Android va permite ”arhivarea” aplicațiilor rar folosite, ca alternativă la dezinstalarea permanentă

13.03.2022
Android va permite ”arhivarea” aplicațiilor rar folosite, ca alternativă la dezinstalarea permanentă

Google pregătește o nouă funcție pentru dispozitivele cu sistem Android, asistând ”arhivarea” la cerere sau automată a aplicațiilor rar utilizate.

Aplicațiile astfel arhivate vor ocupa cu până la 60% mai puțin spațiu de stocare, putând fi restaurate în câteva secunde dacă ai din nou nevoie de ele. Un alt avantaj ar fi și că setările personalizate nu sunt pierdute, cum ar fi cazul la dezinstalarea și reinstalarea manuală a aplicației respective.

Opțiunea de arhivare a devenit posibilă prin introducerea unui nou tip de APK, facilitând „spargerea” aplicațiilor în pachete mai mici, separând elementele care asigură funcționalitatea esențială (ex. recepționarea de notificări, afișarea interfeței) de funcțiile mai avansate sau pur și simplu rar folosite. Tehnologia intenționată în primul rând să reducă volumul de date descărcat și timpii de aplicare ai actualizărilor va permite în curând și reducerea efectivă a dimensiunii aplicațiilor instalate, prin reîmpachetarea acestora în APK-uri create local, care conțin inclusiv setările personalizate de utilizator.

Înainte de a avea debutul oficial, probabil cu următoarea revizie majoră de Android, funcționalitatea va fi oferită mai întâi spre testare dezvoltatorilor de Android, parte din versiunea 1.10 a utilitarului Bundletool.

Aparent, nu toate aplicațiile de Android vor suporta arhivare, dezvoltatorii putând să opteze pur și simplu împotriva suportului archived APK. În astfel de situații, aplicațiile rar utilizate vor avea pur și simplu afișată opțiunea ”Dezinstalare”, de folosit în caz că utilizatorul nu le mai consideră folositoare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult