Aplicații de Android produse în România cer acum sute de dolari pentru funcții anterior gratuite

31.07.2021
Aplicații de Android produse în România cer acum sute de dolari pentru funcții anterior gratuite

Aplicațiile de personalizare a interfeței Android, realizate de compania românească Treydev Inc., au fost cumpărate de curând de către ZipoApps. Utilizatorii se plâng însă că la scurt timp de la achiziție, toate aplicațiile au început să afișeze reclame agresive și au introdus acces pe bază de abonament lunar sau anual, de zeci de dolari, pentru a primi acces la funcțiile complete ale aplicațiilor.

Dezvoltatorul român Treydev a vândut mai multe aplicații către ZipoApps în luna martie. Este vorba despre Mi Control Center, Material notification Shade, Material Status Bar, One Shade și Power Shade. Aceste aplicații sunt folosite pentru a modifica anumite elemente ale interfeței de Android, cu acces la multiple opțiuni de culoare, fundaluri și multe altele.

Aplicațiile din portofoliul ZipoApps cer sute de dolari pe abonamente

ZipoApps a introdus însă rapid reclame intruzive peste tot în aceste aplicații și permite utilizarea într-o versiune „free” cu reclame și funcționalitate limitată, cât și posibilitatea de a te abona pentru a primi funcțiile complete ale aplicațiilor, cu abonamente de la 99 până la 360 de dolari pe an. Desigur, utilizatorii au început să „bombardeze” paginile de pe Play Store ale aplicațiilor cu review-uri negative de 1 sau 2 steluțe.

Noii proprietari ai aplicațiilor nu par însă să fie afectați de situaâie. Conform Android Police, nici ZipoApps, nici Treydev nu au răspuns la întrebări referitoare la această situație. Important este să fiți însă atenți dacă foloseați anterior oricare dintre aplicațiile menționate. Există riscul de a apăsa pe butonul de „Start Free Trial” pentru a folosi aplicațiile cu funcționalitate completă pentru șapte zile, după care aplicația să taxeze valoarea abonamentului anual sau lunar.

Aceste practici nu sunt tocmai noi în rândul aplicațiilor de mobil, atât pe Android, cât și pe iOS fiind depistate din ce în ce mai mulți dezvoltatori care încearcă prin diverse tehnici de manipulare să convingă utilizatorii să se aboneze la servicii care oferă funcționalitate contra cost, pe care o poți găsi și gratuit în alte aplicații.

sursa: Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult