Primii ochelari inteligenți Facebook ar putea fi interziși. LED-ul prea mic permite filmarea pe ascuns

25.09.2021
Primii ochelari inteligenți Facebook ar putea fi interziși. LED-ul prea mic permite filmarea pe ascuns

Autoritățile europene nu sunt prea încântate de noii ochelari inteligenți Facebook cu design Ray-Ban, luând în considerare amendarea producătorului pentru modul în care aceștia pot fi folosiți la spionarea altor persoane.

Concret, singurul lucru care deosebește noul accesoriu girat de Facebook de niște ochelari-spion cumpărați de pe Aliexpress este prezența unui mic LED alb, care ar trebui să alerteze persoanele din jur cu privire la faptul că posesorul folosește un accesoriu dotat cu cameră video, activă la momentul respectiv. Punând paie pe foc, funcția de filmare și obținerea de poze pot fi declanșate prin comandă vocală, fără a da prea mult de bănuit celor din jur.

Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor (DPC) precizează că a solicitat companiei americane să demonstreze că indicatorul LED prevăzut pe ochelarii inteligenți este o modalitate eficientă pentru alertarea altor persoane, cu privire la faptul că sunt înregistrate de purtătorul ochelarilor. Simultan, Garante, autoritatea italiană responsabilă cu protejarea dreptului la intimitate a ridicat propriile obiecții referitoare la ochelarii Facebook, însă acțiunea irlandezilor are prioritate, având în vedere faptul că sediul regional al Facebook se află în Irlanda.

Potrivit Facebook, gadgetul creat mai degrabă cu scop demonstrativ reprezintă ”următorul pas” în direcția creării unor ochelari ”smart” cu funcții de realitate augmentată, compania precizând că specificațiile inițiale nu includ capabilități AR.

„Deși este acceptat faptul că multe dispozitive, inclusiv telefoanele inteligente, pot înregistra persoane terțe, în general camera sau telefonul sunt clar vizibile și percepute ca fiind potențiale dispozitive de înregistrare. Însă la ochelarii Facebook, există doar un indicator luminos foarte mic care se aprinde atunci când are loc înregistrarea.”, a scris DPC.

Puși în vânzare chiar din această lună, ochelarii inteligenți Facebook creați în colaborare cu Ray-Ban arată ca o pereche oarecare de ochelari de soare, însă conțin două camere foto a câte 5MP fiecare, care permit posesorului să filmeze și să pozeze cam tot ce se află în câmpul vizual.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult