Dolamee D6 HD TV Box – media player universal cu Andoid (REVIEW)

24.03.2017
Dolamee D6 HD TV Box - media player universal cu Andoid (REVIEW)
Descriere

Dolamee D6 HD TV Box este un produs care aduce funcţionalitatea unui Smart TV pe ecranul oricărui televizor prevăzut cu port HDMI.

Compatibil o gamă variată de formate video şi audio, dispozitivul oferă o interfaţă prietenoasă şi acces la magazinul de aplicaţii Play Store, de unde putem instala aplicaţii şi jocuri de Android. Cu Dolamee D6 HD TV Box poţi naviga pe internet, accesa conţinut audio şi video online, de pe hard disk-ul extern conectat la portul USB sau partajat în reţeaua LAN.

Descriere

Prezentat într-o carcasă din plastic semi-transparent, Dolamee D6 HD TV Box este genul de accesoriu pe care îl poţi strecura cu uşurinţă lângă televizor. Dispozitivul se conectează folosind cablul HDMI, respectiv la priză folosind adaptorul AC.

Odată pornit, dispozitivul ne întâmpină cu o versiune de Android 6.0 adaptată cu o interfaţă potrivită pentru televizor, în care ecranul principal oferă acces rapid la conţinut video online, web browser şi media player pentru fişiere găzduite pe dispozitive de stocare externă. Selecţia de aplicaţii grupate sub fiecare categorie poate fi personalizată după bunul plac, în funcţie de aplicaţiile pe care le instalăm ulterior din magazinul Play Store.

Pentru a interacţiona cu interfaţa Android, pachetul cu accesorii include o telecomandă de mici dimensiuni, oferind taste dedicate pentru funcţiile Home, Back, lista de aplicaţii şi volumul sonor, cât şi taste direcţionale pentru navigarea listelor de meniuri. Pentru operaţiuni mai complexe avem butonul ˝Cursor„, a cărui apăsare aduce pe ecran un cursor care poate fi ghidat cu ajutorul tastelor direcţionale. În practică, această modalitate de a controla interfaţa Android este foarte greoaie şi incomodă, cu atât mai mult dacă avem nevoie să introducem text folosind tastatura virtuală arătată pe ecran. Din fericire D6 TV Box dispune de 2 conectori USB la care putem conecta orice mouse sau tastatură multimedia de care dispunem, wireless sau cu fir.

Detalii tehnice

Aproape un PC în miniatură, Dolamee D6 HD TV Box dispune de conectivitate Lan şi WiFi N (2.4GHz) pentru acces la internet, ieşiri HDMI 2.0 şi AV Composite. Putem folosi două dispozitive USB în mod simultan, iar pentru extinderea spaţiului de stocare fără a lăsa la vedere accesorii USB avem şi un slot microSD, acceptând capacităţi de până la 32GB.

Specificaţii Dolamee D6 HD TV Box:

 • Sistem de operare: Android 6.0              
 • Chipset: Amlogic S905X
 • GPU: Mali-450  
 • CPU: Cortex A53, Quad Core, 2.0 GHz
 • RAM: 1 GB sau 2 GB (în funcţie de versiune)
 • Memorie internă: 8 GB + microSD (până la 32GB, achiziţionat separat)
 • Formate Video: ASF,AVI,DAT,FLV,ISO,MKV,MOV,MPEG,MPG,RM,RMVB,TS,VOB,WMV
 • Formate Audio: AAC,AC3,APE,DDP,DTS,FLAC,HD,MP3,OGG,TrueHD,WAV,WMA
 • Formate foto: JPG, JPEG, BMP, GIF, PNG
 • Altele: suportă decodare 263,H.264,H.265,HD MPEG4
 • Conectivitate: WiFi N (2.4GHz), LAN
 • Dimenisuni: 10.3 x 10.3 x 2.0 cm
 • Accesorii incluse: Adaptor AC, telecomandă, cablu HDMI, instrucţiuni de utilizare în limba engleză

 

Prezentare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Ajutat cu 2 GB memorie RAM şi un procesor Amlogic S905X(CPU quad-core la 2GHz), dispozitivul oferă o experienţă cursivă la navigarea interfeţei şi folosirea aplicaţiilor pentru Android. Mai important, nu sunt probleme cu redarea diverselor formate video, capabilităţile depinzând doar de aplicaţia folosită (ex. MX Player). În ce priveşte vizionarea de conţinut YouTube, aplicaţia oficială descărcată din magazinul Play Store limitează din păcate rezoluţia pentru redare la valoarea 720p, însă diferenţa de claritate nu este imediat sesizabilă pe ecranul unui televizor Full HD, dacă păstrăm o distanţă de vizionare rezonabilă.

Experienţa la navigare pe internet folosind web browserul Chrome este mulţumitoare, cu timpi de aşteptare reduşi la încărcarea paginilor şi derulare cursivă chiar şi în paginile care includ conţinut dinamic (bannere cu reclame, animaţii, etc).

Din păcate telecomanda puţin costisitoare inclusă în pachetul cu accesorii nu este de prea mare folos, rezultate mai bune putând fi obţinute conectând un banal mouse prevăzut cu receptor USB wireless. Trecând peste acest impediment, interfaţa Android este foarte uşor de navigat, iar meniul Settings în formă simplificată uşurează accesul la setările relevante pentru un TV Box. Opţional, putem accesa şi forma extinsă a meniului de configurare Android, identic celui afişat pe tablete şi telefoane cu Android. Din fericire în afara conexiunii la reţea şi configurarea contului Google nu sunt prea multe ajustări de făcut, dispozitivul funcţionând corect de la bun început.

Din păcate pentru instalarea de aplicaţii şi jocuri de Android avem la dispoziţie doar 3GB din memoria totală de 8GB, restul fiind rezervat sistemului de operare. Din fericire asta nu va incomoda lucrul cu fişiere media, găzduite de obicei pe dispozitive USB Flash, sau pe cardul microSD.

Livrat într-o carcasă de mici dimensiuni, Dolamee D6 HD TV Box nu pune probleme în ce priveşte temperatura de funcţionare, putând fi amplasat şi în spaţii mai puţin aerisite.

Concluzie

Disponibil cu preţ sub 50 dolari, Dolamee D6 HD TV Box reuşeşte să ofere funcţionalitatea unui Smart TV bazat pe Android, conectat la internet şi capabil să redea aproape orice tip de conţinut audio şi video, distribuit pe stick USB sau prin servicii online de tip video-on-demand. Din păcate telecomanda inclusă nu este cea mai flexibilă unealtă pentru controlarea unui dispozitiv bazat pe Android, însă putem rezolva acest aspect ataşând la portul USB un mouse wireless, sau o tastatură prevăzută cu touchpad.

Dolamee D6 HD TV Box a fost primit pentru testare din partea magazinului www.gearbest.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 39,99 dolari.

Părţi pozitive

Design plăcut
Funcţie ceas cu iluminare LED
Versiune de Android 6.0 complet funcţională
Compatibilitate cu o gamă variată de formate audio/video

Părţi negative

Telecomanda furnizat nu este de ajuns pentru a controlarea eficientă a dispozitivului

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult