Cum să îți scapi grădina de buruieni cu plasa umbrire

28.01.2022
Cum să îți scapi grădina de buruieni cu plasa umbrire

Ai decis că vrei o viață mai bună pentru familia ta, așa că te-ai hotărât să faci unele schimbări în acest sens. O grădină de legume este una dintre ele, pentru că îți dorești să le oferi șansa copiilor de a consuma cele mai bune și natural fructe și legume. Destul de rapid îți dai seama că nu este chiar atât de ușor de cât pare, este nevoie de multă muncă. Și, mai ales… permanentă. Buruienile ți se par de-a dreptul enervante, și parcă nu ai vrea să folosești un pesticid pentru distrugerea lor, deoarece în acest fel ataci și planta pe care vrei să o menții cât mai naturală. Și atunci, ce faci, renunți? Nu, desigur, pentru că există mai multe metode prin care poți să scapi în mod natural de buruieni și să te bucuri de roade bogate, delicioase și sănătoase.

Valorifică tot spațiul pe care îl ai la dispoziție

Orice zonă din grădina ta de legume care nu este cultivată este ca un fel de invitație pe care o faci buruienilor, ca să își facă simțită prezența. De aceea, valorifică la maximum tot spațiul pe care îl ai la dispoziție. De asemenea, sapă pământul mai des și vei tăia rădăcinile buruienilor, care se înmulțesc de-a dreptul alarmant. Este o metodă destul de eficient, dar care implică destul de multă muncă, dar și o doză de risc, deoarece poți tăia și rădăcinile plantelor de care chiar aveai nevoie. Dar, cu puțină experiență dobândită în timp, se dovedește a fi foarte eficientă.

Mulci și plasă de umbrire

Mulcirea este o metodă excelentă prin care te poți asigura că plantele tale se vor dezvolta armonios, vei scăpa de buruieni și chiar vei avea parte de culturi mai timpurii. Există două metode prin care poți să o faci: folosind mulci organic sau anorganic, ambele cu același scop: menținerea temperaturii și umidității solului la un nivel optim, dar și împiedicarea dezvoltării buruienilor. Mulciul organic este alcătuit din resturi vegetale, în timp ce cel anorganic se referă în special la unele materiale nețesute, pietriș, spanbond și altele.

De asemenea, de mare ajutor îți este și plasa umbrire, folosită în cazul solariilor și a serelor, prin care reușești să împiedici razele puternice ale soarelui să atace plantele din interior. Cu ajutorul acestei plase de umbrire se produce o combinație perfectă între căldură și ventilație, iar plantele au condițiile ideale pentru a se dezvolta armonios. Și, să nu uităm, pe perioada verii plasa de umbrire te ajută să faci mari economii, deoarece sistemul de răcire va funcționa mai eficient. O plasă de umbire 40 este excelentă în seră.

Îndepărtează permanent buruienile

O grădină mereu curată nu este doar una care arată precum una desprinsă din paginile unei reciste de specialitate, dar înseamnă că și buruienile nu se găsesc aici. Buruienile consumă nutrienții din sol de care plantele tale au nevoie, așa că trebuie să te asiguri că le îndepărtezi constant. Pentru a nu munci non stop la smulgerea buruienilor, rupe-le frunzele și florile înainte de apariția semințelor, pentru a evita înmulțirea accelerată a acestora.

Nu săpa dintr-o dată toată grădina

Chiar dacă vrei să mai reduci din volumul de muncă, nu rezolvi nimic dacă sapi toată grădina deodată, dar plantezi doar deocamdată doar pe o suprafață mică. Nu doar că, de fapt, vei munci mai mult, dar le vei oferi buruienilor acel teren propice pentru a se dezvolta mai bine. Și nu credem că acesta era scopul tău, nu?

Ai grijă de marginea exterioară a grădinii

Una dintre greșelile cele mai frecvente în cazul tinerilor fermieri se referă la îngrijirea corectă a marginii exterioare a grădinii. Nu doar interiorul contează! Gândește-te că la marginea exterioară a grădinii se găsesc multe buruieni, care abia așteaptă să își întindă rădăcinile și în grădina ta. Sapă un șanț adânc, dar îngust pe lângă hardul grădinii tale, acoperă-l cu folii groase din plastic, apoi îl poți umple cu pietre. Această metodă va aduce și un aspect deosebit grădinii tale, dar va împiedica buruienile să… dea atacul.

Nu folosi buruieni pentru mulciul organic

Mulciul organic este preferat de mulți fermieri, pentru că îi oferă solului și plantelor multe dintre substanțele benefice de care are nevoie. Și în acest scop, printre resturile vegetale utilizate se află buruienile. Dacă nu ai încă suficientă experiență în domeniu, riști să le folosești pe cele care sunt înflorite sau au legat deja semințe. Și atunci, îți dai seama și singur care sunt efectele: de fapt, vei contribui singur la înmulțirea buruienilor, când scopul tău era de fapt cel invers.

Razele soarelui pot fi benefice

O altă metodă foarte eficientă de îndepărtare a buruienilor în mod natural este să te folosești de razele puternice ale soarelui. Astfel, pe o suprafață mai mică, pe care intenționezi să plantezi de exemplu niște ardei gras, sapă mai întâi bine pământul, după care îl vei uda din plin. Acoperă apoi suprafața cu o folie de plastic, ale cărei margini le îngropi bine, pentru a nu lăsa aerul să pătrundă. Lasă razele puternice ale soarelui să încingă bine folia de plastic timp de aproape o lună de zile. Semințele de buruieni vor fi distruse, iar tu vei putea planta acolo ceea ce ți-ai propus.

Smulge din rădăcină buruienile

Cea mai simplă metodă prin care poți să scapi de buruieni este să le smulgi efectiv din rădăcină, pe fiecare în parte. Pentru a nu risca să le rămână rădăcinile în sol, udă bine grădina. Se vor smulge mult mai ușor și eficient. Este o treabă destul de dificilă și implică mult efort fizic, dar și mizerie, dar rezultatele sunt pe măsură.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult