Review Realme Buds Q – căști true wireless de buget cu caracteristici tehnice surprinzătoare

21.09.2020
Review Realme Buds Q - căști true wireless de buget cu caracteristici tehnice surprinzătoare

Realme este un producător de smartphone-uri nou, care concurează cu prețuri agresive și câștigă rapid cotă de piață în multe regiuni. Ca multe alte mărci de telefoane, Realme s-a extins și în zona dispozitivelor purtabile. Compania oferă, printre alte modele, Realme Buds Q, căști true wireless accesibile. În ciuda prețului bun, aceste dispozitive oferă caracteristici tehnice mai mult decât decente, printre acestea chiar și rezistență moderată la apă.

La prima vedere, Buds Q au un aspect obișnuit. Singurul lucru care atrage atenția este interiorul galben al dopurilor din silicon. Totuși, diavolul se ascunde în detalii. Căștile au un design care se potrivește perfect în ureche, spre deosebire de modelul Xiaomi Mi True Wireless Earbuds, cu care concurează direct. Puse în urechi, Realme Buds Q nu ies decât foarte puțin în exterior. Căștile au fost realizate în colaborare cu celebrul designer Jose Levy.

Citește și: Realme 5i review – concurență pentru Xiaomi pe segmentul de buget

Un alt element care atrage atenția este logo-ul companiei care apare pe exteriorul căștilor. Realme Buds Q sunt foarte ușoare și nu le simți în urechi. Fiecare cască cântărește doar 3,6 grame, ceea ce este impresionant.

Căștile sunt disponibile în culorile negru, alb și galben.

Caracteristici tehnice impresionante pe acest segment de preț

În ciuda designului comun și a prețului mic, Buds Q au caracteristici tehnice atractive. Dispozitivele folosesc cipul R1Q. Acesta este recunoscut pentru conexiunea rapidă și stabilă pe care o asigură între căști și telefoane.

Realme Buds Q oferă un răspuns în frecvenţă în intervalul, obișnuit, 20 Hz – 20 Khz, bas dinamic și magneți de 10 mm, mai mari decât pe alte modele. Fiecare cască include câte o baterie de 40 mAh, iar carcasa are un acumulator cu capacitate mare, de 400 mAh. Buds Q beneficiază de certificare IPX4, ceea ce înseamnă că pot fi folosite sub duș sau în timpul unor ploi mai ușoare. Transpirația nu ar trebuie să le pună probleme, așa că aceste modele pot fi achiziționate de către cei care aleargă sau practică alte sporturi.

Căștile includ conectivitate Bluetooth 5.0, iar încărcarea se face prin intermediul unui port micro-USB. Ar fi fost prea scump pentru Realme să includă un port USB-C la acest preț. Carcasa cu capac magnetic care găzduiește căștile atunci când nu sunt folosite este mică, iar forma de ou va fi apreciată de cei care o țin în buzunar.

Atrage atenția și suportul pentru codecurile SBC și AAC, din nou ceva impresionant pe acest segment de preț.

Realme Buds Q primesc comenzi prin intermediul zonelor sensibile la atingere din exterior. Acestea sunt mici și nu răspund foarte bine la comenzi, poate și din cauza logo-ului inscripționat chiar pe ele. De aceea, deseori am scos telefonul pentru a schimba melodia sau pentru a opri un apel telefonic, deoarfece căștile nu primeau comanda pentru că nu apăsam acolo unde trebuia. Comenzile pot fi personalizate prin intermediul aplicației Realme Link.

Prin intermediul acesteia, utilizatorii pot activa modul low-latency pentru jocuri și vedea nivelul precis al bateriei pentru fiecare cască.

Conectare ușoară la smartphone

Pentru a conecta prima dată căștile la smartphone nu trebuie decât să deschizi capacul carcasei, iar apoi să cauți dispozitive Bluetooth de pe telefon. După aceea, căștile se conectează automat la smartphone de fiecare dată când cutia lor este deschisă și se închid când sunt puse în ea, iar capacul este închis.

Ascultând muzică non-stop am reușit să obțin o autonomie decentă, de aproximativ 4 ore. Carcasa poate încărca căștile cam de patru ori înainte să fie conectată, la rândul ei, la o sursă de energie.

Trecem la cea mai importantă parte, calitatea sunetului, care este surpinzător de bună pentru acest preț. Designul bine realizat, care izolează zgomotul de fundal, magneții mai mari și suportul pentru codecul AAC sunt caracteristici care dau rezultate bune. Sunetul este realist, uniform, basul decent, iar atunci când căștile nu rulează nimic nu se aude acel zgomot de fundal pe care l-am descoperit pe multe alte modele de buget. Când asculți muzică te simți înconjurat de melodie, deși lipsește funcția de anulare activă a zgomotului. Dopurile din silicon își fac, însă, bine treaba și nu lasă zgomotul din interior să pătrundă în ureche.

Folosite ca dispozitiv hands-free, căștile se comportă decent. Persoanele cu care am vorbit la telefon mi-au confirmat că ma aud clar, iar volumul este suficient de ridicat. La rândul meu i-am auzit foarte bine pe cei cu care am vorbit.

Pentru prețul lor, de aproximativ 30 de euro în Europa, Realme Buds Q sunt căști care își merită din plin banii. Vin echipate cu caracteristici tehnice moderne, oferă o calitate bună a sunetului și au un design confortabil. Singura problemă o reprezintă suprafețele tactile care nu răspund bine la comenzi. Din această cauză după o vreme am renunțat la această metodă de control și am dat comenzi doar prin intermediul smartphone-ului.

Părţi pozitive

- Calitate bună a sunetului
- Rezistență moderată la apă
- Căștile sunt foarte ușoare și comode
- Oferă suport pentru codecul AAC
- Carcasa are o baterie de capacitate mare

Părţi negative

- Comenzile tactile nu sunt foarte bine implementate
- Sunt livrate cu port micro-USB

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult