Setul de specificații HDMI 2.1a, revizuit pentru a permite cabluri HDMI mai lungi

12.06.2022
Setul de specificații HDMI 2.1a, revizuit pentru a permite cabluri HDMI mai lungi

Publicat începând cu anul 2022, setul de specificații HDMI 2.1a a adăugat suport pentru tehnologii mai sofisticate de afișare și rezoluții crescute, însă cu câteva limitări importante.

Astfel, dispozitivele compatibile HDMI 2.1a pot accepta semnal video la rezoluție 8K/60 fps, 4K/120Hz și chiar până la rezoluție 10K, însă doar pe distanțe de câțiva metri. Un alt aspect pe care cumpărătorii nu au cum să-l cunoască, este că setul de specificații HDMI 2.1a vine ca o revizie „pe hârtie” adusă versiunii inițiale HDMI 2.1, ce adaugă o singură inovație majoră, numită  Source-Based Tone Mapping (SBTM). Astfel, producătorii pot marca vechile cabluri drept HDMI 2.1a, fără a aduce nicio modificare produsului comercializat. Legată de tehnologia HDR, SBTM nu indică un standard de sine stătător, ci mai degrabă o soluție pentru calibrarea automată a culorilor afișate în funcție de specificul conținutului afișat, scutind utilizatorul de sarcina aplicării manuale a setărilor relevante pentru vizionarea de conținut HDR. Alte scenarii de utilizare implică folosirea de conținut mixt, cum ar fi suprapunerea de text alb-negru peste un flux video HDR.

Adăugând la confuzia generală, organizația responsabilă cu administrarea standardelor HDMI anunță și că, de când cu lansarea versiunii HDMI 2.1, vechiul standard HDMI 2.0 nu mai există de facto, toate dispozitivele fiind actualizate pentru „pe hârtie” pentru noul standard 2.1.

Vestea bună dată de HDMI Forum este că majoritatea consolelor de jocuri, dispozitive set-top-box și chiar televizoare care sunt deja compatibile HDMI 2.1 pot fi actualizate la versiunea 2.1a cu o simplă revizie de firmware, îmbunătățind astfel experiența de vizionare.

Ajungând și la formatul HDMI 2.1a revizuit, modificările vizează introducerea unui nou sistem de modulare a semnalului video, numit Fixed Rate Link (FRL). Acesta permite majorarea suplimentară a lățimii de bandă, însă adaugă și la cerințele privind compatibilitatea cu dispozitivele folosite. O altă noutate este suportarea oficială a funcției HDMI Cable Power, eliminând nevoia pentru achiziționarea de cabluri mult mai costisitoare, prevăzute cu dispozitiv dedicat pentru amplificarea semnalului video.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult