Sony WF-1000XM5 review: căști true wireless pentru entuziaști

29.08.2023
Sony WF-1000XM5 review: căști true wireless pentru entuziaști

Anul trecut, Sony a actualizat seria de căști over-ear, cu modelul premium WH-1000XM5, iar anul acesta, compania japoneză oferă atenție și gamei high-end din categoria true wireless. Noile WF-1000XM5 vin să înlocuiască în oferta companiei modelul XM4, lansate în urmă cu mai bine de doi ani, iar îmbunătățirile promise sunt importante pentru cei care țin să dețină căștile cu cea mai bună calitate audio și cele mai avansate funcții din piață.

WF-1000XM5 reprezintă o „miniaturizare” a tehnologiilor Sony din zona true wireless

Cel mai mare upgrade pe care WF-1000XM5 l-au primit față de generația anterioară este la capitolul design. De la modelul XM3, care era voluminos și greu, modelul XM4 a venit cu o reducere a dimensiunii căștilor, iar XM5 aduce în sfârșit această serie în rând cu restul pieței. Nu mai trebuie să te cari cu o cutie mare și voluminoasă pentru a avea în buzunar cele mai performante căști true wireless. Cutia este semnificativ mai mică, similară cu o cutie pentru AirPods Pro, principalul concurent din piață. Căștile au dimensiuni reduse cu 25% față de XM4 și sunt cu 20% mai ușoare.

Sony WF-1000XM5 accessories

Carcasa este realizată dintr-un plastic mat, plăcut la atingere, însă nu mi se pare că este foarte diferit față de cel pe care l-am întâlnit pe căștile LinkBuds S, de acum câteva luni. De altfel, cele două perechi de căști sunt foarte similare din multe puncte de vedere, chiar dacă au prețuri foarte diferite.

Căștile sunt însă realizate dintr-o combinație de plastic lucios, pe margini, care asigură un design mai elegant, reflexiile luminii scoțând în evidență forma ergonomică a căștilor, realizată pentru a se mula pe interiorul urechii. Partea exterioară, unde sunt amplasate zonele tactile, are o textură mată, iar atât cutia, cât și căștile au accente aurii, care ar trebui să reflecte exclusivismul acestei perechi de căști. Căștile sunt rezistente la stropi de apă și transpirație, deci pot fi folosite pentru activități sportive, dar nu sunt rezistente la scufundări. De asemenea, cutia de transport nu are niciun fel de rezistență, deci ar fi o idee bună să o protejați mai bine.

Sony WF-1000XM5 bud

Căștile WF-1000XM5 sunt livrate într-un pachet din carton reciclat, iar singurele accesorii sunt mai multe perechi de dopuri din spumă, și un cablu de încărcare USB-C. Dopurile cu spumă sunt un bonus exclusiv acestui model, întrucât majoritatea sunt livrate cu dopuri din silicon, iar cei care vor dopuri care să izoleze mai bine trebuie să le cumpere separat.

WF-1000XM5 oferă o experiența de audiție „premium”

Chiar dacă sunt cele mai „premium” căști pentru consumatorii de rând, aceste căști nu se simt însă diferite de multe alte căști mai ieftine din piață, ceea ce sugerează că am ajuns în punctul în care piața s-a cam stabilizat și este puțin loc de inovație de acum înainte. De altfel, în afară de câteva capabilități exclusive Sony, multe căști de două ori mai ieftine, inclusiv LinkBuds S de la Sony, oferă cam aceleași capabilități.

Sony WF-1000XM5 in box front

Desigur, atunci când vine vorba despre calitatea audio, nu prea există căști de acest gen care să întreacă WF-1000XM5, dar nici modelele concurente nu sunt foarte departe. Sony are niște difuzoare de top, numite Dynamic Driver X, care redau toate frecvențele extrem de clar, alături de mai multe procesoare avansate pentru a „curăța” sunetul.

Profilul „standard” de sunet este destul de plat, poate cu puțin bas extra, dar cred că va mulțumi mulți fani ai profilurilor balansate. Există mai multe profiluri audio predefinite, sau chiar manuale, cât și un nou tip de ajustare intuitivă. Ai mai multe profiluri predefinite, pe care le poți încerca, apoi poți să rafinezi alegerea, aplicația oferind și alte profiluri secundare. După două sau trei alegeri succesive, căștile îți creează un profil personalizat, fără să modifici manual egalizatorul.

Există un procesor V2, pe care l-am mai întâlnit pe produse de la Sony, care asigură redare Hi-Res Audio pe 24 biți, cât și un LDAC integrat, care permite redare la calitate mai înaltă. De asemenea, funcția DSEE Extreme poate folosi AI pentru a îmbunătăți calitatea melodiilor compresate prin analizarea instrumentelor în timp real și îmbunătățirea definiției sunetului. În funcție de calitatea la care asculți muzica, aceste tehnologii pot face o diferență mai mare sau mai mică, dar pentru servicii de streaming, de exemplu, redarea ar trebui să fie mai clară pe aceste căști decât pe alte modele.

Sony integrează și tehnologia de sunet la 360 de grade, dar numai pe servicii care nu se regăsesc în România. Nu le poți folosi în Apple Music, de exemplu, care are suport pentru sunet 3D. Aceste căști pot însă să ofere ceva ce nu pot oferi alte căști: conectarea la un televizor Bravia cu un reciever WLA-NS7, pentru redarea de sunet spațial în format Dolby Atmos. Această funcție pare să fie dedicată celor care sunt deja în ecosistemul Sony.

Sony WF-1000XM5 buds out front

Căștile Sony au fost printre primele care au impresionat atunci când au introdus tehnologiile ANC, iar de la generație la generație, compania spune că oferă îmbunătățiri. Compania folosește câte trei microfoane de pe fiecare cască, alături de un procesor dedicat numit QN2e, pentru a realiza o izolare fonică cât mai precisă. Într-adevăr, izolarea este bună, dar cred că și căștile in-ear de acest tip și-au cam atins limitele fizice pentru cantitatea de sunet din exterior pe care pot să îl blocheze.

Chiar și cu noile dopuri din spumă și tehnologiile de anulare a zgomotului, tot nu este eliminat de tot nici măcar pentru a acoperi cele mai zgomotoase tronsoane ale metroului din București. Totuși, singurul „upgrade” real ar fi să treci la căști over-ear, întrucât nici alte căști true wireless nu pot elimina complet acel zgomot. Nu am avut niciun zbor în perioada de testare WF-1000XM5, dar din experiența cu LinkBuds S, performanța superioară a acestei perechi ar trebui să asigure o călătorie confortabilă.

Ce m-a impresionat cu adevărat este însă calitatea modului ambiental, care permite sunetului din exterior să pătrundă în căști. Sunetul captat și redat este atât de natural, iar căștile stau atât de confortabil în urechi, încât poți uita că le porți. Singurele momente în care iluzia „dispare” sunt cele în care te miști în raport cu sursa sunetelor și sunetul se mișcă dintr-o cască în cealaltă.

Sony WF-1000XM5 port

Ceva ce nu mi-a plăcut niciodată la multe perechi de căști true wireless se întoarce și pe WF-1000XM5: controlul tactil. Prefer întotdeauna controlul cu atingeri bazate pe mișcare, care detectează că am „lovit” intenționat căștile, sau controlul prin strângere, față de cel prin atingeri capacitive. Pur si simplu este greu să îți așezi căștile în ureche fără să oprești redarea, sau să schimbi melodia, sau să activezi sau să dezactivezi profilurile ANC. Toate aceste comenzi sunt personalizabile din aplicația Headphones, desigur. Căștile au inclusiv integrare cu Spotify Tap, pentru a porni redarea imediat, fără a mai porni separat aplicația de muzică. Există inclusiv posibilitatea de a accepta sau respinge apeluri prin mișcări ale capului. Am preferat să țin această funcție dezactivată, întrucât nu mi se pare tocmai ceva precis atunci când faci altceva și începe să sune telefonul.

Atunci când vine vorba despre încărcare și autonomie, acestea sunt unele dintre cele mai bine dotate căști din piață la acest capitol și probabil că motivul real pentru care să le cumperi, pe lângă calitatea audio de excepție. Avem 8 ore de redare „pe bune” la o singură încărcare a căștilor și încă 16 ore, adică două încărcări complete, în cutia de transport.

Sony WF-1000XM5 buds out

Mai mult, în doar 3 minute de încărcare, poți obține 60 de minute de redare, deci chiar și dacă, cumva, rămâi fără baterie, vei putea să revii la muzică foarte rapid. Activarea ANC va scădea perioada de redare, dar, în general, o încărcare completă ar trebui să asigure autonomie pentru majoritatea zborurilor de cursă scurtă sau chiar lungă, sau, de ce nu, majoritatea călătoriilor cu trenul sau autocarul. Încărcarea se face fie prin USB-C sau prin încărcare wireless Qi. Poți încărca astfel căștile și prin Power Share de pe telefoane compatibile.

Pe lângă Fast Pair pe Android, un avantaj pentru cei care folosesc aceste căști la un PC cu Windows este funcția Swift Pair, care permite conectarea rapidă. De asemenea, poți avea și PC-ul și telefonul conectate simultan, iar căștile vor face tranziția automat între cele două atunci când primești un apel, sau pornești redarea pe celălalt.

Concluzii

Sony WF-1000XM5 este probabil cea mai bine dotată pereche de căști din categoria true wireless de pe piață din acest moment, însă nu poate primi o recomandare ușoară decât pentru cei care nu țin cont de buget. Cei pentru care o pereche de căști de 1.600 lei reprezintă un efort financiar major, pot primi majoritatea capabilităților de pe acest model, minus tehnologiile premium, și de pe modele mai ieftine, precum LinkBuds S.

Ce primești în plus pe WF-1000XM5 este o calitate audio superioară, ANC mai performant, autonomie mai bună și mai multe opțiuni de personalizare la nivel software. Aceste capabilități fac diferența între categoria mainstream și cea premium, iar cei dispuși să plătească extra se vor bucura de toate aceste bonusuri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult