Reolink E1 Zoom, cameră de supraveghere cu zoom optic 3X și direcție ajustabilă (REVIEW)

25.07.2020
Reolink E1 Zoom, cameră de supraveghere cu zoom optic 3X și direcție ajustabilă (REVIEW)

Simplu instalat şi folosit, Reolink E1 Zoom poate fi o soluţie rapidă şi eficientă pentru punerea sub supraveghere video a locuinţei sau garajului. E1 Zoom este o cameră de supraveghere prevăzută cu zoom optic 3X și funcție pan/tilt controlabilă din aplicația pentru mobil.

Alimentată folosind adaptorul AC inclus în pachet, Reolink E1 Zoom trebuie doar așezată pe un corp de mobilier sau fixată cu ajutorul suportului pentru instalare într-o locaţie cu vizibilitate (inclusiv pe tavan) conexiunea putând fi realizată oriunde există acoperire Wi-Fi în banda de 2.4GHz sau 5.0GHz.

Ce poți face cu Reolink E1 Zoom

Parte din gama accesibilă a producătorului Reolink, E1 Zoom dispune de funcţie pentru detectarea mişcării şi poate înregistra evenimentele detectate pe card microSD, ba chiar trimite alerte instant aplicaţiei pentru smartphone. Clipurile salvate sunt organizate în ordine cronologică şi sunt păstrate pe o durată destul de mare de timp, direct proporţională cu mărimea cardului de memorie folosit (max 64GB). Desigur, secvenţele care prezintă interes pot fi descărcate pe telefonul mobil.

Cu performanţe destul de bune pentru preţul cerut (aprox. 67 euro), Reolink E1 Zoom permite vizionarea în timp real a fluxului video, redat cu sunet la rezoluţia de 2560×1440 pixelo şi 15 cadre pe secundă (5MP pentru poze). Dispozitivul include până şi un difuzor pe care îl putem activa pentru comunicare bidirecţională cu persoana surprinsă în zona obiectivului supravegheat.

Optimizată pentru condiţii de luminozitate redusă, E1 Zoom poate filma color chiar şi folosind lumină difuză, iar în întuneric total se bazează pe proiectorul infraroşu integrat, cu rază de acţiune de până la 12 metri. Lentilele cu 48° – 98° unghi de vizibilitate orizontal și 37° – 75° pe verticală cuprind cam tot ce se întâmplă în zona aleasă pentru observaţie. Iar pentru flexibiltiate deplină avem funcție pan-tilt pentru rotirea camerei video în aproape orice direcție, funcție zoom optic 3X încadrarea optimă a imaginii și mod Clip (zoom digital) pentru decuparea exact a zonei pe care o dorim supravegheată video. Pentru a evita complicații de ordin legal, aplicația permite până și blur-area intenționată a anumitor porțiuni din imagine (ex. spațiul de lucru al unui angajat care nu dorește să fie permanent observat printr-o cameră de supraveghere).

Cameră de supraveghere ușor de instalat și configurat

Pachetul include un suport pentru perete care se fixează cu un simplu şurub şi permite fixarea camerei video pe orice suprafață orizontală, opțional, și de tavan. Adaptorul AC vine cu un cablu de 2 metri lungime, însă acesta este cu două fire și poate fi lungit fără probleme, respectând polaritatea curentului de alimentare.

Camera video E1 Zoom se poate conecta la o reţea Wi-Fi din banda de 2.4GHz sau 5GHz, devenind accesibilă de oriunde avem la dispoziţie o conexiune la internet. Configurarea iniţială se face cu aplicaţia Reolink, scanând codul imprimat pe spatele camerei video folosind camera telefonului mobil. Introducem datele de acces (user şi parola reţelei Wi-Fi) în aplicaţia pentru smartphone, iar aceasta va genera un cod QR direct pe ecranul telefonului. Procesul se încheie arătând codul generat în faţa camerei de supraveghere deja pornită, care va folosi aceste informaţii pentru a se conecta la reţeaua Wi-Fi. Tot din aplicaţie dăm un nume camerei video (ex. garaj1) şi setăm o parolă sigură care va fi cerută doar atunci când adăugăm prima dată camera video în aplicaţia de mobil (ex. pe alt telefon).

Păstrarea înregistrărilor video în  memoria camerei video poate fi o decizie proastă, dacă hoţul pătruns în zona obiectivului supravegheat decide să fure şi camera video pentru a elimina dovezile. Pentru a elimina acest risc, Reolink pune la dispoziţie serviciul Reolink Cloud, care oferă (contracost) posibilitatea stocării securizată a clipurilor video pe un server accesibil online.

E1 Zoom este o cameră de supraveghere pentru interior, ceea ce înseamnă că trebuie luate minime precauții privind expunerea la praf și umezeală. Pentru supravegherea video a obiectivelor aflate la exteriorul clădirilor, producătorul Reolink pune la dispoziție o gamă variată de camere video pentru supraveghere, ce include modele alimentate de acumulator și chiar modele care se conectează direct la internet folosind o cartelă SIM cu pachet de date mobile.

Experienţa în utilizare

În teorie, simplu de configurat, Reolink E1 Zoom nu s-a împăcat deloc cu ecranul telefonului mobil, codul QR generat pentru conectarea camerei de supraveghere la reţeaua Wi-Fi fiind recunoscut doar după ce a fost imprimat pe o coală de hârtie A4. Odată depăşit acest obstacol, a trebuit să investighez de ce conexiunea dispozitivului la reţeaua Wi-Fi funcţiona haotic, cu întreruperi constante ale feed-ului video. După ce am determinat că puterea semnalului wireless în zona aleasă pentru amplasare nu este de vină, a reieşit că problema este una de compatibilitate cu anumite reţele Wi-FI, E1 Zoom refuzând să funcționeze corect în banda de 5GHz. Din fericire, problemele nu s-au manifestat și după conectarea la o rețea din banda de 2.4GHz. Probabil că acest aspect va fi corectat cu actualizare de firmware viitoare, Reolink asigurând actualizarea automată a dispozitivelor prin intermediul aplicației pentru smartphone.

Odată trecut peste acest obstacol, experienţa avută cu aplicaţia Reolink nu pune probleme, singurul aspect de reproşat fiind timpul cam mare de aşteptare pentru conectarea la stream-ul video live, atunci când ne conectăm prin conexiunea de internet mobil a telefonului.

Colecţia de înregistrări generate la activarea senzorului de mişcare este uşor de parcurs şi nu lipsesc opţiunile pentru descărcarea pe telefon şi obţinerea de poze.

Sensibilitatea funcţiei de detectare a mişcării este ajustabilă. Opţional, putem seta emiterea unei alerte sonore asemănătoare sistemelor de securitate profesionale, însă volumul sonor nu va speria pe nimeni. Mai folositoare este trimiterea de alerte email, informând despre evenimentele apărute sau eventuala descărcare a acumulatorului.

Ajustând rezoluția la 1080p, claritatea înregistrărilor este destul de bună, scăderea rezoluției evitând astfel probleme cauzate de saturarea lățimii de bandă disponibilă prin conexiunea de internet mobil în unele zone cu acoperire mai slabă a semnalului GSM. Desigur, putem folosi la fel de bine și rezoluția 1440p, dacă conexiunea la internet este suficient de rapidă.

Din păcate, sensibilitatea la filmare pe timp de noapte nu este chiar la nivelul unora dintre soluţiile de top. Proiectorul infraroşu este util pentru filmarea unui dormitor în întuneric total, dar nu va cuprinde la fel de bine spațiul unui living generos, dacă nu există şi alte surse de lumină prin preajmă.

Un mic dezavantaj la conectarea de pe mobil este şi lipsa funcţiei de înregistrare continuă, camera E1 Zoom fiind limitată la secvenţe de câteva zeci de secunde, declanşate la detectarea mişcărilor în cadru. Totuşi, cei care doresc să observe stream-ul live video de pe telefonul mobil pot face asta oricât doresc, singura constrângere fiind autonomia bateriei telefonul mobil) şi traficul de date generat prin conexiunea la internet. Alternativ, poți instala aplicația Reolink pentru PC, aceasta permițând redarea continuă a fluxului video și filmare fără limită de timp.

Concluzie

Destul de ieftină pentru dotările oferite şi ușor de instalat folosind conexiunea wireless, Reolink E1 Zoom este o soluţie competentă pentru supravegherea video a locuinţei sau anexele acesteia. Funcţia de înregistrare la detecţia mişcării ne scuteşte de verificarea a sute de ore de clipuri video, iar modul de gestionare cu o simplă aplicaţie de mobil evită complicaţiile achiziţionării unor echipamente dedicate de înregistrare.

Cameră de supraveghere wireless, Reolink E1 Zoom poate fi comandată direct de pe site-ul Reolink, la preţul de 67.14 euro. Livrarea durează 3-7 zile lucrătoare și este gratuită.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult