Theta: trepiedul care se îndreaptă singur, cu o singură apăsare de buton

03.02.2023

Oricine a folosit o cameră foto sau video pe un trepied știe că este necesar să fii foarte atent la mediul înconjurător și să verifici dacă aparatul este sau nu pus într-o poziție corectă pentru a realiza fotografii  sau filmări „drepte”. Asta implictă de multe ori ajustarea picioarelor trepiedului manual și folosirea unei nivele cu bulă, care este de obicei integrată în trepied. Se pare însă că tehnologia modernă poate să elimine și acești pași, prin intermediul unui trepied complet motorizat, numit Benro Theta, care se stabilizează singur.

Trepiedul Theta este modular și include picioare motorizate

Theta este un trepied produs de compania de accesorii pentru fotografie Benro, care include picioare complet motorizate. Astfel, nu este necesar decât să pui aparatul pe trepied și să îl ajustezi la înălțimea necesară. După, pentru a aduce aparatul într-o poziție dreaptă, aliniată la orizont, nu trebuie decât să apeși pe un singur buton, iar trepiedul se va ajusta singur, micșorând sau extinzând picioarele în funcție de necesități.

Întregul proces durează doar câteva secunde, iar pentru cei care vor control mai precis, există și posibilitatea de a realiza ajustări manuale la poziția trepiedului. Se pare că există și sisteme de protecție, care să asigure că aparatul nu va cădea în timpul ajustărilor. De exemplu, dacă nu ai blocat sistemele de prindere pentru extindere ale picioarelor, înainte să înceapă nivelarea automată, trepiedul le va bloca automat.

Trepiedul este realizat din fibră de carbon, pentru a fi ușor de transportat, iar capul cu bilă pe care se atașează aparatul este din aluminiu. De asemenea, pot fi atașate și alte accesorii de la Benro, realizate special pentru Theta. Trepiedul se alimentează de la un modul cu baterie, iar cei care aleg să conecteze aparatul prin cablu la trepied, pot folosi aplicația de mobil și modulul Camera Control pentru control de la distanță de pe smartphone. Există și un modul pentru livestreaming, numit GoLive, cât și un modul numit Optical Matrix Sensor, care poate ajusta automat setările camerei pentru a le adapta la lumina din mediul înconjurător. Practic, acesta este un soi de mod „auto” îmbunătățit, util în special pentru timelapse.

Prețul nu va fi „accesibil”

Desigur, prețurile pentru un astfel de trepied nu sunt tocmai accesibile, în comparație cu modele nemotorizate. Modelul de bază, Theta în varianta pentru călătorii, pornește de la 349 dolari. O versiune mai mare, Theta Max costă 399 dolari, iar modulele opționale costă între 50 și 99 dolari fiecare. Bateria, care costă 50 de dolari, nu este inclusă, și trebuie cumpărată separat, pentru a permite nivelarea automată.

Benro oferă primele unități prin intermediul Kickstarter, la prețuri speciale. Atunci când vor ajunge în magazine, prețurile vor urca la 599 dolari pentru varianta de bază și 699 dolari pentru Theta Max.

sursa: Benro

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult