15 aplicaţii de Android in Play Store care afişează reclame fără acordul utilizatorilor

15.10.2019
15 aplicaţii de Android in Play Store care afişează reclame fără acordul utilizatorilor

Sophos, o companie de cercetare în domeniul securităţii digitale, a realizat o listă cu aplicaţii de tip adware pentru Android, care ar putea fi ascunse pe dispozitivele câtorva milioane de utilizatori din toată lumea. Compania avertizează că aceste aplicaţii au fost disponibile în Google Play Store şi că acestea ar putea fi instalate pe telefoane, chiar dacă nu apar în listele de aplicaţii. Din fericire, există posibilitatea de a le găsi şi dezinstala.

În cazul în care apar din senin reclame în aplicaţii şi în interfaţa telefonului vostru Android, s-ar putea să aveţi instalată o aplicaţie de tip „Adware”. De multe ori, aceste aplicaţii sunt „mascate” drept aplicaţii utile precum editoare de imagini, cititoare de coduri QR sau aplicaţii de productivitate, iar Google le aprobă pentru publicare pe Google Play Store. Acestea ar putea fi scoase de Google după o perioadă, dacă primeşte plângeri din partea utilizatorilor, însă aplicaţiile rămân instalate pe telefoanele celor care le-au descărcat deja.

Mai mult, unele folosesc o metodă foarte ingenioasă pentru a rămâne pe dispozitive. După instalare, acestea afişează un mesaj care spune că aplicaţia este „incompatibilă” cu telefonul. Când te întorci în meniul principal, aceasta dispare din lista de aplicaţii instalată. Desigur, aceasta rămâne activă pe telefon şi poate fi găsită în lista de procese active. Totuşi, dezvoltatorii încearcă să mascheze numele procesului, pentru a fi greu de identificat.

Lista publicată de Sophos include 15 aplicaţii periculoase pentru Android. Acestea sunt listate după numele proceselor, care pot fi oprite şi dezinstalate folosind meniul Setări > Aplicaţii. Dacă găsiţi una dintre aceste aplicaţii în listă, este important să le opriţi imediat. Nu numai că reclamele afişate de ele sunt enervante şi vă pot afecta experienţa de utilizare a telefonului, însă acestea consumă trafic internet şi baterie în plus. Mai mult, reclamele ar putea duce către site-uri „dubioase”, care ar putea să încerce să vă fure datele personale sau conturile online.

15 aplicaţii de tip „adware” pentru Android

 1. free.calls.messages
 2. com.a.bluescanner
 3. com.bb.image.editor
 4. com.cc.image.editor
 5. com.d.bluemagentascanner
 6. com.doo.keeping
 7. com.e.orangeredscanner
 8. com.hz.audio
 9. cos.mos.comprehensive
 10. com.garbege.background.cutout
 11. com.hanroom.cutbackground
 12. com.jiajia.autocut.photo
 13. com.jiakebull.picture.background
 14. com.fruit.autocut.photo

În cazul în care încă aveţi aplicaţiile în lista din App Tray, iată cum arată pictogramele pentru a le putea identifica mai uşor:

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult