Noile MacBook Air și MacBook Pro 13”: care dintre ele merită banii tăi?

28.05.2020
Noile MacBook Air și MacBook Pro 13”: care dintre ele merită banii tăi?

Noul MacBook Pro are un preț de pornire de 1299 USD și are o tastatură modernizată și mai mult spațiu de stocare. Pentru putere mai mare de procesare și memorie generoasă vei cheltui 1.799 USD.

Cu toate astea, noul MacBook Pro 13” se va lupta în primul rând cu noul MacBook Air, lansat în urmă cu două luni de Apple. Acesta are aceeași tastatură Magic Keyboard, același spațiu de stocare și RAM, un procesor nou, dar cu un preț de plecare de 999 USD.

Așadar, care dintre aceste două laptopuri merită banii tăi?

Procesor, memorie și stocare

Pe hârtie, MacBook Pro ar trebui să fie mai puternic decât MacBook Air, întrucât se adresează în principal utilizatorilor profesioniști, în timp ce modelul mai ieftin are în vedere portabilitatea. Dar situația este de fapt destul de complicată.

Da, procesorul MacBook Pro rulează mai rapid, dar variantele de 1.299 USD și 1.499 USD au procesoarele Intel Core i5 mai vechi, de a 8-a generație, în timp ce toate configurațiile disponibile ale MacBook Air sunt livrate cu procesoarele Intel din noua generație, a 10-a. Dacă vrei un procesor Intel de 10 gen pe următorul tău MacBook Pro, va trebui cheltuiești 1.799 USD.

De asemenea, toate variantele MacBook Air sunt livrate cu noua memorie RAM LPDDR4X de 3.733MHz. Din nou, doar modelul MacBook Pro de 1.799 de dolari vine cu aceste cipuri rapide de RAM, în timp ce cele două variante mai ieftine au memoria LPDDR3 de 2.133MHz.

Când vine vorba de stocare, cele două laptopuri sunt la aproape la fel – încep cu 256 GB de stocare SSD, dar doar MacBook Pro poate găzdui 4 TB.

Ecran, dimensiune și greutate

MacBook Air din oferta eMAG este un laptop foarte ușor. La 1.29 kilograme, este cu 0.11 kilograme mai ușor decât MacBook Pro. Totuși, lățimea și lungimea sunt identice, diferența fiind dată de grosimea a celor două, insignifiantă în utilizarea de zi cu zi.

Pentru o lungă perioadă de timp, Air a avut un display considerabil mai rău decât Pro, dar acum ambele dispozitive au ecran Retin, cu o rezoluție de 2.560×1.600 pixeli și tehnologie True Tone. Singura diferență este suportul Wide Color (P3) pe MacBook Pro.

Durata de viață a bateriei

Fiind puțin mai gros decât MacBook Air, Pro ar trebui să pună o baterie mai mare, nu? Acest lucru este adevărat, dar, având în vedere că are și un procesor mai rapid, Apple menționează 10 ore de navigare conform propriilor standarde de măsurare, în timp ce Air va oferi 11 ore.

Pro are însă un avantaj notabil: încărcare mai rapidă. Vine la pachet cu un adaptor de alimentare USB-C de 61 W, în timp ce Air are o versiune de 30 W.

Porturi, tastatură, Touch ID, Touch Bar

Air și Pro încep cu aceeași cantitate de porturi Thunderbolt: două. Ambele modele au acum tastatura Magic Keyboard și ambele au un senzor de amprentă Touch ID, situat în colțul din dreapta sus. Există însă o diferență notabilă: MacBook Air are taste funcționale fizice, în timp ce Pro înlocuiește cele cu Touch Bar.

Preț și concluzie

Air este o variantă competitivă și, în unele moduri, depășește mai costisitorul Macbook Pro. Are o memorie RAM mai rapidă și un procesor mai nou (în comparație cu modelul Pro de bază). Este mai subțire și mai ușor, păstrând același afișaj. Are chiar o durată de viață mai bună a bateriei.

Dacă  cea mai mare parte a aplicațiilor pe care le vei folosi nu sunt foarte intense, dacă nu îți pasă de Touch Bar sau de încărcarea mai rapidă, Air este alegerea mai bună. Adaugă încă 8GB RAM pentru 200 USD și tot vei cheltui mai puțin decât dacă ai căuta un MacBook Pro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News