Samsung anunță PRO Endurance microSD, carduri de memorie care elimină nevoia pentru HDD-uri

04.05.2022
Samsung anunță PRO Endurance microSD, carduri de memorie care elimină nevoia pentru HDD-uri

Venind să acomodeze o nișă de piață recent apărută și foarte profitabilă, Samsung lansează gama Pro Endurance, punând în pachetul unui card microSD capacitatea unui hard disk puțin costisitor, dar cu anduranță peste așteptări.

Unul dintre domeniile în care soluțiile de stocare bazate pe tehnologia NAND Flash încă nu au reușit să se impună pe de-a-ntregul este cel al sistemelor de supraveghere video și filmare continuă, la modul general. Nu doar capacitatea de stocare era o problemă, ci și anduranța limitată a soluțiilor de stocare alternativă, clasicele hard disk-uri reușind să ofere deopotrivă capacitate generoasă și anduranță dovedită în timp. Iar atunci când fiabilitatea nu era suficientă, simpla replicare a datelor pe două sau mai multe HDD-uri ieftine rezolva problema fără mari bătăi de cap.

Însă odată cu apariția camerelor de supraveghere autonome, capabile să filmeze și să înregistreze local evenimentele surprinse, configurațiile costisitoare bazate pe camere video conectate la un dispozitiv central de stocare au devenit pur și simplu inutile. Aproape peste noapte, dispozitive precum interfon sau vizor electronic pentru ușa de intrare au devenit accesorii la îndemâna oricui, combinarea cu un sistem de supraveghere fiind înlocuită cu simpla conectare la rețeaua Wi-Fi, pentru accesare remote și încărcarea în cloud a secvențelor video.

Cu prețuri pornind de la doar 10.99 dolari pentru modelul de 32GB, noile carduri de memorie oferă anduranțe începând de la 195 TB și până la aproape 1600 TB, în cazul versiunii de 256GB. Evitând furnizarea unor cifre exacte, Samsung vorbește despre anduranță folosind ore de funcționare, luând drept referință cazul unui clip video Full HD înregistrat la viteza de 3.25MB/s, în mod continuu.

Indiferent de așteptările lăsate prin cifre de anduranță mai mult sau mai puțin explicite, noile carduri Samsung Pro Endurance vin cu garanție de 2 ani pentru versiunea de 32GB, 3 ani pentru modelul de 64GB și 5 ani pentru edițiile cu 128GB și 256GB capacitate de stocare, cele din urmă venind să confirme într-un mod fără echivoc încrederea companiei în fiabilitatea noilor soluții NAND.

Deși nu se apropie de capacitatea HDD-urilor moderne, noile carduri microSD vin să le scoată pe cele din urmă din cel puțin câteva scenarii de utilizare, conturând o alternativă mai ușor de instalat, mai eficientă în privința consumului de energie și absolut rezonabilă în privința costurilor. Astfel, clasicele HDD-uri rămân tot mai mult izolate în sfera aplicațiilor centrate exclusiv pe arhivarea de date.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult