Plantronics Calisto 7200 review: teleconferinţele nu mai sunt doar pentru birouri

20.07.2018
Plantronics Calisto 7200 review: teleconferinţele nu mai sunt doar pentru birouri

Numele Plantronics este unul dintre numele cu greutate în domeniul căştilor de calitate, fie că vorbim despre modele cu fir pentru telefon, modele wireless prin Bluetooth sau chiar modele dedicate gaming-ului, însă compania oferă şi alte tipuri soluţii audio. De exemplu, sistemul de teleconferinţe Calisto 7200 este un produs foarte interesant, fiind un dispozitiv portabil multifuncţional atât pentru birou cât şi pentru momente în care ai nevoie de un sistem audio portabil.

Design şi accesorii

Plantronics Calisto 7200 este un dispozitiv orientat în principal mediului de business, aşa că pachetul în care vine nu atrage foarte mult atenţia. Odată ce deschizi cutia eşti însă întâmpinat de un produs cu un design foarte interesant, nu foarte complex la prima vedere, dar cu linii elegante şi bine definite.

Carcasa neagră poate fi integrată cu uşurinţă în orice tip de birou, iar faptul că avem de a face cu o construcţie metalică sugerează încă de la început că avem în faţă un produs premium. În partea de sus, carcasa este acoperită cu o grilă care ascunde difuzorul, partea de jos este acoperită cu o suprafaţă aderentă, iar colţul stilizat oferă acces la majoritatea butoanelor capacitive de control (volum, întrerupere apel şi butonul „mute”). Bara albă nu este doar pentru design, aceasta fiind compusă din mai multe LED-uri, care se aprind succesiv în funcţie de nivelul volumului, în timp ce fiecare buton în parte se aprinde individual.

Butoanele de volum sunt întotdeauna aprinse în utilizare în culoarea albă, în timp ce butonul pentru apeluri se colorează în verde sau roşu, după caz, asemeni butonului „mute”, care este roşu atunci când microfonul este oprit şi verde atunci când acesta este pornit. Bara de LED-uri îşi schimbă culoarea în funcţie de caz. Când telefonul sună se face verde, când se conectează la un dispozitiv prin bluetooth se face albastră şi când se închide un apel devine roşie.

Pe laterale poate fi observat un port micro-USB pentru încărcare şi conectare la un computer (mai multe despre asta la partea de utilizare) şi găsim două butoane fizice: unul pentru oprire şi pornire şi un buton Bluetooth pentru sincronizare wireless cu alte dispozitive. De asemenea, opt orificii, câte două pentru fiecare microfon în parte sunt dispuse pe cele patru laturi ale dispozitivului, pentru captare a sunetului la 360 de grade.

În pachet, Plantronics Calisto 7200 include două cabluri USB, unul mai gros şi cu o lungime de , care poate fi înşurubat pentru a asigura o conexiune sigură atunci când este conectat la PC în birou şi unul mai subţire, pentru momente în care dispozitivul este utilizat în afara biroului, şi pentru încărcare. De asemenea, o cheie de tip inbus este inclusă în pachet pentru înşurubarea cablului, iar o husă textilă este destinată celor care vor căra acest dispozitiv în geantă. Cablul pentru birou include şi un sistem de securizare pentru a împiedica furtul (probabil).

Design-ul serios este un punct forte al lui Calisto 7200, definind clar publicul ţintă. Acesta este un dispozitiv pentru lucru, care doreşte să fie rezistent în timp, fără funcţii complicate sau greu de accesat, tot ceea ce este necesar fiind dispus natural pe carcasă.

Experienţa de utilizare

Conectarea lui Calisto 7200 la dispozitive este simplă. În cazul unui computer, fie el desktop sau laptop, este necesară doar conectarea unui cablu USB la dispozitiv şi apoi la PC. Windows-ul va detecta automat dispozitivul, va instala driverii şi va defini Calisto 7200 ca o nouă sursă de redare sau înregistrare. Astfel, Calisto poate deveni şi o adevărată boxă de birou pentru redarea de conţinut multimedia. De asemenea, dispozitivul poate fi folosit ca microfon pentru înregistrarea vocii, chiar şi în afara apelurilor.

Plantronics recomandă acest dispozitiv pentru utilizare în special alături de Skype for Business, însă acesta funcţionează la fel de bine cu orice aplicaţie care permite realizarea de apeluri. Deci dacă preferaţi o aplicaţie de tipul Discord, nu este nicio problemă.

Pentru conectarea la un dispozitiv Bluetooth, nu trebuie decât apăsat lung butonul de pe dispozitiv, după care poate fi conectat un smartphone, tabletă sau chiar laptop. Şi în acest caz, Calisto 7200 beneficiază de posibilitatea de a înregistra şi reda sunet. Astfel, dispozitivul poate fi cu uşurinţă fi folosit ca boxă portabilă, la nevoie, chiar dacă nu acesta este scopul său principal.

Când vine vorba despre calitatea sunetului, Plantronics nu dezamăgeşte. Compania a integrat un procesor de sunet digital în acest dispozitiv, alături de un difuzor destul de puternic pentru dimensiunile sale. De altfel, faptul că avem de a face cu o mică cutie pătrată cu ceva spaţiu înăuntru asicură şi faptul că frecvenţele joase sunt redate corespunzător, sunetul fiind destul de bogat şi de puternic. Ascultarea de muzică nu este deloc o experienţă neplăcută pe Calisto 7200, însă punctul său forte este asigurarea unui sunet clar în apeluri audio.

Sunetul este impresionant, putând umple cu uşurinţă o cameră de dimensiuni normale, fiind excelent pentru utilizarea într-o sală mică de conferinţe la care să participe câteva persoane. Microfoanele la 360 de grade asigură o calitate bună de captare a vocilor din jurul său, iar procesorul de sunet beneficiază şi de posibilitatea de a elimina ecoul pentru a transmite mai departe un sunet mult mai clar. Microfoanele sunt recomandate pentru utilizare de la maximum 3 metri, deci îndeajuns pentru a acoperi o masă întreagă într-o sală de conferinţe dintr-un birou.

Când vine vorba despre utilizarea sa în modul portabil, avem de a face cu aproximativ 6-6,5 ore de utilizare la un volum mediu, cât şi rezistenţă la apă şi praf la standardul IP64. Acest lucru asigură protecţie împotriva infiltrării prafului în interiorul carcasei şi protecţie de bază pentru stropi de apă, deci cel mai probabil va supravieţui unui pahar cu apă vărsat pe birou, sau o cană de cafea. Calisto 7200 nu este însă recomandat pentru scufundări sau pentru ascultat muzică în piscină.

Concluzii

Calisto 7200 este un produs foarte interesant, fiind util atât la birou cât şi în afara lui. Chiar dacă este un produs foarte bun pentru teleconferinţe, acesta poate fi folosit la nevoie şi pe post de boxă portabilă, ceea ce face preţul său ridicat mai uşor de suportat. Totuşi, dacă luăm în considerare că avem de a face cu o construcţie premium, funcţii avansate pentru birou şi hardware de top cu patru microfoane cu acoperire la 360 de grade şi un difuzor de înaltă calitate, este de înţeles de ce un astfel de dispozitiv costă atâţi bani (aproximativ 250 de euro).

Plantronics a dezvoltat o unealtă dedicată utilizatorilor din mediul business, care cu siguranţă îşi va justifica investiţia odată ce este pusă în funcţiune.

 

Părţi pozitive

Design premium
Vine cu toate accesoriile necesare în pachet
Sunet de caliatate
Microfoanele la 360 de grade captează vocile din întreaga cameră
Poate fi folosit atât la birou cât şi în mod portabil

Părţi negative

Este un dispozitiv mai greu decât o boxă portabilă de dimensiuni similare
Dispozitivul de securizare de pe cablu poate fi deranjant dacă nu este legat de ceva

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult