Philips PH805 review: nu toate căștile cu ANC sunt scumpe

14.10.2020
Philips PH805 review: nu toate căștile cu ANC sunt scumpe

În ultimii câțiva ani, căștile wireless over-ear au avut parte de o adevărată explozie, odată cu apariția tehnologiei ANC (active noise cancelling), care blochează zgomotul ambiental în mod activ, folosind microfoane și algoritmi care izolează sunetul și îl blochează, introducând frecvențe opuse în difuzoare. Rezultatul este o experiență de ascultare mai plăcută, neafectată de zgomotele care sunt produse în jur. Din păcate, tehnologia ANC vine de obicei la pachet cu un preț „premium”, de câteva sute de euro. Philips propune însă cu modelul de căști PH805 (Series 8000) o alternativă accesibilă la acele modele de căști cu mici compromisuri, care nu par să fie la capitolul calitate a construcției.

Design-ul căștilor Philips PH805 este peste cel al modelelor din categoria sa de preț

Chiar dacă Philips PH805 este o pereche de căști de 100 de euro (se găsește la prețuri între 450 și 500 lei în magazinele din România), aceasta arată ca o pereche semnificativ mai scumpă. Este clar că design-ul acestor căști este inspirat de cel al altor modele de succes din ultimii ani, fiind clar similare ca aspect cu modelele din seria Sony WH-1000. Totuși construcția este puțin diferită, și are chiar și câteva elemente proprii.

Căștile sunt realizate predominant din plastic, însă nu unul care se simte „ieftin” la atingere. Suportul care se așază pe cap este realizată dintr-un plastic semi-lucios tare, plăcut la atingere, în timp ce partea care face contactul cu capul este realizată dintr-un burete moale și acoperit cu o suprafață moale de piele ecologică. Cupele au la exterior o carcasă din plastic mat, ușor texturat, iar la interior bureții sunt de asemenea acoperiți cu piele ecologică.

Philips PH805 folded case

Dimensiunea cupelor este destul de mare, iar în interiorul lor au loc confortabil urechile. Acest lucru este important, întrucât căștile de acest gen sunt în general purtate pe perioade mai lungi de timp, iar o cupă prea mică ar putea aplica presiune asupra urechii, creând disconfort. Am purtat căștile în timp ce lucram pentru câteva ore de fiecare dată și nu am întâmpinat probleme de ergonomie. Chiar dacă teoretic, acestea sunt niște căști destul de grele, greutatea este bine distribuită pe suprafața lor.

În partea de jos a cupei din stânga poate fi observat un port micro-USB, dedicat strict încărcării. Pe cupa din dreapta în aceeași zonă întâlnim însă un mini-jack de 2,5mm, nu de 3,5, un buton power multifuncțional, cu trei poziții și LED-urile care indică starea dispozitivului: conectarea la bluetooth sau nivelul de încărcare. Cupa dreaptă este și cea care are o suprafață tactilă cu două funcții: controlul volumului prin glisări în sus sau în jos, și controlul funcțiilor ANC.

Philips PH805 input

Philips a integrat câteva accesorii în pachet

Philips livrează PH805 într-o husă de transport realizată dintr-un material texturat și moale la atingere. Acesta este de dimensiuni destul de mari, însă are rolul de a proteja căștile la transport. În această husă se regăsesc și cele trei accesorii. Acestea sunt un cablu micro-USB pentru încărcare, un cablu audio pentru conectarea la dispozitive pe fir și un convertor de la jack de 3,5mm la două jack-uri mono pentru conectarea la sisteme de redare din avion.

Cablul micro-USB este însă extrem de scurt și sigur aveți prin casă un alt cablu mai lung pe care să îl folosiți. Este greu de crezut că veți pune o pereche de căști de 100 de euro pe jos în praf pentru a o alimenta de la cablul scurt cu care vine. Apoi, cablul audio pe care Philips îl livrează în pachet este de tip plat, care nu se încurcă ușor. Acesta este un avantaj al său.

Philips PH805 accessories

Dezavantajul este că este cu jack mic la jack mare, iar aceste cabluri nu sunt foarte comune. Desigur, se găsesc în comerț alternative, dar ar fi fost mai simplu dacă avea direct jack normal pe cască. Nu pot înțelege motivul din spatele acestei decizii. Fiind atât de subțire, cablul pare destul de fragil, faptul că nu este unul standard ar putea pune în dificultate utilizatorii care reușesc cumva să îl agațe pe undeva și să îl deterioreze.

Este clar că pentru a atinge un preț scăzut, Philips a „tăiat” pe unde a putut pentru a face căștile PH805

Spuneam mai sus că Philips a făcut câteva compromisuri pentru a putea aduce această pereche de căști la un preț atât de mic. Iar unul dintre aceste compromisuri este lipsa de setări. Deși avem de a face cu o pereche de căști moderne, aceasta nu beneficiază de o aplicație pentru mobil. Tot ce trebuie să faci este să o conectezi la un telefon, tabletă sau laptop și poți începe redarea. Fără setări de egalizator, fără moduri de funcționare multiple și fără diverse niveluri de ANC (anularea zgomotului).

Butonul Power este de asemenea multifuncțional. Dacă apeși pe el scurt, acesta are funcție play/pauză, iar dacă îl glisezi în sus sau în jos, poate trece la melodia anterioară sau la următoarea din listă. Ce nu mi-a plăcut însă la acest buton este că pare fragil, deși l-am folosit intens și nu a dat semne de „oboseală”. Felul în care se apasă îmi dă motive de îngrijorare, dar pare să reziste bine. Rămâne de văzut dacă pe termen lung acesta ar putea deveni o problemă.

Philips PH805 side right

Un alt loc în care Philips a tăiat din costuri este implementarea unei singure suprafețe tactile. Cupa dreaptă este singura care oferă control tactil, iar acesta este doar… OK. Poți ridica sau scădea volumul cu mișcări în sus sau în jos, însă nu funcționează întotdeauna din prima sau nu se duce mereu atât cât ți-ai dori în sus sau în jos. Apoi, dacă doar apeși scurt, treci de la ANC On la Ambient Sound și apoi la ANC Off. Modul ambient scade volumul redării pentru a permite sunetului să pătrundă prin microfoane. ANC Off nu folosește tehnologia de anulare a zgomotului deloc, oferind doar izolare pasivă a cupelor.

Sincer să fiu, anularea zgomotului de fundal pe aceste căști este una de bază, nu una foarte avansată. Atât timp cât zgomotele nu sunt unele constante sau repetabile, precum zgomotul motoarelor de avion, zgomotul de aspirator sau alte zgomote puternice și constante, multe dintre zgomote nu sunt foarte bine izolate. Acestea sunt genul de căști bune pentru călătorii, însă într-un birou aglomerat s-ar putea să nu izoleze foarte bine zgomotul. Nu simți senzația aceea de liniște completă atunci când activezi modul ANC, așa cum se întâmplă pe modelele premium. Dar asta este OK, pentru că nici nu ne-am fi așteptat la performanță de top în această categorie de preț.

Philips PH805 top cups

Un lucru mi se pare însă extrem de deranjant și mi-aș fi dorit să existe posibilitatea de a dezactiva feedback-ul vocal al căștilor. Atunci când oprești sau pornești căștile ești întâmpinat cu mesajul „power on/off”, iar când pornești sau dezactivezi ANC sau Ambient Mode îți taie complet sunetul redat pentru a-ți reda acest mesaj. Mai mult, dacă atingi nivelul maxim de sunet, melodia redată se oprește temporar și pentru a te atenționa că ai atins volumul maxim. Nu știu cine își dorește astfel de mesaje și de ce există astfel de funcții care nu pot fi oprite. Mai ales când volumul și ANC-ul sunt controlate prin touch și le poți modifica prin atingeri accidentale. Și nu, nu există nici posibilitatea de a dezactiva suprafața touch.

Dar toate acestea sunt lucruri cu care cei care cumpără produse din gama mai ieftină probabil că pot trăi. Asta pentru că la capitolul redare audio, căștile Philips PH805 stau foarte bine. Pe Bluetooth, sunetul este foarte bun, oferind un bas puternic și o separare decentă a frecvențelor în gama medie și înaltă. Ce nu mi-a plăcut atât de mult este că dacă încerci să schimbi egalizatorul dintr-o aplicație și ridici prea mult frecvențele, căștile încep să distorsioneze. Asta nu se întâmplă pe un profil „plat”, nici la volum maxim. Asta sugerează că difuzoarele nu au un „range” atât de mare. Ce mi-a plăcut în schimb este că volumul maxim este destul de ridicat, în comparație cu alte căști pe care le-am mai testat în trecut.

Philips PH805 top

Dar căștile Philips PH805 strălucesc mai ales atunci când sunt conectate la o sursă pe fir. În acest mod de funcționare ele taie complet semnalul Bluetooth, însă păstrează funcția ANC. Desigur, pentru a putea reda în acest mod este nevoie de baterie, întrucât folosește microfoanele și procesarea audio pentru a izola zgomotele. Totuși, acest mod de funcționare este singurul care permite ascultare în mod Hi-Res Audio, de la surse compatibile. Nu dispun de un dispozitiv compatibil Hi-Res Audio pentru a testa (mi-aș fi dorit încă să am telefonul Xperia 1 II la test pentru asta, pentru că este unul dintre modelele compatibile), dar chiar și conectate la un PC cu placă audio integrată, căștile se aud semnificativ mai bine.

Am ascultat muzică de pe Spotify atât pe telefon pe Bluetooth, cât și pe PC, ambele aplicații fiind setate pe modul de calitate Very High, adică 320 kbps. Totuși, pe PC am sesizat o diferență semnificativă în calitatea sunetului. Totuși, redarea la volum maxim poate distorsiona chiar și pe cablu.

Philips PH805 cups

La capitolul autonomie, PH805 se ține bine. Philips promite 30 de ore de redare și tind să îi cred. Într-o săptămână de ascultare câteva ore pe zi ba la telefon, ba la PC, cu ANC, nu am reușit să consum bateria căștilor care probabil că nu vine full din pachet. Probabil că pe cablu consumă mai puțin totuși. Cert este că nu trebuie să fii îngrijorat de autonomie câteva zile dacă pleci într-o călătorie cu ele încărcate la maximum. Și dacă se consumă bateria, sigur ai un cablu micro-USB prin preajmă. Aș fi preferat o mufă USB-C, dar nici micro-USB nu a dispărut încă, fiind folosit de multe alte dispozitive precum mouși sau unități de stocare externă.

Concluzii

Philips pare să fi ales integrarea unor funcții avansate și un design plăcut peste alte aspecte mai de finețe pe căștile PH805. Probabil că o aplicație de mobil care să permită controlul anumitor funcții precum feedback-ul audio sau intensitatea anulării active de zgomot, sau chiar blocarea suprafeței touch ar fi îmbunătățit experiența de utilizare.

De asemenea, includerea unui jack de 3,5mm standard ar fi fost preferată față de cel de 2,5mm care nu este tocmai un standard în industrie. Chiar și așa, Philips PH805 este o pereche de căști „corectă” din punct de vedere al performanței și calității oferite contra prețului la care se vinde. Sunetul este în general bun și puternic, iar funcțiile avansate separă acest model de altele din piață la prețuri similare.

Philips PH805 top flat

Nu, nu este o pereche de căști comparabilă cu Sony WH1000-XM4 sau cu Bose QC35 II sau Bose 700, dar și prețul este cu 70-75% mai mic.

Părţi pozitive

+ Design și construcție de calitate
+ Calitate audio bună pentru gama sa de preț
+ Bas puternic, dar nu deranjant
+ Include ANC
+ Pot fi folosite pe cablu
+ Autonomie bună

Părţi negative

- Sunetul poate distorsiona la maximum pe anumite setări de egalizator
- Folosește un jack de 2,5mm în loc de unul pe 3,5mm
- ANC-ul este unul de bază, nu anulează toate zgomotele din jur
- Nu permite configurare avansată
- Feedback-ul audio întrerupe redarea

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult