permite să trimiti prin Chromecast conţinutul multimedia stocat pe telefon, indiferent că sunt imagini, muzică sau filme. Există o versiune gratuită, care întrerupe redarea după 5 minute şi afişează reclame, iar versiunea completă costă 16 lei şi 40 de bani. AllCast funcţionează şi cu alte dispozitive în afară de Chromecast, precum Apple TV, Xbox 360 şi diverse televizoare cu suport DLNA.

Cu aplicaţia oficială de Chromecast pentru Android poţi să faci mirroring. Adică să vezi pe televizor exact ce vezi pe ecranul televizorului. Recent, această facilitate poate fi accesată direct din meniul de opţiuni rapide a Android-ului.

Practic, aplicaţiile pe care le-am enumerat până aici acoperă trei direcţii importante: redarea conţinutului multimedia stocat local, redarea conşinutului online şi mirroring-ul. Pe lângă acestea există şi numeroase aplicaţii individuale cu suport pentru Chromecast precum YouTube, Netflix, HBO GO, Hulu Plus, Pandora, Google Play Music, Plex şi multe altele.

Există şi o serie de aplicaţii pentru business. Cast’n Slide, de exemplu, este o aplicaţie care (costă nouă lei şi) permite rularea prezentărilor de pe telefon ori tabletă pe televizor, prin intermediul Chromecast. Există şi o alternativă gratuită, numită SlideCast.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News