Qualcomm va aduce conectivitate 5G pe dispozitive smartwatch și alte accesorii de purtat

10.02.2023
Qualcomm va aduce conectivitate 5G pe dispozitive smartwatch și alte accesorii de purtat
Foto: Profimedia Images

Qualcomm anunță Snapdragon X35 5G, o versiune optimizată pentru eficiență a soluției X50 deja folosită cu dispozitive smartphone, capabilă să ofere conectivitate 5G pe dispozitive smartwatch și alte accesorii de purtat. Potrivit companiei, primele smartwatch-uri echipate cu conectivitate 5G oferită de modemul X35 vor fi disponibile anul viitor.

Dispozitivele smartwatch prevăzute cu slot pentru cartelă SIM și conectivitate LTE la rețelele de telefonie mobilă nu mai stârnesc demult invidia amatorilor de gadgeturi, astfel de produse ocupând deja mai toate nișele de prețuri, de la puternicul Apple Watch până la smartwatch-uri cu Android promovate de branduri no-name din China. Desigur, până la contactul cu primul smartwatch 5G ar merita să ne întrebăm și la ce ai putea folosi vitezele promise de rețele 5G, pe ecranul unui accesoriu de purtat la mână.

Abia anunțat, Snapdragon X35 este primul modem 5G pentru dispozitive de purtat, compatibil cu setul de specificații NR-Light, optimizat pentru eficiența consumului de energie în detrimentul vitezei. Potrivit dezvoltatorului Qualcomm, cip-ul Snapdragon X35 va putea aduce conectivitate la internet inclusiv pe ochelari VR și AR, respectiv alte dispozitive din sfera IoT (internet-of-things).

Esențial de știut, dispozitivele prevăzute cu conectivitate 5G în versiunea NR-Light (reduced capability) vor avea viteze de conectare mai bune decât cele 4G LTE, dar cu eficiență a consumului de energie mult îmbunătățită. Cel puțin, la nivel teoretic, viitoarele smartwatch-uri echipate cu modemul Snapdragon X35 vor putea atinge viteze de 220Mbps prin conexiuni 5G în banda sub-6GHz. Desigur, capabilitățile 4G LTE vor fi în continuare prezente, pentru situațiile fără acoperire 5G disponibilă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult