Xiaomi Smartmi PM2.5 – dispozitiv pentru monitorizarea calității aerului (REVIEW)

11.07.2020
Xiaomi Smartmi PM2.5 - dispozitiv pentru monitorizarea calității aerului (REVIEW)

Dacă pe durata măsurilor de carantină aerul din București aproape că semăna celui de munte, între timp, calitatea aerului a revenit la „normalul” cu care ne-am obișnuit, monitorizarea calității aerului redevenind o preocupare majoră.

Mai ales în contextul pandemiei actuale, calitatea aerului respirat este mai mult decât un factor de disconfort, plămânii slăbiți de expunerea zilnică la poluarea urbană putând ceda mai ușor în situații limită, cum ar fi o formă severă de boală COVID-19. Folosit în deplasările zilnice, un dispozitiv portabil pentru monitorizarea calității aerului ne poate ajută să ne limităm expunerea, în timp, căpătând o condiție fizică mai bună.

De ce merită să ai la tine un dispozitiv pentru monitorizarea calității aerului

Folosit în varii momente ale zilei, purificatoare de aer ne poate ajuta să identificăm și, atât cât este posibil, să limităm expunerea la medii excesiv de poluate. Putem face asta în mai multe feluri: schimbând traseul către serviciu, purtând o mască certificată pentru reținerea particulelor fine din aer (ex. N95), instalând purificatoare de aer în locuință și încăperile unde petrecem mult timp.

Un dispozitiv pentru monitorizarea calității aerului poate fi privit și ca pe un mijloc de a proba calitatea aerului în zone presupus sigure. Spre exemplu, se poate întâmpla ca aerul „de munte” din stațiunea de vacanță aleasă să fie la fel de poluat ca într-o metropolă aglomerată, doar pentru că traficul auto este prea aglomerat în zona respectivă și condițiile meteo favorizează producerea unui blocaj atmosferic, ținând aerul încărcat de particule nocive în apropierea solului.

O altă situație relativ comună în care putem ajunge să ne expunem poluării excesive fără să realizăm este în timpul călătoriilor cu autoturismul. Un vehicul prost întreținut cu probleme la sistemul de eșapament, eventual diesel, poate elimina noxe și particule dăunătoare care să fie aspirate în concentrație mare prin sistemul de ventilație la mașinii. Mirosul de eșapament, amețeli, oboseală inexplicabilă sau chiar stări de vomă – toate acestea sunt sesizate de regulă abia după ce am fost expuși la o doză foarte mare de poluanți. Prin comparație, cu un dispozitiv portabil de monitorizare a calității aerului precum Xiaomi Smartmi PM2.5 vom fi alertați încă din primele secunde de situația periculoasă la care ne expunem.

Numai bun de purtat în buzunar, Xiaomi Smartmi PM2.5 încorporează un senzor cu tehnologie laser, asigurând măsurarea precisă a concentrației de particule din aer, cum sunt cele de tipul PM10 și PM2.5 – cele mai dăunătoare și ușor absorbite în alveolele plămânilor.

Xiaomi Smartmi PM2.5 Air Detector

Prevăzut cu acumulator propriu, dispozitivul poate fi folosit de aproximativ 120 de ori înainte de a avea nevoie de reîncărcare. Odată pornit, funcționează până la 30 minute în regim continuu, iar dacă este conectat la o sursă de energie folosind cablul USB, va porni și va funcționa în regim continuu pe toată durata de timp în care este alimentat. Astfel, Smartmi PM2.5 poate o adiție excelentă la bordul autoturismului, în sensul că vei putea urmări permanent nivelul de poluare la care te expui și interveni atunci când este necesar (ex. comutând aeroterma în modul de recirculare atunci când treci prin zone foarte poluate și înlocuind filtrul de habitaclu colmatat, dacă nivelul de particule măsurat rămâne constant la un nivel ridicat.). Desigur, poți lua detectorul portabil cu tine atunci când te deplasezi la pas.

Pentru a simplifica evaluarea nivelului de poluare, valoarea numerică măsurată este complementată cu un indicator de tip semafor, indicând verde pentru o concentrație între 0 și 75 a particulelor PM2.5, portocaliu pentru intervalul 76-150 și roșu pentru orice concentrație mai mare de 150µg (limita de măsurare a dispozitivului este 600µg/m3 aer).

Important de știut, potrivit legislației europene, orice concentrație a PM2.5 mai mare de 25µg/m3 depășește limita maximă considerată sigură pentru expunerea pe termen lung. Totuși, dacă această valoare nu este depășită frecvent în locuința sau spațiul unde lucrăm, nu ar trebui să ne facem prea multe griji, problemele apărând cu adevărat abia de la nivelurile de alertă indicate de aparat.

Un alt aspect important de care trebuie ținut seama, dispozitivul este extrem de sensibil la fumul de țigară, arătând „roșu” chiar și la concentrații considerate acceptabile din punct de vedere al mirosului. Astfel, chiar și la o folosirea ocazională am putea descoperi că fumatul pasiv este mult mai dăunător decât pare.

Intrând la capitolul excepții, măsurătorile oferite nu ar trebui luate prea mult în seamă atunci când gătim, sau dacă folosim alte dispozitive care emană aerosoli (umidificatoare de aer, șpray-uri cu parfum).

Concluzie

Având în vedere evoluția evenimentelor recente, un dispozitiv pentru monitorizarea calității aerului poate fi deosebit de folositor. Pornind de la idea că problemele ignorate nu dispar și nici nu se rezolvă de la sine, măsurarea calității aerului în diverse locații și momente ale zilei poate oferi motivația necesară pentru alte măsuri beneficie pentru sănătatea personală, ducând în cele din urmă la schimbarea pe termen lung a stilului de viață.

Folositor în viața de zi cu zi, detectorul Xiaomi Smartmi PM2.5 poate fi achiziţionat la preţul de 38 euro din oferta magazinului TOMTOP.COM. Puteți folosi codul de discount TTXMPMS pentru o reducere suplimentară de preț la 37.59 euro, ce include și costul transportului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult