Sony lansează WH-1000XM4, noile sale căști premium cu anulare a zgomotului de fundal

07.08.2020
Sony lansează WH-1000XM4, noile sale căști premium cu anulare a zgomotului de fundal

Sony încă are o problemă cu numele căștilor sale, dar nu pare să aibă o problemă cu îmbunătățirea lor de la o generație la alta. Compania japoneză deja producea unele dintre cele mai bune căști wireless de pe piață atunci când vine vorba despre anularea zgomotului de fundal și calitatea sunetului redat, iar acum cu noile WH-1000XM4, compania promite o anulare a zgomotului și mai bună, și o îmbunătățire la nivelul calității sunetului.

Sony WH-1000XM4 adaugă noi tehnologii de procesare a sunetului și anulare a zgomotului ambiental

Din punct de vedere al design-ului, WH-1000XM4 nu sunt foarte diferite de modelul XM3 de anul trecut. Acestea au primit însă upgrade-uri semnificative la interior, atât din punct de vedere hardware, cât și la nivel software. De exemplu, căștile beneficiază de două microfoane pe fiecare cupă, care captează sunetul ambiental și îl transmit către procesorul HD QN1 care rulează un algoritm nou, îmbunătățit, pentru anularea zgomotului. Muzica este însă procesată de un alt cip numit Bluetooth Audio SoC, care ajustează experiența de audiție de 700 de ori pe secundă. Cele două însă, lucrează împreună pentru a oferi o experiență de audiție de calitate înaltă.

De altfel, căștile Sony WH-1000XM4 beneficiază și de tehnologie de procesare audio numită DSEE Extreme, care folosește AI pentru a reda muzica la o fidelitate înaltă. Aceasta poate detecta fiecare instrument individual, dar și genul muzical, pentru a restaura sunetele care se pierd atunci când apare compresia digitală. Acest sistem a fost dezvoltat cu Sony Music Studios din Tokyo, conform Sony. De asemenea, Sony vorbește și despre o tehnologie numită 360 Reality Audio, care poate crea un spațiu virtual 3D pentru a simți că asculți muzică direct în fața artistului care o interpretează.

Sunt unele dintre cele mai „smart” căști wireless de pe piață

Sony vorbește și despre funcții software practice precum Adaptive Sound Control, care poate regla automat setările de audiție în funcție de zgomotul ambiental, sau Adaptive Sound Control, care reglează redarea în funcție de locul în care te afli automat, pe baza preferințelor. Apoi intervine și Speak-to-Chat, care atunci când este activă, imediat ce utilizatorul începe să vorbească, oprește muzica și permite sunetului ambiental să ajungă la urechile lui, pentru a permite o conversație fără îndepărtarea căștilor. La 30 de secunde după ce utilizatorul încetează să vorbească, muzica se pornește din nou automat. De asemenea, modul Quick Attention permite ascultarea rapidă a unui mesaj prin poziționarea mâinii peste cupa dreaptă.

Desigur, fiind vorba despre căști premium, acestea au senzori de proximitate și accelerometru și pot detecta atunci când sunt purtate. Redarea este oprită automat atunci când nu mai asculți muzică la ele și reia automat atunci când le pui. De asemenea, acestea pot fi conectate simultan la două dispozitive prin Bluetooth. Astfel, poți asculta muzică la un computer în timp ce lucrezi și poți primi apeluri de pe telefon tot pe aceleași căști. Cele cinci microfoane se asigură că vocea este captată la o calitate înaltă.

Cu o autonomie de până la 30 de ore și echipate cu încărcare rapidă (5 ore de redare în 10 minute), acestea sunt unele dintre cele mai calitative căști cu astfel de funcții avansate de pe piață. Sigur, există și produse dedicate audiofililor, dar între căștile wireless cu anulare a zgomotului de fundal, sunt puține alte modele care să ofere aceleași capabilități și performanțe. Prețul de 1.837 lei ar putea fi însă o piedică mare pentru mulți posibili clienți.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult