SD Association confirmă un spor considerabil de viteză pentru cardurile SD

20.05.2020
SD Association confirmă un spor considerabil de viteză pentru cardurile SD

Chiar dacă au mărimea unui timbru, cardurile de memorie SD pot adăposti o colecție impresionantă de fișiere și pot atinge viteze de transfer superioare unui hard disk convențional. Însă aceste performanțe sunt pe cale să devină și mai bune, mulțumită unui nou upgrade adus setului de specificații.

Cardurile de memorie compatibile SD Express ar putea atinge în viitorul apropiat viteze de transfer de până la 4 GB/s. Denumit SD 8.0, noul set de specificații va concura soluțiile de stocare Solid State pentru PC, însă vestea cu adevărat bună este că progresele își vor face simțită prezența chiar și la gama inferioară de prețuri.

Generațiile anterioare SD Express erau limitate la 985MB/s sau 2 GB/s, dar odată aprobarea specificațiilor SD 8.0 vom vedea încă o dublare a vitezelor, însă pentru obținerea nivelului de performanță promis sunt necesare și alte modificări „sub capotă”, cum ar fi dezvoltarea de cititoare SD care se conectează la PC folosind interfața PCI Express 4.0. Vestea bună este că noile carduri de memorie vor păstra compatibilitatea cu dispozitivele existente, încât, cel mai probabil responsabilitatea cumpărătorilor se va limita la alegerea unui aparat foto sau cameră video compatibilă cu noul standard, vitezele obținute la transferul fișierelor către PC nefiind chiar la fel de importante.

Un bun indiciu pentru orientarea noului format este încadrarea strict la formatul SD (nu și cel microSD) ceea ce înseamnă că sunt vizate mai ales aplicații profesionale din domeniul fotografiei și creație video. Viteze de transfer la asemenea nivel sunt perfecte pentru captură video 4K și 8K, obținerea de poze în format RAW și transferul acestora pentru procesarea pe PC.

Din păcate, SD Association nu oferă un termen exact pentru debutul în magazine al noilor carduri de memorie SD Express 8.0. Cel mai probabil, va dura mai muți ani până când cardurile de memorie capabile să susțină viteze de transfer de peste 1GB/s vor fi suficient de comune și ieftine pentru a deveni alegerea implicită pentru consumatorii de rând.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video