Ultima suflare pentru Stadia: Google va activa Bluetooth-ul în controller-ul dedicat serviciului

14.01.2023
Ultima suflare pentru Stadia: Google va activa Bluetooth-ul în controller-ul dedicat serviciului

Stadia a intrat pe ultima sută de metri. Serviciul de streaming de jocuri video de la Google se va închide oficial pe data de 18 ianuarie, iar compania a luat măsuri treptate în ultimele câteva luni pentru a se asigura că utilizatorii știu acest lucru și că nu își vor mai cheltui banii pe un serviciu „mort”. Singura problemă rămânea hardware-ul, adică controller-ul dedicat serviciului, care, fără serverele Stadia devenea o bucata de plastic inutilă. Se pare că odată cu închiderea serviciului, acest controller va primi un update care permite conectarea lui la PC sau alte dispozitive prin Bluetooth.

Controller-ul Google Stadia nu va rămâne bucată de plastic inutilă după închiderea serviciului

Primii pași pentru închiderea Stadia au fost luați încă din toamnă, când compania a oprit posibilitatea de a cumpăra conținut pe platformă, iar cei care aveau abonamente Stadia Pro au primit acces gratuit la acestea. Apoi, Google a returnat banii tuturor celor care au cumpărat jocuri de pe platformă, dar nu și celor care au fost abonați de-a lungul timpului.

Unii dezvoltatori de jocuri au ales să ofere clienților Stadia fie jocul pe care l-au cumpărat pe platformă gratuit pe alte servicii non-streaming, fie le-a permis să își transfere salvarea de pe Stadia pe o altă platformă pentru a nu pierde progresul făcut joc.

Controller-ul era însă un punct sensibil, întrucât cei care l-au cumpărat, de multe ori alături de un Chromecast Ultra, nu aveau ce să facă cu el altfel. Sigur, acesta funcționa și prin cablu, însă la interior se găsește un cip și antene care permit atât conexiuni Wi-Fi, cât și conexiuni Bluetooth. Implicit, acest controller funcționează exclusiv prin Wi-Fi, trimițând apăsările de butoane direct către serverul pe care jocul rulează, pentru a asigura un timp de răspuns cât mai mic. Restul de servicii de streaming comunică cu controller-ul exclusiv prin intermediul dispozitivului la care este conectat.

Google a confirmat că va lansa o aplicație dedicată controller-ului Stadia, care va permite actualizarea acestuia la o nouă versiune software, care va permite activarea funcționalității Bluetooth. Astfel, cei care dețin un astfel de accesoriu vor putea să îl folosească alături de un PC, sau de alte dispozitive, precum smartphone-uri sau tablete. Aplicația va fi lansată săptămâna viitoare în preajma închiderii serviciului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult