Am putea rămâne cu o societate „Big Brother” după ce trece pandemia, avertizează experții

14.04.2020
Am putea rămâne cu o societate „Big Brother” după ce trece pandemia, avertizează experții

Pandemia cauzată de noul coronavirus a dus la creșterea nivelului de supraveghere a populației la nivel mondial, atât în statele totalitariste cât și în cele democratice. Mai mulți cercetători și oameni care militează pentru drepturile omului se tem că toate aceste măsuri ar putea rămâne și după ce pericolul COVID-19 trece, de aceea îndeamnă cetățenii să fie vigilenți.

Guvernele din cel puțin 25 de țări implementează programe de urmărire a cetățenilor prin intermediul telefoanelor mobile, transmite The Guardian. Sunt folosite, de asemenea, în diferite state, aplicații care monitorizează interacțiunile dintre oameni și camere cu tehnologie de recunoaștere facială. Un expert în monitorizarea dispozitivelor mobile a declarat că situația ar putea duce la abuzuri grave de putere. „Cred că trebuie să fim foarte vigilenți și să ne asigurăm că sunt unele măsuri de siguranță stabilite, deoarece ptențialul unor abuzuri este foarte ridicat”, a declarat Ron Deibert, care conduce Citizen Lab din cadrul University of Toronto, pentru sursa citată.

În China, sute de milioane de oameni au fost obligați să își instaleze pe telefoane aplicații care determină dacă utilizatorii – reprezentați în culorile roșu, galben sau verde – pot sau nu pleca de acasă.

În Europa, guverne care s-au arătat până acum dornice să protejeze intimitatea și confidențialitatea cetățenilor au apelat acum la tehnologii de monitorizare a mișcării persoanelor sau utilizează drone înzestrate cu tehnologie de recunoaștere facială.

În SUA, Apple, o companie care respectă confidențialitatea utilizatorilor, a anunțat un parteneriat cu Google, o companie controversată din acest punct de vedere, prin care vor fi urmăriți, în contextul crizei COVID-19, utilizatorii de smartphone-uri iPhone și Android.

În Moscova, capitala Rusiei, autolitățile vor folosi cele 100.000 de camere din oraș și tehnologie de recunoaștere facială pentru a monitoriza populația.

„Nu este o problemă doar cu guvernele autoritariste. Asta se întâmplă în toată lumea”, a declarat Samuel Woodhams, de la Top10VPN. El crede că eliminarea acestor măsuri după ce va trece criza va depinde de vigilența publicului.

Unii specialiști spun că resursele investite în aceste tehnologii de supraveghere ar trebui folosite mai degrabă în scopuri medicale. În multe țări este criză de teste pentru coronavirus, echipamente medicale de protecție și de ventilatoare ATI.

Folosirea acestor tehnologii în lupta cu coronaviorusul a dat naștere la îngrijorare la Bruxelles, de unde statele membre ale UE au fost avertizate că pot afecta „drepturile și libertățile fundamentale” promovate de Uniune. Autoritățile din Polonia, Olanda, Spania și Irlanda și-au manifestat interesul de a folosi aplicații mobile pentru monitorizarea celor care au fost infectați cu virusul Wuhan.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult