nVidia Tegra: începe o nouă revoluţie a ultraportabilelor

02.06.2008
nVidia Tegra: începe o nouă revoluţie a ultraportabilelor

Piaţa laptopurilor ultraportabile, MID-urilor şi UMPC-urilor e pe cale să explodeze – nVidia tocmai a finalizat o nouă arhitectură (nVidia Tegra) destinată acestor gadgeturi de top ce înglobează într-un singur cip procesorul şi placa video, alături de controller-ul de memorie, USB şi comunicaţii.

Cipul este de 10 ori mai mic decât Intel Atom, iar consumul de energie de asemenea. O încărcare completă asigură 130 de ore de audiţie sau 30 de ore de redare video High-Definition. Procesorul tactat la 800 MHz este construit în arhitectura ARM şi, ajutat de un GPU GeForce, rulează jocuri precum Quake 3 la detalii maxime (inclusiv antialiasing şi anisotropic filtering) cu peste 40 de fps. Rezoluţia maximă suportată este Full HD 1080p.

nVidia Tegra

Primele dispozitive cu nVidia Tegra vor fi comercializate undeva la începutul anului 2009. Ne aşteptăm să vedem gadgeturi variate (playere multimedia, telefoane inteligente, UMPC-uri, notebook-uri) cu display-uri de 4” până la 12”, tastatură QWERTY sau touchscreen, GPS şi conectivitate Wi-Fi. Pe latura software, nVidia mizează pe sistemele de operare Microsoft Windows CE şi Windows Mobile.

Companiile care vor integra cipurile nVidia Tegra vor plăti sume începând cu 199 $ şi până la 250 $. Pe noi ne interesează însă produsul final, dar avem motive bine întemeiate să credem că nu vor fi tocmai accesibile ca preţ. Nu că ar fi ceva anormal, până la urmă tehnologia de ultimă oră va avea mereu un cost peste cel al generaţiei trecute.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News