Review Panasonic RZ-B100W: Căști true wireless construite cu multă atenție la detalii

06.08.2021
Review Panasonic RZ-B100W: Căști true wireless construite cu multă atenție la detalii

Panasonic a lansat căștile true wireless RZ-B100W, care reprezintă o alternativă mai ieftină la modelele RZ-S500W și RZ-S300W.

Căștile excelează la capitolul muzică, scenariu de utilizare pentru care au fost gândite de producător. Deoarece sunt modele de tip earbuds, fără dopuri, experiența de utilizare și calitatea sunetului diferă de la o persoană la alta. Cei cu urechi mai mici vor avea parte de o izolare mai bună a zgomotului de fundal decât cei cu canale auditive mai largi. Asta deoarece RZ-B100W nu dispun de funcție de anulare activă a zgomotului (ANC).

Eu folosesc dopuri mici la căștile de tip in-ear, așa că mi s-au potrivit foarte bine modelele testate și am putut experimenta un sunet de calitate superioară.

RZ-B100W au un design interesant, care seamănă cu cel al Apple AirPods, dar vin cu multe detalii interesante și istețe. Nu îmi place faptul că marca Panasonic este imprimată cu litere albe, mari, pe fiecare cască. Apreciez, însă, că în partea de sus căștile au mici crestături pentru a urma mai bine autonomia urechii.

Îmi place, de asemenea, că pe unitatea din stânga este un mic punct ieșit în relief, care se poate dovedi foarte util, în indentificarea căștii stângi, pentru persoanele nevăzătoare sau când utilizatorii se află într-un spațiu întunecat.

Carcasa, cu greutate de 39 de grame, are dimeniuni reduse și poate fi transportată confortabil în buzunar. Când capacul este deschis, căștile se conectează automat la dispozitivul cu care sunt împerecheate. La stabilirea conexiunii utilizatorul primește un mesaj vocal: „Bluetooth connected”.

Conectarea inițială la orice dispozitiv se face foarte rapid. Deschizi carcasa și căștile apar în lista dispozitivelor Bluetooth. Nu există suport pentru conectare multipoint. Pentru a împerechea căștile cu un alt dispozitiv, acestea trebuie să fie desperecheate de cel anterior.

Design premium, cu atenție la detalii

Nivelul bateriei poate fi consultat prin apăsarea butonului fizic prevăzut cu un cerculeț LED alb. Când acumulatorul carcasei este descărcat, cerculețul devine roșu. Încărcarea se face prin intermediul unui port USB-C. Panasonic RZ-B100W nu dispun de funcție de încărcare wireless.

Căștile, care au un design îngrijit, premium, sunt disponibile în două culori, alb și negru. RZ-B100W oferă protecție medie împotriva apei (certificare IPX4). Pot fi folosite în timpul ploilor ușoare sau când utilizatorul transpiră, chiar și ceva mai abundent. Carcasa nu este rezistentă la apă.

Pe fiecare cască sunt suprafețe tactile rotunde, înconjurate de mici inele cromate, prin intermediul cărora primesc comenzi. O singură apăsare este necesară pentru play/stop, iar dubla apăsare a căștii din stânga micșorează volumul. Apăsarea de trei ori rapid pe casca din stânga crește volumul. Ținerea degetului apăsat pentru mai mult de două secunde pe suprafața din dreapta pornește asistenții digitali, precum Google Assistant sau Apple Siri.

Citește și: Panasonic RZ-S300W review – căști true wireless echilibrate ascunse într-un design discret

Spre deosebire de modelele mai scumpe din portofoliul companiei, RZ-B100W nu se conectează la aplicația dedicată pentru căști Panasonic Audio Connect. Astfel, utilizatorii nu au acces la funcții precum egalizatorul de sunet sau Ambient Sound, care rulează sunete ambientale atunci când utilizatorul ține căștile în urechi fără a asculta muzică sau când nu se află într-o convorbire.

Fiind ușoare (aprox. 5 grame unitatea), căștile sunt foarte confortabile și uiți de ele atunci când le ai în urechi perioade mai lungi.

Potrivit pentru muzică, în spații fără mult zgomot de fundal

Panasonic RZ-B100W au trei zone prin care iese sunetul. În spații închise, calitatea sunetului este foarte bună atunci când asculți muzică. Ajută driverele mari, de 13 mm, folosite, dar și suportul pentru HD Audio (codec AAC) de care dispozitivele dispun.

Căștile oferă un sunet clar, echilibrat și cu bas foarte bun (bogat și puternic). În spațiile zgomotoase, precum bulevarde sau la metrou, experiența de utilizare are de suferit. Designul de tip earbud și lipsa ANC își spun cuvântul. De exemplu între stațiile de metrou Pipera și Aviatorilor, unde zgomotul făcut de tren este foarte ridicat, muzica se distinge cu greu. Nu ajută nici faptul că volumul maxim permis nu este foarte ridicat. Nu am reușit să îl măresc nici după ce am activat pe smartphone (un Google Pixel 4a 5G) Developer options și apoi am bifat „Disable absolute volume”. Această operațiune elimină restricțiile de volum impuse de producător și permite setarea independentă a volumului căștilor de cel al telefonului.

Pe partea de telefonie, RZ-B100W oferă o experiență decentă, dar am avut parte ocazional de deconectări. Cei cu care am vorbit mi-au spus că m-au auzit bine, iar eu i-am recepționat, de asemenea, fără probleme.

Autonomia căștilor, care au fiecare baterii Li-Po de 40 mAh, este de până la patru ore. Pentru apeluri, dispozitivele pot fi folosite individual, în mod mono audio. Carcasa poate să încarce căștile complet de până la trei ori, iar încărcarea completă a acesteia durează mai puțin de două ore.

Concluzie

Nu recomand căștile de tip earbuds pentru cei care lucrează sau petrec mult timp în spații zgomotoase, mai ales dacă au urechi mai mari. Însă pentru ceilalți utilizatori, mai ales cei care sunt pasionați de muzică, Panasonic RZ-B100W oferă o experiență foarte plăcută, la un preț decent. Designul produsului este foarte reușit, iar dimensiunile reduse și greutatea mică sunt, de asemenea, atuuri.

Din păcate volumul maxim oferit nu este foarte puternic, iar ocazional au fost probleme de pierdere a conectivității în timpul apelurilor telefonice.

Părţi pozitive

- Design premium, cu atenție la detalii
- Greutate mică și dimensiuni reduse
- Calitate bună a sunetului, mai ales pentru muzică
- Rezistență la apă
- Suport pentru asistenți vocali digitali

Părţi negative

- Volum maxim nesatisfăcător
- Probleme ocazionale de conectivitate în timpul apelurilor telefonice
- Branding „Panasonic” pronunțat pe căști

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult