Navee N65 review: trotinetă electrică pentru pretențioși

05.07.2022
Navee N65 review: trotinetă electrică pentru pretențioși

Suficient de mare și solidă pentru a fi folosită și de adulți ceva mai corpolenți, Navee N65 vine cu motor de 500W și un acumulator de 48V cu autonomie declarată de 65km, conturând o soluție imbatabilă pentru plimbări și navetă pe distanțe ceva mai lungi.

Finanțată în cadrul unui proiect derulat pe Youpin, o platformă locală croudfounding, trotineta Navee Navee N65 a fost lansată pentru piața din China încă din luna decembrie, primirea foarte bună încurajând producătorul Navee (un sub-brand Xiaomi, folosit de o companie numită Suzhou Brightway Intelligent Technology Co. Ltd) să continue cu lansarea europeană, la un preț foarte bun.

Oferită spre testare de magazinul tomtop.com, trotineta Navee N65 este certificată pentru utilizarea legală în Europa, vine cu livrare gratuită, garanție și un preț final atractiv, care include și taxe. Printre dotările oferite avem iluminare față-spate de bună calitate și multiple moduri de deplasare, începând cu modul pedestrian (viteză „la pas” și lumini de atenționare intermitente) și până la viteza maximă de 25Km/h trecând prin 3 trepte cu limite de viteză de 15 și 20 km/h. Propulsia este pe roata din față, în timp ce sistemul de frânare cu disc și acționare mecanică este prevăzut pe roata din spate, pentru a evita destabilizarea la frânarea ceva mai violentă. Important de știut, există și frânare regenerativă pe roata din față. Aceasta se activează la acționarea lejeră a manetei de frână, înaintea frânei mecanice, permițând reducerea complet silențioasă a vitezei și „reciclarea” energiei de deplasare înapoi în acumulator.

Navee N65

Trotineta Navee N65 dispune și de funcție Cruise Control. Aceasta se activează după ce ai ținut clapeta de accelerație apăsată în aceeași poziție timp de cel puțin 5 secunde, viteza actuală fiind menținută apoi și după eliberarea accelerației. Pentru a încetini sau dezactiva funcția Cruise Control este de ajuns să „ciupești” cât de puțin frâna.

Pe lângă construcția masivă, indicativă pentru un vehicul conceput să fie „abuzat”, un alt element distinctiv pentru Navee N65 este designul inovator de pliere, având un mecanism cu dublă-rotație și sistem de fixare a ghidonului de roata din spate. Foarte simplu, plierea se face prin acționarea celor două siguranțe prevăzute pe ghidon și la baza coloanei de direcție. Cu ghidonul rotit în poziție verticală, nu rămâne decât să deblocăm balamaua principală și să aducem ghidonul la nivelul roții din spate, unde îl fixăm acționând sistemul de prindere cu arc. La final putem folosi coloana de direcție ca și mâner pentru transport al trotinetei, spațiul ocupat fiind redus la minimum. Deplierea se face cel puțin la fel de ușor, realizând în ordine inversă manevrele descrise mai sus.

Navee N65

Deși pare masivă, trotineta Navee N65 este realizată pe un șasiu din tuburi sudate, confecționate dintr-un aliaj de aluminiu rezistent și ușor. Totuși, lungimea de 121 cm și greutatea de 23.5 kg sunt la un nivel apreciabil, produsul fiind recomandat adulților cu greutate de până la 120Kg și mai puțin copiilor. Vestea bună este că roțile de 10 inch prevăzute cu anvelope pneumatice de 3 inch sunt mult peste media soluțiilor de buget, nivelul de suport și amortizarea denivelărilor din asfalt fiind comparabile unei biciclete compacte. Totuși trebuie avut grijă la înălțimea platformei, care ar putea agăța eventuale pietre și obstacole mai mari. Însă chiar și în această situație, scutul din oțel aplicat pentru protejarea acumulatorului și șasiul masiv ar trebui să limiteze eventualele daune la simple julituri pe vopseaua de culoare neagră. Un alt punct vulnerabil ar putea fi cricul retractabil, poziționat ceva mai jos decât restul platformei, dar totuși solid construit.

Navee N65

Concepută pentru a găzdui ambele picioare chiar și atunci când atunci când utilizatorul poartă încălțăminte voluminoasă, platforma este acoperită cu un covoraș din cauciuc aderent, durabil și ușor de curățat. Chiar dacă se află pe această platformă, portul de încărcare a bateriei este poziționat sub tubul ghidonului și protejat cu două rânduri de capace/doape etanșe, prevenind pătrunderea prafului sau a apei. Foarte bine protejat între platforma cauciucată și scutul din oțel, acumulatorul de 48V și 12.5Ah pune centrul de greutate al trotinetei cât mai jos posibil, fapt ce ajută la manevrabilitate. Astfel, chiar dacă este masiv, ghidonul reprezintă doar o mică parte din greutatea finală a trotinetei. În plus, la eventualele „trânte” impactul va fi preluat de mânerele cauciucate, protejând consola centrală cu afișaj digital.

Cât de plăcută este experiența cu Navee N65

Primul lucru pe care îl remarci la folosirea inițială a trotinetei este funcția de siguranță care ține dezactivat motorul electric și te împiedică să pleci pur și simplu folosind accelerația. În schimb, trebuie să-ți iei puțin avânt cu propriile picioare, cuplând accelerația după câțiva metri de deplasare. Având în vedere greutatea și inerția trotinetei, operațiunea nu este chiar atât de lipsită de efort pe cât aș fi dorit, mai ales dacă te afli pe un drum în pantă și trebuie să accelerezi în urcare. Însă odată pus în mișcare experiența este foarte lină și confortabilă.

Navee N65

Deși Navee N65 vine cu motor de 500W, trebuie spus că accelerația este modulată de computerul trotinetei, aceasta fiind încă o măsură de siguranță luată pentru a evita accidentarea ta sau a pietonilor. În schimb, chiar și fără plecarea smucită pe care o întâlnești la multe biciclete electrice de putere similară, accelerarea intră totuși în forță și te aduce rapid la viteza „de croazieră” corespunzătoare treptei de viteză selectată. Principalul atu al motorului cu putere boost  de până la 900W este cuplul foarte mare disponibil încă de la viteze mici. Practic, poți folosi Navee N65 pentru a urca pante cu înclinație de până la 25%, problema fiind mai degrabă pierderea aderenței pe roata din față, mai ales dacă te-ai așezat mai mult spre partea din spate a platformei.

Spre deosebire de unele biciclete electrice, motorul folosit de Navee N65 este complet silențios la orice nivel de putere. La fel pot spune și despre anvelopele optimizate pentru asfalt. Astfel, va trebui să folosești clopoțelul inclus destul de des. Din fericire acesta se aude de la distanță destul de mare, fără a fi deranjant.

Folosită pe timp de noapte, trotineta Navee N65 oferă vizibilitate destul de bună cu lanterna inclusă, lumina fiind concentrată într-un fascicul de forma unui evantai, asigurând vizibilitate optimă direct in fața ta.

Navee N65

Deși este suportată, frânarea regenerativă vine dezactivată din fabrică, producătorul oferind instrucțiunile necesare în manualul de utilizator, împreună cu o recomandare pentru evitarea folosirii cu acumulatorul complet încărcat (spre a evita deteriorarea acestuia prin supraîncărcare). Odată activată, frânarea regenerativă este foarte utilă pentru limitarea vitezei la coborârea pantelor ușoare și alte frânări ușoare. De tip mecanic, sistemul de frânare cu disc devine și mai eficient dacă este folosit în combinație cu frânarea regenerativă asigurată pe roata din față. Altfel, este de apreciată funcționarea silențioasă și nivelul foarte bun de control asupra intensității frânării. Chiar dacă poți ajunge ușor la blocarea roții din spate, poți evita acest lucru și maximiza eficiența frânării după doar câteva încercări de acomodare.

Navee N65

Controlată cu ajutorul celor două butoane prezente la mâna dreaptă, consola centrală oferă informații de bază precum treapta de viteză selectată și viteza de deplasare, distanța totală, pornire far și indicator pentru nivelul de încărcare a bateriei. Este de apreciat faptul că trotineta afișează și voltajul exact din acumulator, ajutând utilizatorii ceva mai experimentați să determine cu acuratețe autonomia rămasă. Deși nu este foarte strălucitor, afișajul de tip LED este totuși ușor vizibil chiar și sub soare direct.

Ce autotomie poți obține cu Navee N65

Echipată cu un acumulator de 48V și capacitate surprinzător de mare (12.5Ah), trotineta electrică Navee N65 este probabil una dintre cele mai sigure alegeri pentru naveta pe distanțe mai lungi. Deși din lipsa de timp m-am oprit după o plimbare de 25 km, voltajul indicat de acumulator era în continuare peste pragul de 49V, indicând un nivel de încărcare undeva la 65%. Desigur, autonomia poate varia și în funcție de alți factori precum viteza de deplasare și urcușurile pe eventuale drumuri în pantă. În cazul de față, viteza medie de deplasare nu a depășit 15km/h, cu scurte episoade la viteza maximă de 25km/h și fără prea multe urcușuri.

Odată descărcat, acumulatorul este încărcat cu un adaptor de 48V/2Ah, fiind nevoie de 6-7 pentru recuperarea unui acumulator complet descărcat.

Impresii finale – Navee N65

Deși este suficient de mică pentru a încăpea confortabil în portbagajul unei mașini compacte, Navee N65 este totuși un mic gigant pe scara trotinetelor electrice, construcția masivă și greutatea de 23.5kg recomandând-o pentru persoane ceva mai corpolente, sau măcar experimentate cu manevrarea în siguranță a unei trotinete electrice. Mare și puternică, Navee N65 face pereche ideală cu utilizatori adulți în greutate de până la 120Kg și fără limită de înălțime, produsul impresionând prin nivelul bun de confort și senzația de siguranță dată de construcția solidă.

Certificată IPX4, trotineta electrică ar trebui să facă față cu brio episoadelor ocazionale de ploaie, însă nu este indicat să vă aventurați prin băltoace care depășesc adâncimea de 3cm, reprezentând înălțimea anvelopei umflată corespunzător. De apreciat este și sistemul de pliere bine gândit, care permite folosirea coloanei de direcție în rolul de mâner pentru transport.

La capitolul minusuri aș trece doar lipsa suspensiei active, compensată în bună măsură de anvelopele late. Deși este o dotare esențială, cricul încorporat este semnificativ mai jos decât restul platformei și va fi agățat destul de des la trecerea peste obstacole. Totuși, construcția foarte solită ar trebui să limiteze atingerile de asfalt la simple julituri pe brațul metalic.

Navee N65

Per total, avem de-a face cu o trotinetă electrică bine construită, puternică și cu autonomie suficient de mare pentru aproape orice situație, justificând pe deplin prețul cerut.

Puteți comanda trotineta Navee N65 direct din oferta magazinului www.tomtop.com la prețul de 569 euro, reducere suplimentară pe care o primiți folosind codul PATNV la momentul plasării comenzii. Important de știut, produsul este livrat în aproximativ o săptămână de la plasarea comenzii, dintr-un depozit aflat pe teritoriul UE, fără taxe vamale și cu transport gratuit. Garanția este de 1 an, asigurată de vânzător.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult