Android a împlinit 13 ani – cum arătau anunțul de lansare și telefonul de debut

06.11.2020
Android a împlinit 13 ani - cum arătau anunțul de lansare și telefonul de debut

Prezentat oficial pe 5 noiembrie 2007, sistemul de operare Android a debutat comercial abia pe 23 septembrie 2008, Google nefiind tocmai sigur de succesul său.

Pentru cine ține evidența, sistemul iOS a debutat pe 29 iunie 2007, succesul instant avut de Apple cu primul model iPhone aruncând rivalul Google într-o cursă contracronometru pentru livrarea unei alternative care să-i prevină eventuala cădere în irelevanță, pe măsură ce atenția consumatorilor se mută tot mai mult în sfera dispozitivelor smartphone.

Privit cu neîncredere de șefii Nokia și luat în râs de conducerea Microsoft, conceptul de smartphone care-ți pune în palme întreaga putere a unui PC nu a fost ignorat și de Google, compania anunțând pe 5 noiembrie 2007 „Open Handset Alliance”, o inițiativă care invita orice producător hardware dornic de afirmare să dezvolte telefoane inteligente în jurul unei platforme software comune. Vestea apărea la capătul unui șir de speculații, cum că Google pregătește Gphone, un dispozitiv care să concureze iPhone.

android

În realitate, viziunea Google era chiar mai ambițioasă, compania intenționând dezvoltarea unui întreg ecosistem software centrat în jurul propriei oferte de servicii, sub forma unui sistem de operare pe care orice producător OEM, mare sau mic, să-l poată folosi. Planul era ca ambele părți să aibă de câștigat. Pe de o parte, dezvoltatorii de telefoane cu Android primeau o platformă software gata de folosit și cu acces la o vastă colecție de aplicații dezvoltate de terți. În schimb, Google își poate extinde neîngrădit portofoliul de servicii către utilizatorii de Android, cei din urmă fiind la fel de încântați să participe la acest aranjament din care toată lumea are de câștigat.

Totul a pornit de la ă achiziționarea unui mic startup numit „Android”,  controlat de acum celebrul programator-vizionar Andy Rubin. Concret, dezvoltarea nucleului Android a început cu 22 de luni înainte ca Google să intre, oficial, în rol principal.

Printre entuziaștii Android s-au numărat companii precum Motorola, Qualcomm, HTC și T-Mobile, dornice să contribuie pentru livrarea hardware-ului și a parteneriatelor necesare pentru impunerea platformei aflate la început de drum.

Android

Google a promis că Android va schimba status quo-ul dictat de Apple, reușind în prezent să adjudece 72% din piața smartphone globală.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult