Aplicație cu acces la filme online piratate, strecurată în App Store ca și joc Sudoku

15.06.2021
Aplicație cu acces la filme online piratate, strecurată în App Store ca și joc Sudoku

Probabil că mai nimeni nu ar fi impresionat la vestea că o aplicație pentru filme online piratate s-a strecurat în Google Play Store, însă magazinul App Store este un mediu mult mai strict controlat, Apple precizând că fiecare aplicație este validată manual.

Potrivit Apple, procesul de revizuire manuală este capabil să se asigure că doar aplicațiile sigure și legitime devin disponibile pentru utilizatori, care le pot descărca și instala cu încredere. Totuși, adevărul este undeva la mijloc, unele aplicații suficient de bine deghizate reușind oricum să eludeze procesul de validare.

Un altfel de exemplu este Zoshy+, o aplicație pentru streaming video de conținut piratat, trimisă spre validare ca și joc Sudoku. Pe cât de simplu, pe atât de eficient, dezvoltatorii aplicației au trimis-o setată pentru rolul său „oficial”, urmând ca după ce angajații Apple și-au făcut treaba să activeze funcționalitatea ascunsă dintr-o simplă comandă transmisă de pe serverul folosit pentru streaming video.

În mod remarcabil, a durat aproape o lună până ce comentariile  cu referire la funcționalitate ilegitimă pentru acces la filme online și raportările făcute de utilizatori de bună credință să alerteze angajații Apple.

De ajutor a fost și faptul că la pornire, aplicația afișează pentru o scurtă perioadă de timp interfața unui joc sudoku, după care, dacă nu începi efectiv să joci ești redirecționat în interfața secundară, dedicată pentru streaming video.

Incidentul apare într-un moment nu tocmai potrivit pentru Apple, compania lutpându-se cu Epic Games în instanță pentru presupusele sale practici monopoliste din App Store, compania folosind drept principal argument nevoia păstrării unui nivel de calitate și siguranță superior altor platforme.

Deocamdată, nu sunt indicii cum că aplicația Zoshy+ ar fi avut și alt scop decât filme online. Totuși, este posibil ca și alte aplicații să funcționeze în mod clandestin sub magazinul App Store, îndeplinind obiective mai puțin benigne cum ar fi infiltrarea de aplicații malware.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult