Panasonic RZ-S300W review – căști true wireless echilibrate ascunse într-un design discret

13.10.2020
Panasonic RZ-S300W review - căști true wireless echilibrate ascunse într-un design discret

De-a lungul timpului am fost plăcut impresionat de echipamentele audio Panasonic, pe toate segmentele de preț, iar acum am avut posibilitatea să testez căștile true wireless RZ-S300W, care fac parte din prima serie de astfel de dispozitive lansată de marca japoneză.

RZ-S300W sunt căști durabile, ușoare – fiecare are 4 g – și foarte bine construite. Căștile, în sine, sunt compacte și abia ies din ureche, dar carcasa în care vin este destul de voluminoasă (din fericire nu degeaba; găzduiește o baterie mare, de 800 mAh). Totuși, aceasta este lungă și îngustă, putând fi ținută în buzunarul din față al pantalonilor.

Carcasa are un design care nu atrage atenția și poate fi confundată, mai ales în varianta neagră, cu una pentru niște căști generice chinezești. Este, însă, un element al carcasei pe care îl apreciez foarte mult: are mufă USB-C. În partea din față sunt trei LED-uri albe care indică nivelul bateriei.

Căștile sunt destul de greu de potrivit în lăcașurile lor la început. Au mulți pini care trebuie conectați, iar dacă nu sunt aliniate corect, carcasa nu se închide. Cu timpul te obișnuiești și le pui în poziția corectă din prima.

Citește și: Review Realme Buds Q – căști true wireless de buget cu caracteristici tehnice surprinzătoare

Spre deosebire de alte modele, care oferă doar trei, RZ-S300W vin cu patru seturi de dopuri: XS, S, M și L. Acestea sunt realizate din silicon și oferă o anulare pasivă foarte bună a zgomotului. Căștile nu oferă, din păcate, funcție de anulare activă, care este prezentă pe modelul mai scump RZ-S500W. În cutie vine și un cablu USB-A to USB-C de 50 de cm.

Căștile propriuzise au o formă care urmărește anatomia urechii, iar zonele tactile, prin intermediul cărora primesc comenzi, sunt înconjurate de inele argintii care sunt singurele elemente „extravagante” ale dispozitivelor. Datorită formei, căștile stau foarte bine în urechi și pot fi folosite fără probleme și de către cei care fac sport sau aleargă.

Suprafețele tactile funcționează excelent, ceea ce înseamnă că rareori trebuie să scoți telefonul pentru a da o comandă. Sunt multe comenzi care pot fi date prin intermediul acestora, iar învățarea lor necesită timp.

Conectarea inițială la smartphone se face ușor. Se deschide capacul carcasei și se scot căștile. După câteva secunde LED-urile de pe ele încep să clipească rapid roșu și albastru. Din secțiunea Bluetooth a telefonului, utilizatorul selectează RZ-S300W și asta e totul. Conexiunea multipoint nu este suportată. Pentru conectarea la un alt dispozitiv trebuie scoasă o singură cască din cutie și ținut degetul apăsat pe suprafața tactilă timp de șapte secunde. Apoi se scoate și cealaltă cască, iar conectarea la un alt dispozitiv este posibilă.

O aplicație care merită mai multă apreciere

Este disponibilă și o aplicație dedicată, numită Panasonic Audio Connect. Deși are un design depășit pe alocuri, aplicația este foarte utilă și nu merită ratingul mic pe care îl are în magazinul virtual Google Play. Aplicația permite actualizarea firmware-ului căștilor, selectarea unui asistent vocal (Alexa este implicit, dar poate fi folosit și cel de pe telefon), dar și alte lucruri. Pentru activarea asistentului vocal utilizatorul trebuie să țină degetul apăsat pe suprafața tactilă a căștii stângi.

Probabil mulți oameni au dat un rating mic deoarece aplicația nu este compatibilă cu modelul lor de căști.

Tot din aplicație poate fi oprită sau pornită o funcție interesantă. Este vorba despre Ambient Sound, care rulează sunete ambientale atunci când utilizatorul ține căștile în urechi fără a asculta muzică sau când nu se află într-o convorbire. Sunetele sunt relaxante și pot fi folosite inclusiv de către cei care doresc să adoarmă mai ușor. Astfel, RZ-S300W pot fi folosite și pe post de „sleep buds”. Funcția Ambient Sound poate fi pornită sau oprită prin ținerea degetului apăsat pe suprafața tactilă a căștii drepte.

Citește și: Devialet anunță Gemini, o pereche de căști true wireless foarte scumpă

Tot din Audio Connect poate fi îmbunătățit sunetul. Sunt disponibile patru opțiuni: Bass Enhancer (pentru un bas mai puternic), Clear Voice (pentru convorbiri), Equalizer (pentru egalizator, care poate fi modificat manual) și Off. Există și alte secțiuni utile în setările aplicației. Utilizatorul poate prioritiza sunetul sau conectivitatea, actualiza firmware-ul căștilor, poate găsi căștile rătăcite sau stabili timpul după care acestea se opresc automat dacă nu sunt folosite.

În concluzie, aceasta este o aplicație decentă care merită mai multă apreciere.

Calitate bună a sunetului și conectivitate excelentă

Căștile Panasonic RZ-S300W oferă un sunet plăcut, clar, cu bas sesizabil, iar detaliile sunt satisfăcătoare. M-am simțit deseori înconjurat de muzica ascultată. Am rulat de multe ori în utima vreme melodia „Sober” a formației TOOL, iar cu căștile Panasonic am senzația că ma aflu pe scenă, fix în mijlocul membrilor trupei. Mai mult, dispozitivele nu își pierd conectivitatea, deoarece fiecare cască se conectează independent la smartphone, aspect care va fi apreciat mai ales de către cei care le vor utiliza mult pentru convorbiri. În acest scenariu de utilizare poate fi utilizată o singură cască. Persoanele cu care am vorbit la telefon mi-au confirmat că ma aud clar, iar volumul este suficient de ridicat. La rândul meu i-am auzit foarte bine pe cei cu care am vorbit.

Modelul oferă suport doar pentru codecul AAC, mai prietenos cu utilizatorii de iOS, dar nu la fel de apreciat pe Android. Lipsește suportul pentru codecul aptX, care ar fi fost mult mai apreciat de către audiofilii care au telefoane cu sistem de operare dezvoltat de Google. Totuși, calitatea sunetului nu este dată doar de codecuri, ci și de hardware-ul folosit, iar în acest caz acesta compensează, pe Android, lipsa aptX. Contează, bineînțeles, și ce telefon folosești. Una este să împerechezi căștile cu un LG G7, de exemplu, care include un DAC dedicat, și alta este să le folosești, ca mine, împreună cu un Pixel 3, care nu excelează la capitolul audio.

Un alt punct forte al căștilor îl reprezintă autonomia foarte bună a bateriei, care poate ajunge și la 7 ore de utilizare constantă, cu nivel mediu al volumului și codec SBC. Carcasa de mari dimensiuni mai oferă trei încărcări complete pentru căști înainte de a fi nevoie să fie conectată ea la priză.

Pentru cei care se grăbesc, căștile oferă 1,5 ore de ascultare de muzică după ce sunt ținute doar 15 minute în cutie. Carcasa se încarcă complet în aproximativ două ore.

În concluzie, aceste căști sunt unele dintre cele mai echilibrate pe care le-am folosit. Oferă o calitate bună a sunetului, atât pentru muzică, cât și pentru convorbiri, pot fi folosite în timp ce transpiri la sală sau când te prinde o ploaie ușoară și sunt bine echipate cu funcții interesante. Dispozitivele punctează și la capitolele conectivitate și autonomie a bateriei. Lipsa suportului pentru codecul aptX face, însă, ca aceste căști să fie mai prietenoase cu utilizatorii de iPhone, iar mulți utilizatori vor fi ținuți departe de dimensiunile mari ale carcasei. Panasonic RZ-S300W costă în jur de 500 de lei în magazinele online din România.

Panasonic RZ-S300W – Caracteristici tehnice principale:

Răspuns în frecvenţă: 20 Hz – 20 Khz

Magneţi: 6mm, neodim

Bluetooth: 5.0

Greutate: 53 g (căștile plus cutia), 4 g (casca)

Baterie: 800 mAh carcasa, 55 mAh fiecare cască

Codecuri suportate: SBC, AAC

Autonomie: max. 7,5 ore, 30 de ore oferite de carcasa încărcată complet

Certificare: IPX4 (doar căștile, nu și carcasa)

Tip și lungime cablu: USB-a la USB-C, 50 cm

Părţi pozitive

+Rating IPX4 pentru rezistență la apă
+Dispun de tehnologie de încărcare rapidă
+Oferă calitate bună a sunetului și o conexiune solidă
+Autonomie foarte bună
+Comenzile tactile sunt foarte bine implementate
+ Panasonic oferă o aplicație dedicată utilă

Părţi negative

- Nu oferă suport pentru codecul aptX
- Carcasa căștilor este destul de mare și are un design „generic”
- Nu oferă încărcare wireless
- Nu oferă conectare multipoint

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult