Rokid, producătorul chinez de ochelari care detectează COVID-19, își promovează produsul în Vest

16.04.2020
Rokid, producătorul chinez de ochelari care detectează COVID-19, își promovează produsul în Vest

Rokid, un startup din China care produce ochelari capabili să detecteze persoanele care suferă de COVID-19, a început să își promoveze dispozitivul în SUA, transmite Tech Crunch.

Ochelarii Rokid T1 folosesc o cameră de 12 MP, senzori cu infraroșu și algoritmi de inteligență artificială pentru a măsura temperatura corporală la până la 200 de oameni pe minut.

Dispozitivul mai folosește un chipset Qualcomm, oferă funcții de realitate augmentată și poate primi comenzi vocale.

Compania din Hangzhou are un birou în San Francisco și negociază deja cu autorități locale și companii din SUA pentru a pune la dispoziția acestora ochelarii, alături de un software de recunoaștere facială. Rokid susține, pentru a liniști autoritățile americane, că nu colectează direct date de la ochelari. „Nu punem niciun fel de date în cloud. (…) Datele sunt stocate local (n.e.- de clienți)”, a declarat Liang Guan, directorul din SUA al companiei, pentru sursa citată.

O înțelegere a unor entități americane cu Rokid ar fi una controversată, în condițiile în care există încă un război comercial între SUA și China, iar pandemia cauzată de noul coronavirus a dus la creșterea nivelului de supraveghere a populației la nivel mondial, atât în statele totalitariste cât și în cele democratice.

O companie americană interesată de ochelarii chinezilor este Weee!. Aceasta deține un supermarket online și dorește să monitorizeze temperatura angajaților din depozite.

Fondat în 2014 de către Eric Wong și Mingming Zhu, startup-ul Rokid a atras finanțări în valoare de 100 de milioane de dolari în 2018.

Ochelarii produși de companie sunt deja folosiți de forțele de ordine din China. Produsul a fost dezvoltat în doar două luni, după ce coronavirusul a apărut în statul asiatic, la sfârșitul anului trecut.

Totuși, aceste dispozitive sunt limitate. Cercetările au arătat că jumătate dintre persoanele bolnave de COVID-19 care au fost internate în China nu aveau temperatură ridicată la intrarea în spitale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult