Vodafone inaugurează Innovation Hub în cadrul UPB, un centru de excelență echipat cu cele mai noi tehnologii pentru cercetare și dezvoltare

04.05.2023
Vodafone inaugurează Innovation Hub în cadrul UPB, un centru de excelență echipat cu cele mai noi tehnologii pentru cercetare și dezvoltare

Vodafone a inaugurat astăzi, 4 mai 2023, Innovation Hub, un de excelență pentru cercetare și dezvoltare digitală din cadrul Universității Politehnice din București. Acesta va pune la dispoziția studenților și profesorilor acces la tehnologii de viitor și soluții digitale prin intermediul căruia vor putea dezvolta noi proiecte și pentru a realiza cercetare în domeniul tehnologiei la un nivel înalt.

Vodafone Innovation Hub include echipamente 5G, IoT și AI pentru susținerea proiectelor din cadrul Politehnicii din București

În cadrul Vodafone Innovation Hub, studenții vor putea participa la activități didactice și de cercetare, iar acest spațiu va susține și startup-uri din domeniul tehnologiei, ajutându-le să își atingă potențialul mai repede. Acest centru de excelență este unul multidisciplinar, fiind dedicat celor care studiază sau realizează cercetare în domenii precum electronică, telecomunicații și tehnologia informației.

Vodafone a echipat Innovation hub cu echipamente de ultimă generație pentru a asigura studiul și cercetarea la cele mai noi standarde. Există o rețea 5G de tip New Radio și NB-IoT, senzori pentru aplicații medicale, sisteme de dezvoltare Internet of Things și 5G, algoritmi AI cu procesare de tip Edge, folosiți în telecomunicații și IoT, prelucrare de sunet și video sau chiar în domeniul dronelor. Aceste tehnologii sunt utile inclusiv în domeniile AR/VR și Mixed Reality, putând fi folosite pentru realizarea de „geamăn digital”, adică reprezentarea realistă a unei persoane în metavers. Alte zone de cercetare asistate de AI pot fi sisteme de comunicații deschise, robotică, nanosateliți, rachete spațiale sau 3D Printing și platforme de virtualizare în cloud.

Vodafone dorește ca acest centru de excelență să ajute la formarea de noi profesioniști în aceste domenii în România:

„În 25 de ani, de când Vodafone este prezentă în România, nu am încetat să investim în societate și în educație prin proiecte pe care le-am susținut, prin inovație și tehnologie, prin parteneriate puternice precum acesta. Trăim într-o lume dinamică, tehnologia evoluează într-un ritm alert, iar rolul Vodafone este să investească în generația de mâine. Onorăm această promisiune prin laboratorul inaugurat astăzi. Este mai mult decât o investiție strategică, este o garanție că cei mai buni specialiști pot să ofere educație continuă și să formeze noi profesioniști. Politehnica este unul dintre centrele de excelență care ajută România să rămână în vârful clasamentelor în materie de IoT, AI, Open RAN și tehnologii ale viitorului, iar Vodafone este unul dintre cei mai mari promotori ai digitalizării României”, a declarat Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România.

vodafone innovation hub upb 2

Rectorul Politehnicii din București, Mihnea Costoiu, spune că acest parteneriat va păstra universitatea în vârful inovației din regiune:

„Universitatea Politehnica din București este recunoscută ca fiind unul dintre cei mai importanți formatori de ingineri înalt specializați din regiune, poziție care face ca absolvenții noștri să fie foarte căutați de marile companii angajatoare. Este o poziție privilegiată care nu ar fi fost posibilă fără parteneri dedicați educației, cercetării și digitalizării, cum este Vodafone România. Prin acest parteneriat, compania încurajează inovația și dezvoltarea profesională și consolidează obiectivele noastre comune, anume de a rămâne la vârful inovației și de a oferi studenților, masteranzilor și doctoranzilor acces la tehnologii de ultimă generație și la soluții digitale avansate, care îi ajută să își dezvolte proiectele la cel mai înalt nivel”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București.

Vodafone Innovation Hub va fi la dispoziția studenților, masteranzilor și doctoranzilor care urmează cursurile UPB atât pentru proiecte avansate precum cele de diplomă, cât și pentru proiecte de la laboratoarele săptămânale sau competiții internaționale. Totuși, și alți studenți, de la alte universități din țară care au proiecte sau parteneriate cu UPB vor putea de asemenea să acceseze echipamentele.

Vodafone Innovation Hub 3

Centrul de excelență Vodafone Innovation Hub este o parte a Memorandumului de Colaborare semnat între Vodafone și UPB în 2022, care a fost realizat pentru a crește calitatea educației și a susține tranziția către capabilități digitale și folosirea tehnologiei avansate în mediul academic, cât și pentru implementarea de proiecte de cercetare și dezvoltare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult