iRobot Roomba 560 – aspiratorul ce face curăţenie în locul tău

29.05.2008
iRobot Roomba 560 – aspiratorul ce face curăţenie în locul tău
Probleme „în trafic”. Concluzii. Preţ şi disponibilitate

Cât de deştept pare acest roboţel, tot i-am găsit câteva probleme. Cea mai gravă nu ţine neapărat de el ci de amenajarea camerei. Cu cât este mai aglomerată şi plină de obstacole (mobilier, fire, denivelări), cu atât roboţelul va fi mai derutat.

Dacă denivelările sunt mari, ştie să se oprească pe margine şi să se îndrepte în altă direcţie, dar când denivelările sunt mici şi medii va insista să treacă dintr-o parte în alta existând riscul să se blocheze acolo. Şi astfel, în loc să găseşti casa curată, vei găsi robotul neputincios într-un ungher luminat doar de LED-ul de avarii, iar camera la fel de prăfuită ca la plecare.

Ideal ar fi să ai un apartament modern, cu design minimalist. Dar aici intervin o serie de alţi factori, cei mai decisivi fiind cei de ordin financiar.

O altă problemă întâlnită, dar nu la fel de “gravă”, este cea în care Roomba nu reuşeşte să parcheze la dock (s-a întâmplat de vreo două ori chiar să nu-l recunoască şi să înceapă să-l cureţe.

Ultimul dar nu cel din urmă lucru de care trebuie să ţinem cont este intreţinerea roboţelului-aspirator. Periile şi filtrele se curăţă după cel mult trei utililizări, spaţiul de depozitare a prafului după fiecare întrebuinţare deoarece este destul de mic, este foarte important ca în cameră să nu existe obiecte (în special metalice) care ar putea avaria aparatul, filtrul trebuie înlocuit la două luni, iar după un an probabil că bateria Ni-Mh nu va mai fi prea eficientă.

Cu toate acestea, dacă se întâmplă să se defecteze, nu e cazul să disperi. Aspiratorul inteligent are o construcţie modulară ce permite schimbarea componentelor avariate foarte uşor.

iRobot Roomba 560

Plusuri şi minusuri

[+] poate fi programat şi te scapă de o sarcină în plus;

[+] moduri multiple de parcurgere a camerei;

[+] eficienţă sporită pe zonele selectate (Spot Mode);

[+] construcţie modulară.

[-] preţul destul de piperat;

[-] spaţiu mic de depozitare a gunoiului;

[-] eficienţă scăzută în camerele aglomerate.

Preţ şi disponibilitate

iRobot Roomba 560 se găseşte de vânzare pe site-ul marketonline.ro, la un preţ de aproximativ 1430 RON.

iRobot Roomba 560

Cum se descurcă robotul în locul tău

iRobot Roomba 560 a fost prezentat la CERF 2008. Cei care au avut curiozitatea să vadă noutăţile de anul acesta la târgul de tehnologie românesc, probabil au dat şi peste aspiratorul-robot inteligent – asta dacă nu cumva fetele îmbrăcate destul de sumar le-au distras atenţia definitiv. Noi am petrecut o vreme în compania roboţelului poate şi pentru că dintre toate produsele prezentate la CERF el a ieşit cel mai mult din tipar.

De fapt, recunoaştem că ne-a plăcut ideea de a mai lăsa o parte din treburile casnice şi pe seama maşinăriilor – pentru că tot suntem pasionaţi de tehnologie, nu că am fi leneşi. Am vorbit cu distribuitorul oficial iRobot în România (Nova Intelis) şi am reuşit să aducem la teste (să ne facem curat în cameră) modelul cel mai performant din serie: iRobot Roomba 560.

Ce înseamnă performant? Spre deosebire de alte modele pe care trebuie să stai cu ochii ca pe butelie ca să-şi facă treaba, Roomba 560 dispune de moduri avansate de programare şi bariere virtuale astfel ca tu să poţi pleca liniştit de acasă, iar la întoarcere să găseşti camerele curate “lună” şi aspiratorul aşezat cuminte la locul lui (la dock).

iRobot Roomba 560

Construcţie

Ca să înţelegi cum funcţionează aspiratorul-inteligent, o să prezint pe scurt accesoriile din cutie care au un rol foarte important în ghidarea roboţelului prin casă.

Barierele virtuale (două la număr) sunt nişte dispozitive ce emit raze în infraroşu şi se amplasează în pragul uşilor. Ele au o dublă întrebuinţare: blocarea aspiratorului într-o anumită cameră (Virtual Wall) pentru a nu se plimba de nebun prin casă ori permiterea trecerii acestuia la următoarea încăpere după ce a terminat de curăţat camera curentă (Lighthouse). Modurile Virtual Wall şi Lighthouse se aleg cu ajutorul unor selectoare poziţionate pe spatele zidurilor virtuale.

iRobot Roomba prezintă următoarele elemente de bază:

o Senzorul de recunoaştere a zidului virtual – este amplasat frontal. Fără el, aspiratorul nu ar avea cum să recunoască barierele în infraroşu.

o Compartimentul de depozitare a prafului – similar sacului de gunoi de la aspiratoarele clasice, doar că este realizat din plastic şi are o capacitate mult mai mică. Trebuie curăţat după cel mult trei întrebuinţări.

o Interfaţa de control cuprinde butoanele de setare a datei (zi, oră, minut), butoanele pentru acţiunea de curăţare (spot, clean şi dock) şi butonul de programare (schedule). Cum se folosesc vei vedea la capitolul “Programarea robotului”.

Alte elemente sunt pur tehnice şi nu are rost să intrăm în amănunte (periuţa laterală, periuţe de curăţare flexibile, contactele pentru reîncărcarea acumulatorului la dock etc.).

iRobot Roomba 560

Programarea robotului

Acum că ne-am familiarizat un pic cu componentele aspiratorului inteligent, e timpul să-l punem la treabă. Avem de ales ori modul de curăţare simplă, neprogramată, prin simpla apăsare a butonului clean, ori modul “Schedule” (program) ce presupune setarea datei la care iRobot să treacă la curăţenie.

Pentru a-l programa, trebuie să ţii apăsat pe butonul “Schedule” în timp ce setezi ziua, ora şi minutul cu ajutorul celor trei butoane dedicate amplasate în partea opusă. Desigur, iniţial vei regla ceasul intern, dar de această dată ţinând apăsat butonul “Clock”. Vei observa cu uimire cât de prompt va fi roboţelul în preluarea sarcinii la ora aleasă.

Cum se descurcă într-o încăpere

iRobot Roomba nu se plimbă haotic prin camera plină de praf ci se ghidează după mai multe repere (unele alese de tine, altele după care se adaptează).

Lasă-l pe el să aleagă: modul Wall Following şi Room Crossing

Lansarea pe covor sau mochetă în modul Wall Following combinat cu Room Crossing se face prin apăsarea tastei Clean. Pe baza unui algoritm conceput de către producător, aspiratorul se va deplasa în cameră în funcţie de zidurile şi obstacolele întâlnite.

În principiu, el se îndreaptă către primul obstacol (zid, pat, şifonier etc.), iar la interacţiunea cu acesta îşi schimbă direcţia şi se deplasează de-a lungul obiectului întâlnit, până la ciocnirea de alt obstacol.

În funcţie de amplasarea obiectelor în cameră, se poate întâmpla ca anumite porţiuni să fie acoperite mai bine (să treacă de mai multe ori prin acelaşi loc), iar altele mai puţin sau chiar deloc. După ce se plimbă pe lângă obstacole, va trece apoi la modul Room Crossing – o trecere rapidă în zig-zag dintr-o extremitate în alta a camerei sau până la întâlnirea unui obstacol.

Cât face curat, Roomba va calcula distanţele şi va determina cu aproximaţie suprafaţa încăperii, iar de aici va rezulta şi timpul de curăţare.

 

 

Alege tu unde să cureţe (modul Spot)

Modul Spot mi s-a părut foarte eficient în curăţarea locurilor foarte murdare (dacă iei masa pe jos ca arabii şi rămân în urma ta o grămadă de firimituri, coji şi alte cele, curăţarea tip Spot este soluţia ideală.

Robotul pleacă de undeva din centrul încăperii şi începe să execute o mişcare pe traiectoria unei spirale ce se tot măreşte până ajunge la un diametru de aproape 1 m. Apoi, revine prin mişcare inversă la punctul de plecare. Dezavantajul în acest caz este că nu acoperă colţurile încăperii, iar dacă spaţiul este mare trebuie mutat manual dintr-un loc în altul.

Legat de cum face iRobot Roomba curăţenie, mai am de adăugat că există şi o tehnologie de detecţie a locurilor murdare (Dirt Detect), dar producătorii nu au explicat prea clar cum anume recunoaşte aspiratorul acele spaţii. Oricum, îţi vei da când a dat roade această tehnică în momentul în care se va aprinde LED-ul albastru în jurul textului “Dirt Detect”.

 

 

 

Întoarcerea la dock

Aspiratorul inteligent va reveni singur la dock atunci când va termina de curăţat camera (sau camerele) sau dacă acumulatorul este aproape descărcat. După ce se reîncarcă, revine în "câmpul muncii" pentru a-şi încheia sarcina.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News