Tot ce ar trebui să ştii despre căştile cu anularea zgomotului ambiental

08.07.2021
Tot ce ar trebui să ştii despre căştile cu anularea zgomotului ambiental

Întrucât se referă la două tehnologii diferite, termenul de anulare a zgomotului poate fi confuz. Dacă înainte de 2000, când se vorbea despre căşti cu anularea zgomotului ambiental, beneficiile erau doar pentru apelant, pentru care zgomotul de fond era redus cu până la 75%, începând cu 2015 a apărut tehnologia care aduce beneficii de ambele părţi. Aceste căşti sunt compatibile cu telefoanele de birou, cu computerele, cu aplicaţiile mobile şi cu dispozitivele Bluetooth.

La ce se referă anularea zgomotului ambiental şi cum se realizează?

Anularea zgomotului ambiental constă în eliminarea vocilor şi sunetelor din fundal, astfel încât receptorul să primească doar mesajul apelantului şi invers. Dacă luăm în considerare căştile pentru mediile zgomotoase de nivel profesional precum call centerele, vom afla că au un microfon încorporat pentru anularea zgomotului, acesta îi ajută pe apelanţi să audă mai bine, dar nu şi pe cel apelat.

Odată cu progresele tehnologice şi creşterea cererii din partea utilizatorilor care lucrează în birouri gălăgioase sau de acasă, a fost posibilă şi crearea căştilor care elimină zgomotul din difuzor. Acest lucru îi ajută pe utilizatori să regleze nivelul zgomotului din fundal şi să se concentreze mai bine pe apeluri, fără a fi distraşi de ambient.

De asemenea, important de menționat este faptul că această tehnologie anulează și zgomotele repetitive, precum motorul avionului. Această tehnologie a fost utilizată inițial în domeniul aviației, povestea începând în anul 1978, atunci când doctorul Amar Bose, în timpul unui zbor, și-a dorit să utilizeze o pereche de căști de la bordul avionului, însă a observat cu dezamăgire că sunetul se auzea cu mari dificultăți din cauza zgomotului puternic produs de avion.

În acel moment a decis să înceapă o cercetare, în cadrul propriei corporații denumită Bose, pentru a găsi o soluție de anulare a zgomotului ambiental produs de aparatul de zbor. Astfel, după ani de studii și testări, s-a lansat pe piață prima pereche de căști cu anulare a zgomotului, realizate pentru industria aeronautică, iar mai apoi pentru publicul larg.

Cum funcționează un microfon de anulare a zgomotului?

Un microfon cu anularea zgomotului are două sau mai multe microfoane care captează sunetele din direcţii diferite. Astfel, microfonul principal este orientat spre gură, în vreme ce microfoanele secundare captează sunetele ambientale din toate direcţiile. Astfel, căștile cu reducerea zgomotului de fundal vizează transmiterea sunetului vocii şi reduc electronic sunetele din fundal, ceea ce face ca mesajul să se audă clar pentru apelant.

Microfoane cu anulare a zgomotului – cine are nevoie de ele?

În cazul căştilor fără braţ, microfoanele sunt încorporate în dreptul urechii şi vizează zona din jurul gurii. Dezavantajul modelelor care au un microfon încorporat în cablu este că sunt predispuse să capteze un zgomot de fond suplimentar şi să îl transmită apelantului. De aceea, aceste modele ar trebui evitate de către cei care doresc cel mai bun sunet posibil pentru apelanţi.

Dacă lucrezi într-un birou zgomotos sau de acasă, vei dori un model de căşti cu braţ şi microfon de anulare a zgomotului – este esenţial pentru calitatea sunetului. Vrei ca apelantul să te audă pe tine, fără a fi distras de zgomotele de fundal. De asemenea, pentru performanţe maxime, va trebui să reglezi braţul microfonului astfel încât capătul său să fie la cel mult două degete de colţul gurii. În acest mod, microfonul va şti care este vocea ta şi nu o va confunda cu zgomotele de fundal pe care le-ar putea percepe dacă este orientat greşit.

Tehnologii care înlătură zgomotele perturbante

Pentru că în prezent sunt tot mai mulţi oameni care lucrează de acasă, a apărut necesitatea specială de căşti care înlătură lătratul câinilor şi zgomotul produs de copiii care se joacă. Un microfon obişnuit cu anularea zgomotului ambiental vizează doar vocile umane şi zgomotul specific unui birou, reducându-l cu până la 75%. Dar, dacă trebuie să lucrezi într-un mediu zgomotos, vei avea nevoie de o tehnologie specială care să creeze o barieră eficientă pentru a înlătura sau diminua orice zgomot de fundal din afara zonei tale de lucru.

Cum funcționează un difuzor de anulare a zgomotului?

Difuzoarele de anulare a zgomotului ajută utilizatorul căştii să audă mai bine în mediile zgomotoase şi să evite zgomotele de fundal, care i-ar putea distrage atenţia. Reducerea pasivă a zgomotului se referă la construcţia fizică a căştilor. Cu cât difuzorul şi căptuşeala sau pernele de la urechi sunt mai mari, cu atât bariera în fata zgomotului este mai eficientă.

Anularea activă a zgomotului se realizează prin microfoane interne care receptează sunetele din fundal şi generează electronic o undă sonoră inversă, pe care o transmite în difuzor pentru a elimina zgomotele de fundal.

De asemenea, căștile wireless cu anularea zgomotului sunt fabricate din materiale premium, care le conferă rezistență la factorii ce pot deteriora, precum transpirația, și care oferă confort permanent, chiar și după o perioadă lungă de purtare, datorită materialelor moi.  Unele modele sunt îmbrăcate în piele de tip Alcantara ce este recunoscută ca fiind utilizată adesea pentru tapițeriile din interiorul mașinilor și chiar a  iahturilor.

Așadar, căștile wireless cu anularea zgomotului ambiental de la Bose reprezintă alegerea ideală pentru persoanele dornice să se bucure de un sunet de calitate și de ultimele inovații în tehnologie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult