MXQ Plus TV Box – Media Player universal cu Android [REVIEW]

26.04.2016
MXQ Plus TV Box - Media Player universal cu Android [REVIEW]
Prezentare

MXQ Plus TV Box poate funcţiona cu orice televizor prevăzut cu port HDMI, transformându-l într-un Smart TV complet funcţional bazat pe sistemul Android 5.1.

Cu MXQ Plus TV Box poţi naviga pe internet, urmări conţinut audio şi video online, de pe hard disk-ul extern conectat la portul USB sau partajat în reţeaua LAN.

Descriere

Oferit într-o carcasă discretă confecţionată din plastic negru, MXQ Plus TV Box este suficient de mic pentru a fi strecurat cu uşurinţă lângă televizorul din sufragerie. Dispozitivul se conectează la televizor folosind cablul HDMI, respectiv la priză folosind adaptorul AC.

Odată pornit, dispozitivul ne întâmpină cu o versiune de Android 5.1 personalizată pentru televizor. Selecţia de aplicaţii afişate pe ecranul principal poate fi personalizată după bunul plac, selectând din lista de aplicaţii preinstalate, sau instalând altele noi din magazinul Play Store.

Pentru a interacţiona cu interfaţa Android, pachetul cu accesorii include o telecomandă de mici dimensiuni, oferind taste dedicate pentru funcţiile Home, Back, lista de aplicaţii şi volumul sonor, cât şi taste direcţionale pentru navigarea listelor de meniuri. Pentru operaţiuni mai complexe avem butonul ˝Cursor„, a cărui apăsare aduce pe ecran un cursor care poate fi ghidat cu ajutorul tastelor direcţionale. În practică, această modalitate de a controla interfaţa Android este greoaie şi incomodă, cu atât mai mult dacă avem nevoie să introducem text folosind tastatura virtuală arătată pe ecran. Din fericire MXQ Plus TV Box dispune de nu mai puţin de 4 conectori USB la care putem conecta orice mouse sau tastatură multimedia de care dispunem, wireless sau cu fir.

Detalii tehnice

Aproape un PC în miniatură, MXQ Plus TV Box dispune de conectivitate Gigabit Lan şi WiFi pentru acces la internet, ieşiri HDMI 1.4 şi AV Composite, cât şi o ieşire audio digitală S/PDIF pentru conectare la sistemul de boxe. Putem folosi până la 4 dispozitive USB în mod simultan, iar pentru extinderea spaţiului de stocare fără a lăsa la vedere accesorii USB avem şi un slot pentru card SD, acceptând capacităţi de până la 32GB.

Specificaţii MXQ Plus TV Box:

 • Sistem de operare: Android 5.1             
 • Chipset: Amlogic S905
 • GPU: Mali-450 MP6
 • CPU: Cortex A7, Quad Core, 2.0 GHz
 • RAM: 1 GB
 • Memorie internă: 8 GB + card SD (până la 32GB, achiziţionat separat)
 • Formate Video: H.264, RV10, H.263, H.265, VC-1, MPEG4, AVS, MPEG2, MVC, MPEG-1, VP8
 • Formate Audio: FLAC, APE, WMA, M4A, AAC, OGA, WAV, OGG
 • Formate foto: BMP, GIF, PNG, TIFF, JPG, JPEG
 • Altele: suportă decodare H.264 şi H.265
 • Conectivitate: WiFi N, Gigabit LAN
 • Dimenisuni: 11.5 x 11.5 x 2.5 cm
 • Accesorii incluse: Adaptor AC, telecomandă, cablu HDMI, instrucţiuni de utilizare în limba engleză

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Ajutat cu 1 GB memorie RAM şi un procesor Amlogic S905 (CPU quad-core la 2GHz), dispozitivul oferă o experienţă cursivă la navigarea interfeţei şi folosirea aplicaţiilor pentru Android. Mai important, nu sunt probleme cu redarea diverselor formate video, capabilităţile depinzând doar de aplicaţia folosită (ex. MX Player). În ce priveşte vizionarea de conţinut YouTube, aplicaţia oficială descărcată din magazinul Play Store permite setarea nivelului de calitate până la rezoluţia 1080p, asigurând condiţii optime de vizionare pe ecranul unui televizor Full HD. Din păcate web browser-ul inclus are unele limitări în ce priveşte tipul de conţinut suportat, însă problema poate fi foarte uşor ocolită instalând Google Chrome din Play Store.

Experienţa la navigare pe internet folosind web browserul integrat este surprinzător de plăcută, cu timpi de aşteptare reduşi la încărcarea paginilor şi derulare cursivă chiar şi în paginile care includ conţinut dinamic (bannere cu reclame, animaţii, etc).

Din păcate telecomanda puţin costisitoare inclusă în pachetul cu accesorii nu este de prea mare folos, rezultate mai bune putând fi obţinute conectând un banal mouse prevăzut cu receptor USB wireless. Trecând peste acest impediment, interfaţa Android este foarte uşor de navigat, iar meniul Settings în formă simplificată uşurează accesul la setările relevante pentru un TV Box. Opţional, putem accesa şi forma extinsă a meniului de configurare Android, identic celui afişat pe tablete şi telefoane cu Android. Din fericire în afara conexiunii la reţea şi configurarea contului Google nu sunt prea multe ajustări de făcut, dispozitivul funcţionând corect de la bun început.

Pentru instalarea de aplicaţii şi jocuri de Android avem la dispoziţie Aproximativ 4GB din memoria totală de 8GB, restul fiind rezervat sistemului de operare. Din fericire asta nu va incomoda lucrul cu fişiere media, găzduite de obicei pe dispozitive USB Flash, sau pe cardul SD.

Deşi este într-o carcasă din plastic nepretenţioasă, MXQ Plus TV Box nu atinge temperaturi de funcţionare prea ridicate, putând fi amplasat fără probleme şi în spaţii cu aerisire mai slabă fără a risca probleme cu supraîncălzirea.

Concluzie

Disponibil la preţul de 53 dolari, MXQ Plus TV Box este o alegere excelentă pentru un Media Player bazat pe Android.

Puţin costisitor, dispozitivul conectat la internet poate reda aproape orice tip de conţinut audio şi video, de pe stick USB, direct din paginile deschise cu web browserul Chrome sau folosind aplicaţii pentru Android cum este clientul You Tube.

Folosit cu mouse şi tastatură, MXQ Plus TV Box poate lua rolul unui mini PC cu sistem Android, de folosit pentru navigare web, acces în reţelele de socializare şi versificarea conturilor email.

MXQ Plus TV Box a fost primit pentru testare din partea magazinului www.everbuying.net, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 39,69 dolari .

Părţi pozitive

Multiple opţiuni pentru conectivitate
Versiune de Android 5.1 complet funcţională
Performanţe bune

Părţi negative

Telecomandă prea simplă

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult