Google îți oferă VPN gratuit, dacă plătești 10 dolari/lună pentru un abonament Google One

30.10.2020
Google îți oferă VPN gratuit, dacă plătești 10 dolari/lună pentru un abonament Google One

Atingând și subiectul protejării intimității și anonimizarea sesiunilor de navigare pe internet, putem doar să ne întrebăm de ce ar dori cineva să aleagă tocmai serviciile VPN oferite de Google, compania care și-a clădit un adevărat imperiu de pe urma colectării sistematice și valorificarea în scop publicitar a informațiilor obținute despre utilizatorii produselor sale.

Foarte populare în regiuni ale lumii controlate de regimuri autoritare, serviciile VPN sunt căutate și de cei care vor să ocolească restricțiile impuse pe criterii geografice, de unii furnizori de servicii online.

VPN „gratis”, de la Google

vpn google

Denumit VPN for Android, serviciul oferit „gratuit” este de fapt un beneficiu câștigat prin contractarea unui pachet Google Drive/Gmai/Google Photos cu 2 TB spațiu de stocare. Există și o reducere suplimentară, utilizatorii care alegă să achite în avans tariful pentru un an întreg plătind doar 10 luni din 12m respectiv 99.99 dolari.

Dacă stai să analizezi puțin, realizezi că suma cerută este doar puțin mai mult decât prețul unui HDD de capacitate similară, doar că datele stocate sunt accesibile de oriunde ai la dispoziție o conexiune la internet. Mai mult decât atât, perspectiva pierderii datelor în eventualitatea defectării dispozitivului de stocare este practic exclusă, Google garantând pentru toate datele clienților săi.

Dacă mai pui la socoteală și faptul că ajungă să folosești în mod activ spațiul de stocare plătit în scopuri precum păstrarea unui număr practic nelimitat de email-uri primite în contul Gmail, sau salvarea automată a tuturor pozelor obținute cu telefonul mobil la calitate originală, deja vorbim despre o ofertă foarte tentantă.

Revenind însă la serviciul oferit, conectarea VPN prin Google poate fi deopotrivă cea mai sigură și riscantă afacere. Pe de o parte, în ce furnizor VPN să ai mai multă încredere decât o companie cu anvergură globală, recunoscută și teoretic ușor de tras la răspundere, găzduită într-o țară „liberă”. Pe de altă parte, Google este cam prima noțiune ce-ți vine în gând atunci când iei în considerare bifarea modului „Incognito” în speranța că nu vei fi urmărit pas-cu-pas în timp ce tastezi adresa acelui website despre care nu vrei să știe nimeni.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult