Intel intră în cursa accesoriilor inteligente cu Quark, un procesor x86 extrem de mic

11.09.2013
Intel intră în cursa accesoriilor inteligente cu Quark, un procesor x86 extrem de mic

2012 este anul în care accesoriile inteligente au început să primească tot mai multă atenţie, însă Glass, Smartwatch 2 sau Galaxy Gear sunt doar un început, iar produsele cu adevărat revoluţionare abia de acum încolo îşi vor face apariţia. Acest domeniu este considerat foarte important pe termen lung, deci nu este de mirare că fiecare companie încearcă să se înscrie cât mai repede posibil în această cursă.

Cel mai mare producător de cipuri şi liderul pieţei procesoarelor x86, Intel a pierdut startul în cursa mobilităţii, însă compania încearcă din răsputeri să recupereze handicapul. Linia Intel Core a primit o actualizare care îi reduce consumul şi a primit chiar un model cu un consum extrem de mic, linia Atom a făcut şi ea un salt important pe care-l vom vedea la lucru în noile modele de tablete, iar Intel şi-a completat oferta de produse anunţând o nouă gamă de procesoare: Quark.

Cel de-al treilea pilon al portofoliului de procesoare Intel, Quark este o soluţie de mici dimensiuni care vizează domeniul accesoriilor inteligente, echipamentelor de monitorizare sau fitness şi a oricărui alt gen de sistem de calcul care necesită un consum energetic foarte scăzut şi conectivitate.

De cinci ori mai mic şi de zece ori mai eficient energetic decât un procesor Atom, noul Quark X1000 va oferi o arhitectură internă care va putea fi particularizată în funcţie de cerinţele clienţilor. Deşi ne-am fi aşteptat ca Intel să-şi folosească licenţele ARM şi MIPS pentru dezvoltarea unui produs atât de mic, Quark este un procesor x86 pe 32 de biţi fabricat într-un proces pe 32 de nanometri.

Ca de obicei, Intel nu va crea produsele comerciale care vor folosi această soluţie, însă va pune la punct o serie de modele de referinţă care vor fi dezvoltate de o echipă de cercetare care include, printre alţi membri, pe creatorul cunoscutului Nike FuelBand şi un designer al companiei Oakley. Compania afirmă că primele produse comerciale ar putea apărea în 2014, deci va trebui să mai avem ceva răbdare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News